Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de alimentare 0-60V/5A

Postări Recomandate

am zis ca "am o sursa undeva pana la 1/2A", nici nu m-astept sa scot 0,5A pe bobinutele-alea.dupa cum se vede am incropit montajul pe-o placa de test, cu o punte de 1A, doar sa vad ca functioneaza;... dupa aceeasi schema am construit si eu;poate postezi si o imagine si cu PCB-ul, te rog...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 83
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am reusit sa finalizez "fabricarea" sursei cu LM2576T-ADJ.Aceasta o va inlocui pe cea "construita" cu βA723 si 2N3055, ce a implinit aprox 25 de ani.Mai ramane sa-i fac o semnalizare la scurtcircuit pe iesire si sa-i adaug un voltmetru... ca orice sursa respectabila, nu?Ce parere aveti? Astept comentarii!

Link spre comentariu

Incalzirea depinde de raportul dintre tensiunea de intrare si de iesire, numai ca aici e invers decat la liniare, adica cu cat ai la intrare o tensiune mai mare si ceri la iesire o tensiune mai mica la un anumit curent, se va incalzi mai putin iC-ul, factorul de umplere fiind mai mic. De ex. daca la intrare ai 30V, si la iesire doresti un 3V cu 1A consum, factorul de umplere fiind de 10%, IC-ul se va comporta ca si cum ar fi strabatut de un curent de numai 100mA, nu de 1A, deci va ramane "gheata", spre deosebire de un stabilizator liniar, care cu asemenea parametrii, ar fi scos fum(30-3V=27V la 1A, deci liniarul ar fi disipat 27W termic, caldura unui bec de 25w...). Cel mai minunat e ca poti un traf. slab, de ex. unul care nu scoate decat 0,5A, si totusi la iesire poti obtine un curent de 1A(!), aceasta sursa in comutatie acumuleaza energia sub forma de camp magnetic in torul de ferita, si o livreaza condensatorului electrolitic.

... pare ca stie ce zice, nu?...
Link spre comentariu

Buna seara! Stie cineva cum se poate creste curentul la scema cu LM2576, as vrea sa de un cuent minim de 5A, ideal ar fii 10A, tocmai am modificat un traf dintr-un UPS APC de 1000VA, si cred ca duce lejer 500W, secundarul l-am bobinat cu sarma de 2, deci un curent rezonabil de 10A. Multumesc anticipat!

Link spre comentariu

Pe site-ul la national.com, in partea dreapta jos a paginii, ai un configurator pentru surse. Introduci plaja in care variaza tensiunea de intrare, tensiunea si curentul de iesire, si iti genereaza diverse configuratii.

De ex, pentru tensiunea de intrare intre 30-40V, tensiunea de iesire de 24V, curentul de iesire 10A, o varianta ar fi cu LM5088, ca in fisierul atasat.

Probabil pentru a obtine o sursa reglabila va trebui inlocuit Rfb2 cu un potentiometru...

Link spre comentariu

@ silicipica sa poti duce mai mult de 3A, trebuie sa preiei din curent cu un tranzistor mai puternic (nu'sh de care sa-ti recomand), poate ceva de genul E13009L (eu am scos doua dintr-o sursa AT mai veche) [attachment=0]E13009L NPN Silicon Transistor.jpg[/attachment]dar poti incerca sa faci un fel de Darligton cu NPN-ul din integrat (vezi schema block atasata).[attachment=2]LM2576T Block Diagram.jpg[/attachment]poti incerca ceva de genul:- colector la pinul 1;- baza la 2;- emitorul la L1. (adik intre pin 2 si L1 sa intercalezi jonctiunea baza-emitor)P.S.- "neclaritati" (adik lucruri de care nu-s sigur ca-s bine)- D1 cred ca trebuie sa ramana la pinul 2, dar nu stiu daca nu ar fi bine sa mai pui una si in emitor, la L1)- fiind o sursa in comutatie, s-ar putea sa fie mai bine sa preiei curentul cu un PNP extern (nu NPN)Rog pe toti prietenii de pe forum, care "zice ca-i mester" si se pricep mai bine la electronica sa ma corecteze.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări