Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De la Radio cu galena la Radioul internet

feri.visky

Postări Recomandate

• Răspunsuri 90
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

31

• yo3ihg

8

• danzup

4

• gica70

4

Top autori în acest subiect

Si mie....

Un exemplu practic de reactie pozitiva apare in receptorul propus de revista Radio Universul Nr.178 din 12 martie 1938.

Aici se propune realizarea unui asemenea aparat simplu. Se poate folosi si un tub miniatura 1J24B la care grila 3 se leaga la masa si grila 2 se polarizeaza de la + printr-o rezistenta de 1-2 Mohm decuplata cu 10-47 nF.

Link spre comentariu

Am construit primele receptoare cu reactie in anii 60 ,a fost magnific s-a maresti sensibilitatea de sute de ori , prin analogie va invit sa incercati o comparatie cu alte echipamente actuale

Link spre comentariu

Fratilor!1. Este un exemplu tipic, de transcriere alterata, de manipulare! Nici daca as fi baut toata sticla nu as fi vorbit asa de incorect, incoerent si agramatic despre principiul de functionare a receptorului cu galena...Am amintit de Quaker Oats Box receiver... Nici nu stiu daca un singur termen le-a fost clar din cele amintite...A "n"-a oara constat ca limbajul este principalul obstacol in calea comunicarii!2. off topic: da, ce ziare citit voi, mai mesterilor?3. on topic: urmatoarea schema in evolutia receptoarelor va fi receptorul TRF...P.S. ziarista, ziaristul nu s-au declarat ca fiind de la revista (?) respectiva. Se pare ca unii vand informatiile altora, transcrise, alterate etc.

Link spre comentariu

Eu am vazut aparatul "pe viu". Mi se pare o constructie remarcabila - tinind cont ca e facuta cu un cristal de galena original (vechi) care are niste caracteristici... de te apuca groaza. Nu ma asteptam sa mearga ca si o dioda EFD108 pusa la calorifer dar merge mai bine.Referitor la deformarea informatiilor pina cind ele ajung sa fie tiparite - asa se intimpla. Cine a avut tangenta cu asta stie.De fapt informatiile din ziar nu au fost deformate ci doar putin "romantate"

Link spre comentariu

:rolleyes: Stai linistit feri , asa e in presa : vorba lui misa " mai romantat " pe ici pe colo , mai ales in punctele esentiale !In rest noi sa fim sanatosi ! Orice lucru se scrie despre radio e binevenit .Dar pozele sunt de exceptie ....

Link spre comentariu

Am o propunere. Toti cei care au colectii de aparate puse pe proradioantic sa adauge si schemele aparatelor prezentate. Unele scheme se gasesc greu si nu toti colectionarii se pricep sa le caute. De asemenea nu imi place ca in multe locuri gasesti schemele doar contra cost. Il rog pe feri sa ne comunice formatul si dimensiunea maxima acceptata. Trebuie tinut cont ca unele aparate au intreg manualul de service disponibil deci e vorba de citiva M. Eu zic ca ar trebui sa fie acceptate formatele jpg si pdf sau doar arhive rar, zip.

Link spre comentariu

OK. se da liber! Dar trebuie respectat principiul:

1. foto fata si/sau la 45 grd de sus

2. foto spate cu cartonul

3. foto interior

4. schema

Din pacate nu se citeste instructiunea ce si cum trebuie facut ca site-ul sa arate ca lumea! Nu vreau sa dau nume dar daca intrati pe colectii veti vedea cine respecta si cine nu.

Misa este un exemplu care respecta (exceptand o poza: un radio calareste un alt radio...ar de acelas tip) si se poate vedea cum arata colectia lui si mai sunt si altii.

Altii fac poze de dragul pozelor: de sus, de jos, din picioare, culcat dar efortul in plus nu clarifica cu nimic aparatul.

Inteleg ca in cazul unor detalii semnificative cum ar fi sigla sau scala putem face exceptie.

Reintroduc capitolul "descriere" pentru cei care la "tipul " aparatului ne scriu un roman intreg: " prima varianta al primului aparat... functional nerestaurat.... restaurat partial etc. etc.

De acum incolo scrieti doar in "descriere" !

Site-ul va fi oprit 1 zi pentru reactualizari!

On topic TRF= Tuned Radio Frequency urmeaza pe un exemplu clasic: Philips 2502 cu o scurta descriere.

Link spre comentariu

OK. se da liber! Dar trebuie respectat principiul:

1. foto fata si/sau la 45 grd de sus

2. foto spate cu cartonul

3. foto interior

4. schema

Din pacate nu se citeste instructiunea ce si cum trebuie facut ca site-ul sa arate ca lumea! Nu vreau sa dau nume dar daca intrati pe colectii veti vedea cine respecta si cine nu.

Misa este un exemplu care respecta (exceptand o poza: un radio calareste un alt radio...ar de acelas tip) si se poate vedea cum arata colectia lui si mai sunt si altii.

Altii fac poze de dragul pozelor: de sus, de jos, din picioare, culcat dar efortul in plus nu clarifica cu nimic aparatul.

Inteleg ca in cazul unor detalii semnificative cum ar fi sigla sau scala putem face exceptie.

Reintroduc capitolul "descriere" pentru cei care la "tipul " aparatului ne scriu un roman intreg: " prima varianta al primului aparat... functional nerestaurat.... restaurat partial etc. etc.

De acum incolo scrieti doar in "descriere" !

Site-ul va fi oprit 1 zi pentru reactualizari!

On topic TRF= Tuned Radio Frequency urmeaza pe un exemplu clasic: Philips 2502 cu o scurta descriere.

OK. Am luat la cunostinta si am actionat in consecinta.

Intentia mea a fost de a przenta informatii cat mai complexe despre aparat (am fost primul care am pus si schema aparatului in rand cu pozele) dar, nefunctionand rubrica "descriere" si nici rubirica "Restaurari", am mentionat doar starea aparatului.

Cred ca pentru a-si atinge obiectivele din statut ("- Sa initieze parteneriate, colaborari cu alte organizatii similare interne si pan-europene...") Pro Radio Antic trebuie sa fie cat mai atractiv si sa ofere cat mai multe date (atat tehnice cat si istorice) despre aparate si colectii, precum si despre reconditionarea aparatelor.

Am rugamintea ca in perioada opririi pentru reactualizari sa fie remediate si deficientele de functionare ( inlocuirea pozelor, deschiderea de noi topicuri la "Reconditionari" etc).

Multumesc.

Adrian

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

.......Am rugamintea ca in perioada opririi pentru reactualizari sa fie remediate si deficientele de functionare ( inlocuirea pozelor, deschiderea de noi topicuri la "Reconditionari" etc).

Multumesc.

Adrian

Asa cum ai vazut s-a mai corectat ceva, dar mai este de lucru. Astept sugestii... multe...

Pentru a continua prezentarea evolutiei schemelor am ales o schema mai simpla decat cea propusa, dar... tot de la Philips.

Un acord in radiofrecventa este in circuitul antenei format de C1 si LA celalalt circuit acordat este la intrarea amplificatorului cu reactie pozitiva, format de C3 si LB.

O solutie interesanta este cuplajul capacitiv variabil intre aceste doua TRF, dar care, se regleaza o singura data in functie de tubul folosit, un fel de reglaj din fabrica...

La unele aparate ( Lumophon W30 sau Saba lui Misa) condensatoarele C1 si C3 sunt pe acelas ax, dar exista o oposibilitate mecanica de a misca statorul unuia cu cateva grade in plus sau minus fata de pozitia primului. Prin acest artificiu se face corectia abaterilor de la frecventa de rezonanta a celor doua circuite.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator anuska

Cand vezi asa o schema ti se cutremura sufletul... nici nu te mai intrebi cum de nu ne mai intereseaza radioul... doar amplificatoarele...Oare suntem condamnati pe vecie la a fi tara constructorilor de amplificatoare????

Link spre comentariu

Banuiesc sensibilitatea ta l-a acele vremuri si o respect, dar gindestete l-a un user tinar care ar construi ceva asemanator , in mod sigur s-ar intreba l-a ce foloseste ? Un amplif cu tuburi in schimb, l-ar face sa asculte diferenta de cum suna Led Zepellin pe un SE

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări