Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf de inalta frecventa (1Mhz), coborare tensiune

Postări Recomandate

Se da urmatoarea sursa de de energie: AC(1Mhz) ~ 60 V in gol si un maxim de 5mA in scurt-circuit.Vreau sa cresc curentul si sa cobor tensiunea pana pe la 5 V. Exista vreun fel de montaj electronic cu un randament bun care sa ma ajute? Sau mi-as face un traf de coborare ca am AC, dar la asa frecventa de alternanta ~1Mhz nu stiu cum sa-l construiesc.. ceva bobine cu miez din aer.. cred.. nu?Mersi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

sa zicem ca da :weedman:

si frecventa este fixa, cum calculez transformatorul? pot face dintr-o sursa de pc? doar transformatorul il folosesc?

Edit:

Hai sa o iau altfel, am facut puntea de redresare, acum am curent continuu, la o tensiune de vreo 70 V dar de o intensitate foarte mica, sub 5mA.

Ce vreau eu e un montaj cat mai simplu si eficient posibil care sa-mi creasca cat mai mult amperii la iesire, bineinteles scazand si tensiunea pana la 5 V. Un fel de DC-DC converter care sa creasca curentul si sa scada tensiunea.

Link spre comentariu

sa zicem ca da :weedman:

si frecventa este fixa, cum calculez transformatorul? pot face dintr-o sursa de pc? doar transformatorul il folosesc?

Edit:

Hai sa o iau altfel, am facut puntea de redresare, acum am curent continuu, la o tensiune de vreo 70 V dar de o intensitate foarte mica, sub 5mA.

Ce vreau eu e un montaj cat mai simplu si eficient posibil care sa-mi creasca cat mai mult amperii la iesire, bineinteles scazand si tensiunea pana la 5 V. Un fel de DC-DC converter care sa creasca curentul si sa scada tensiunea.

Ha ha... Okei. Intai si intai, nu are rost sa redresezi si sa folosesti un alt convertor, din moment ce tensiunea este deja alternativa. Avand la dispozitie o tensiune alternativa, poti face transformarile si conversiile de care ai nevoie. Un alt convertor adauga complexitate si pierderi.

Poti folosi fie un traf de ferita din surse, daca miezul duce la 1MHz. Sunt tentat sa cred ca da. Varianta alternativa ar fi sa faci traful pe o bara de ferita. In ambele cazuri e bine sa acordezi primarul pe frecventa de lucru, iar secundarul sa aiba mai putine spire, ceva gen 1/10.

In realitate, dat fiind ca vrei sa storci fiecare electron din antena aia, calculul de adaptare este ceva mai complicat si depinde de impedanta antenei si factorul de calitate in sarcina al transformatorului. Trebuie ceva aparatura, macar un generator, un osciloscop si ceva imaginatie, ca sa determini cu ce lucrezi. De exemplu, o ferita care "nu mai merge" la nus-ce frecventa, nu se transforma in cenusa la depasirea frecventei. Pierderile cresc progresiv si ceea ce se observa este fie o scadere a factorului de calitate odata cu cresterea frecventei, fie incalzirea mai pronuntata a miezului odata cu frecventa, daca se lucreaza la nivele mari de putere. Comparatia intre traf si bara de ferita, de exemplu, o faci construind doua circuite oscilante acordate pe aceeasi frecventa cu acelasi condensator si masurand factorii de calitate.

Daca nu cunosti impedanta antenei si materialele cu care lucrezi, nu te astepta la rezultate marete, dar ceva-ceva o sa mearga.

Groso modo, daca antena aia iti da 70V in gol si 5mA in scurt (ceea ce mi se pare cam mult, dar sa zicem ca o inghit; poate ca esti f aproape de emitator), puterea maxima disponibila ar fi de vreo 80mW, ceea ce s-ar traduce prin 17mA la 5V. Iti este de ajuns? Merita? Ca experiment, da, desigur, dar ca utilitate practica... mai chibzuieste.

Cirip

Link spre comentariu

Sa presupunem ca sunt foarte aproape de emitator si antena este un cablu de cupru de 1.5mm cu o lungime de 123m si merge orizontal deasupra pamantului la o inaltime de 5 m. Multimetrul nu minte cand da 70V in gol, pt ca nu pot tine degetele pe fire, asa rau curenteaza!Impendanta antenei la frecventa de lucru Z=750 Ohmi ~Normal ca merita ca experiment :smt033Cum acordez traful pe frecventa de lucru?

Link spre comentariu

antena este un cablu de cupru de 1.5mm cu o lungime de 123m si merge orizontal deasupra pamantului la o inaltime de 5 m. Multimetrul nu minte cand da 70V in gol, pt ca nu pot tine degetele pe fire, asa rau curenteaza!Impendanta antenei la frecventa de lucru Z=750 Ohmi ~Cum acordez traful pe frecventa de lucru?

Lungimea de unda la 1MHz este cam de 300m. Lambda/4=75m. Antena ta este mai lunga de lambda/4, deci antena ta este inductiva. In consecinta, impedanta este de forma Z=R+jX, cu X pozitiv. Z=750Ohmi nu este credibil. De asemenea daca ai 70V in gol si 5mA in scurt, rezulta un modul al impedantei antenei de 14Kohm. Tot nu se leaga cu Z=750. Oricum, fara sa stii partea reala si cea imaginara a antenei, nu se poate calcula circuitul de adaptare.Traful il acordezi cu un condensator. Inductanta primarului in paralel cu capacitatea condensatorului trebuie sa dea frecventa de rezonanta a semnalului pe care vrei sa il captezi. Practic, faci prin incercari. Bobinezi 70-100 de spire si vezi ce inductanta ai. Apoi ajustezi pana pici pe ce trebuie. Poti folosi si un condensator variabil si bobina scoase dintr-un receptor cu unde medii.Cirip
Link spre comentariu

Traful il acordezi cu un condensator. Inductanta primarului in paralel cu capacitatea condensatorului trebuie sa dea frecventa de rezonanta a semnalului pe care vrei sa il captezi. Practic, faci prin incercari. Bobinezi 70-100 de spire si vezi ce inductanta ai. Apoi ajustezi pana pici pe ce trebuie. Poti folosi si un condensator variabil si bobina scoase dintr-un receptor cu unde medii.

Asta am vrut sa aud! deci acordez din nou frecventa de rezonanta a circuitului LC, asa cum am facut si la antena+bobina.Hmm, cred ca am cam gresit calculele la impendanta antenei, o sa lucrez din nou prin incercari sa vad ce iese.
Link spre comentariu

Sa fim practici. Faci un traf (sau mai multe) cu raport de transformare 1:10. Incepe cu 100 de spire in primar si 10 in secundar. Numerele sunt scoase din... pardon. :yawinkle: Primarul de 100 sp il pui in paralel cu un cond variabil. Un capat al ansamblului e la pamant. Capatul cald il conectezi la un alt cond variabil si celalalt capat al noului variabil, la antena. Invarti de cond. variabile urmarind un maxim de tensiune pe sarcina din secundar. Pozitia optima a condensatoarelor variabile depinde de sarcina. Cauta o pozitie de compromis satisfacatoare pentru aplicatia ta.Spor! Si chiar te rog sa spui ce a iesit.Cirip

Link spre comentariu

Se da urmatoarea sursa de de energie: AC(1Mhz) ~ 60 V in gol si un maxim de 5mA in scurt-circuit.

Ar fi util sa dai o schema. Banuiesc ca ai o antena si un circuit acordat pe frecventa unui post de radio UM. Probabil un circuit paralel LC. In cazul de mai sus poti sa obti un curent mai mare si o tensiune mai mica folosind o priza intermediara la bobina din circuitul acordat. Aceea bobina va lucra ca autotransformator. Incearca cu o priza la 1/12 sau 1/10 de la capatul rece. Din priza intri intr-un detector o cu dioda cu germaniu si cu un condensator de 470nF- 1uF faci filtrajul. Daca dupa condensator se mai aude postul de radio generator de energie, maresti condensatorul. Deoarece cind vei extrage energie prin priza intermediara circuitul LC va fi puternic amortizat acordul nu mai este asa delicat si poti inlocui condensatorul variabil cu unul fix de valoare apropiata ( zeci - sute de pF).O schema de radioreceptor alimentat de la postul local se gaseste in cartea "Radioreceptoare portabile -Theodor Badarau, Ed. Tehnica 1962" la pagina 64.
Link spre comentariu

Se da urmatoarea sursa de de energie: AC(1Mhz) ~ 60 V in gol si un maxim de 5mA in scurt-circuit.

Ar fi util sa dai o schema. Banuiesc ca ai o antena si un circuit acordat pe frecventa unui post de radio UM. Probabil un circuit paralel LC. In cazul de mai sus poti sa obti un curent mai mare si o tensiune mai mica folosind o priza intermediara la bobina din circuitul acordat. Aceea bobina va lucra ca autotransformator. Incearca cu o priza la 1/12 sau 1/10 de la capatul rece. Din priza intri intr-un detector o cu dioda cu germaniu si cu un condensator de 470nF- 1uF faci filtrajul. Daca dupa condensator se mai aude postul de radio generator de energie, maresti condensatorul.O schema de radioreceptor alimentat de la postul local se gaseste in cartea "Radioreceptoare portabile -Theodor Badarau, Ed. Tehnica 1962" la pagina 64.
Da, am un circuit paralel LC acordat pe un post de radio AM. In fig. A este schema mea curenta, se poate observa lipsa unui unui condensator in paralel, (variabil sau fix) pt ca folosesc capacitanta antenei fata de pamant, iar pe inductor (bobina) am prize la fiecare cateva spire ca sa pot acorda pe frecventa emitatorului. Fig B reprezinta ce am inteles eu ca ar trebui sa fac, condensatorul ala de 470-1000nF sa fie ceramic sau polarizat elecrolitic?
Link spre comentariu

Sa fim practici. Faci un traf (sau mai multe) cu raport de transformare 1:10. Incepe cu 100 de spire in primar si 10 in secundar. Numerele sunt scoase din... pardon. :yawinkle: Primarul de 100 sp il pui in paralel cu un cond variabil. Un capat al ansamblului e la pamant. Capatul cald il conectezi la un alt cond variabil si celalalt capat al noului variabil, la antena. Invarti de cond. variabile urmarind un maxim de tensiune pe sarcina din secundar. Pozitia optima a condensatoarelor variabile depinde de sarcina. Cauta o pozitie de compromis satisfacatoare pentru aplicatia ta.Spor! Si chiar te rog sa spui ce a iesit.Cirip

Am reusit sa fac traf pe bara de ferita de la un radio vechi dar chiar si dupa acordare la frecv de rezonanta nu am obtinut un randament prea mare. Am reusit sa scot un maxim de 11mA. Acum o sa incerc varianta propusa de "d2134".
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări