Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De la Radio cu galena la Radioul internet

feri.visky

Postări Recomandate

• Răspunsuri 90
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

31

• yo3ihg

8

• danzup

4

• gica70

4

Top autori în acest subiect

Daca lampa de semnalizare era legata intr-unul din catozi si era de tipul Ne (neon) atunci cu siguranta era vorba despre un monitor de telegrafie (bip bip bip biiiiip biiiiip biiiiip bip bip bip).De altfel arata foarte frumos, chiar si daca nu-l vei folosi, cu siguranta ai ce arata electronistilor (si nu numai) care-ti calca pragul.ALEKS

Link spre comentariu

Postez un aparat cu galena mai "spiritual" schema o gasiti in sirul schemelor afisate deja...

Pentru Vlad: oferta ramane valabila, va fi o onoare pentru mine sa-i ridic schema la Type 2

Link spre comentariu

Bine inteles... si nu are probleme de selectivitate!? Mai ales ca se regleaza doar adaptarea antenei (deci posturi tari) si a circuitului de dioda (deci tot posturi tari) rezultand un ghiveci de frecvente din Timisoara, Arad si Bucuresti...La variocupler am atasat din gresala schema cu cuplajul fix trebuia schema asta:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

as fi si eu tare curioasa sa vad schema 'monitorului'... nu se mai aude nimic?

Pana se hotareste vlad_dude (in maximum doua ore are schema...) eu continui cu evolutia schemelor radio. Dupa inventarea triodei s-a atasat detectorului cu cristal un amplificator. Evident, a fost necesar un adaptor de impedanta intre circuitul detector si cel amplificator. Impedanta de intrare grila catod (filament) fiind mare va dati seama de ce trafo a fost nevoie... sarme subtiri spire sa nu mai vorbim...In fine s-a obtinut doar amplificarea imperfectiunilor etajului precedent. Aparatul nu era cu nimic mai selectiv si nici sensibil, dar auditia era mai buna.Aici este schema:
Link spre comentariu
Vizitator anuska

feri.visky, am vazut pe site-ul asociatiei catalogul expozitiei pe care o organizati la arad, si... jos palaria! Arata foarte bine! Ar fi fost fain ca pozele sa fie toate cu fundal alb, asa cum sunt unele, dar next time, nu? Urmarind schemele pe care le-ai postat aici m-am gandit ca ar fi o idee buna, cand ajungi la capat, sa le strangi in acelasi document, cu povestioara evolutiei, asa cum ai scris-o aici. Chiar si pentru o viitoare expozitie.Eu astept nerabdatoare urmatoarea schema.

Link spre comentariu

Pana se hotareste vlad_dude (in maximum doua ore are schema...)

sunt hotarat , chiar vreau schema sa pot restaura monitorul :smt003
Voi continua sa postez scheme (pe care le-am si experimentat), evident in ordinea evolutiei lor. Va urma schema cu reactie, care a adus o imbunatatire majora in dezvoltarea productiei de serie a aparatelor radio...Pentru vlad_dude: cel putin doua persoane din Bucuresti vin la expo, directorul muzeului tehnic si cineva, reprezentant de la RRI (radio romania international)... Daca ai incredere eu cu ceea mai mare placere si ... provocare sunt dispus sa te ajut cu schema.
Link spre comentariu

Multumesc, in numele Asociatiei. Am postat cam tot ce s-a putut posta... si mai mult!Mai am mult pana ajung cu schema la Radioul internet (care a facut valuri la expo!) de aceea mai postez o etapa a evolutiei schemelor aparatelor de radio.Un pas deosebit de important a fost introducerea reactiei pozitive in functionarea aparatelor de radio. Schema de baza este Meissner in care, gradul de reactie pozitiva se regleaza din cuplajul bobinei de recatie cu bobina de antena. Astfel a crescut sensibilitatea (amplificarea) dar si selectivitatea exact acolo unde era nevoie : la frecventa postului dorit!Am desenat varianta cu condensator de reactie care are cele mai multe variante de utilizare in functie de unde este racordat acest condensator Cr. Cele mai cunoscute fiind Schnell, Reinatz, Hartley etc. (detalii pe PM).Mai sunt trei scheme pana la superheterodina clasica... aveti rabdare!

Link spre comentariu

...Am postat cam tot ce s-a putut posta... si mai mult!...

...Si tot nu ne ajunge :tonqe:

Un pas deosebit de important a fost introducerea reactiei pozitive in functionarea aparatelor de radio

Am scanat "Reactia In Radioreceptoare" de V.F Barkin - traducere din limba rusa Editura Tehnica 1959 (in format .pdf 3,5MB). Cine o doreste sa-mi dea de stire si o trimit pe mail (aici nu "incape")
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări