Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curiozitate cu privire la pozitia unei lampi intr-un QRO

yo6ial

Postări Recomandate

Adica, a incercat sau chiar a folosit, cineva, un QRO cu o lampa sau mai multe, gen ??71 sau SRS304, (nu tipul exact, ci doar faptul ca sunt cu incalzire directa), in pozitie orizontala?

Intreb daca ar exista pericolul real de a se rupe filamentu si a se "scurge" pe grile, sau alte catastrofe de genu.

la "rece" (fara Ua, doar filamente)) am probat, chiar si cu shocuri mecanice, usoare, dar mai mult nu ma tine sa probez...

OfftopicP.S.

Cu ocazia asta fac si un test de diferite cp-uri, pe forum, in cazul in care nu se poate distinge numele primei lampi, e GK71... ms de intelegere...

Edit:am mancat cuvinte intergi, de data asta :))

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo6ial

2

• d2134

1

Top autori în acest subiect

Expresia "cu incalzire directa" nu spune tot.

Tuburile cu incalzire directa din familiile 3-500Z si 4-400 si similarele, care au filament-catod sub forma elicoidala/spiralata, mai putin rigid in functionare, nu se monteaza orizontal.

Tuburi gen 813, GU81, desi acest lucru nu este indicat, s-au utilizat de RA si in pozitie orizontala, http://www.cqham.ru/pa_813.phtml , http://www.cqham.ru/ra6ed_1.htm , http://www.cqham.ru/pa65_19.htm.

Pana si 811 s-a utilizat astfel, si asta chiar intr-un QRO Comercial pentru amatori (Ten Tec 411, v. documentul atasat aici).

Asa cum am mai mentionat intr-un alt topic aici, aceste tuburi au filamente filiforme sustinute de resorturi elastice, deci cu un grad foarte ridicat de compensare a dilatarilor filametelor-catod si implicit ce permite evitarea deformarii acestora in timpul functionarii. Conditia pentru utilizare in pozitie verticala este asigurarea rigiditatii maxim posibile a ansamblurilor de sustinere a grilelor, prin alegerea pozitiei tubului astfel incat acestea sa fie situate in plan vertical.

Totusi, daca as aborda o astfel de constructie, as fi mai atent decat de obicei asupra disipatiei grilelor.

Link spre comentariu

multumesc pentru pareri, se pare ca o sa trebuiasca sa renunt, la carcasa pe care o aveam in plan.Inaltimea nu permitea decat o dispunere orizontala, a tuburilor.Iar cealalta carcasa, din planul "B", chiar daca incap lampile vertical, parca nu e asa incapatoare :)Era pacat de bijuteriile alea cu anod de grafit :D73-uri

Link spre comentariu

Si eu am fost tentat sa incerc GK71 in pozitie orizontala dar am renuntat.Dincolo de recomandarea producatorului, nu mi s-a parut ca am sa castig foarte mult spatiu.Ca solutie de compromis am montat soclurile cu distantiere in asa fel incat montura metalicasa se afle aproape in intregime sub nivelul sasiului iar deasupara sa ramana doar balonulde sticla.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări