Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De la Radio cu galena la Radioul internet


feri.visky

Postări Recomandate

Deschid acest topic cu scopul de a trece in revista evolutia schemelor aparatelor de radio, pas cu pas, cu exemple cu eventuale sarituri si la site-ul asociatiei colectionarilor sa mai facem trafic si pe acolo....Pentru inceput prezint inceputiul si ... sfarsitul (oare?)[attachment=0]Detector_1_exterior.JPG[/attachment][attachment=1]InternetRadio.jpg[/attachment]

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 90
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • feri.visky

    31

  • yo3ihg

    8

  • danzup

    4

  • gica70

    4

Top autori în acest subiect

Buna seara ! Ha. Unde le gasesti domnule, nu pozele ci fizic. Ha. mai exista asa ceva functional ? Eu mai am doua suporturi de bobina "fund de cos". cine mai pomeneste astazi de lita de IF. Eu am folosit lita in loc de fir leonic la difuzoare. In orisice caz frumoasa scula. Bravo. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

[attachment=0]0 Montaj antena.PNG[/attachment][attachment=1]1 Receptor-galena.GIF[/attachment]

Buna seara ! Ha. Unde le gasesti domnule, nu pozele ci fizic. Ha. mai exista asa ceva functional ? Eu mai am doua suporturi de bobina "fund de cos". cine mai pomeneste astazi de lita de IF. Eu am folosit lita in loc de fir leonic la difuzoare. In orisice caz frumoasa scula. Bravo. Mosu Tuti.

Asa zic si eu cand vad cate o achizitie buna... la altii.

Aparatul cu galena provine din Brasov a fost foarte scump... am fost exploatat sentimental...

 

Galena nu este o casca cum foarte multi folosesc cuvantul si in zilele noastre ci este cristalul din tubul de sticla (peste care se sprijina un ac apasat de un arc (mustata de pisica)). Acest element joaca rolul de dioda de detectie. Cristalul se poate 'fabrica' din plumb si sulf intr-o proportie adecvata, dupa incalzire se declanseaza o reactie violenta. Lasand sa se raceasca, ajungem la cristal (o sulfura de plumb) prin spargerea eprubetei. Cristalul are multe puncte semiconductoare, care trebuiesc cautate cu mustata de pisica pentru a obtine o auditie buna.

Primul aparat de radio a fost obtinut dintr-un cristal, casca telefonica, antena si o priza de pamant:

Link spre comentariu

Cristalul se poate 'fabrica' din plumb si sulf intr-o proportie adecvata

O parte plumb, doua parti sulf. Atit sulful cit si plumbul trebuie sa aiba o granulatie cit mai mica posibil si sa fie amestecate foarte bine inainte de a fi "arse".Ahaaaa, pe vremuri faceam asa ceva! Condensatorul variabil era facut din doua eprubete argintate, care intrau una in alta!
Link spre comentariu

Schema prezentata mai sus nu avea nici sensibilitate (posibilitatea de a receptiona semnale slabe) dar nici selectivitate (posibilitatea de a decela doua emitatoare cu frecvente apropiate).

Cauzele, noi deja le stim, ei (inaintasii nostrii) trebuiau sa le descopere:

 

1. lipsa adaptarii circuitului de antena si a circuitului de dioda (detectie)

2. lipsa unui circuit acordat (rezonant pe frecventa emitatorului)

 

Prima cauza s-a eliminat prin construirea unui "transformator" de impedanta cu multe prize, prin ajustarea locului de cuplare a antenei respectiv a diodei (galena, detector) drept rezultat se obtinea "taria" postului; iar cea de a doua prin introducerea in circuit al unui condensator variabil cu care se cauta sa se "prinda" un anumit post dorit. Daca un post este foarte puternic si... "Gavarit Moskva" (vezi My story de pe situl meu http://www.retroradio.ro) atunci ai nevoie de un circuit de intrare foarte selectiv!

Vezi mai jos schemele mai evoluate...

Link spre comentariu

Condensatoarele variabile erau piese dificil de realizat, deci scume. In locul acestor piese se foloseau sa zisele variometre, adica doua bobine erau asezate concentric, una in alta, cea interna find mobila fata de cealalta. In acest fel, in loc sa variezi capacitatea circuitului oscilant se varia inductanta. Acest sistem a supravietuit pina tirziu, fiind folosit la aparatele de radio auto la care un CV nu era util din cauza vibratiilor.

Link spre comentariu

Asa este! Dar si notiunea de rezonanta nu era foarte familiara. Rezonanta se manifesta la frecventa la care reactanta inductiva este egala si de semn contrar cu reactanta inductiva XL=-XC ramanand de considerat numai rezistenta ohmica a circuitului. In acest caz se obtine o selectivitate foarte buna, cu atat mai buna cu cat factorul de calitate a circuitului (Q=XL/r)care, s-a acordat pe frecventa f0 numita de rezonanta, are rezistenta (de pierderi) mai mica.

Pentru o selectivitate mai buna se cupleaza antena printr-o bobina suplimentara. Montajul este cunoscut dupa numele inventatorului: Tesla, dupa unii Teslea !? Dar tipul era Croat, Sarb, Austro-Ungar etc. poate si Roman dar a sfarsit in State ca majoritatea inventatorilor din aceea vreme.

Aparatul prezentat la startul topicului (cel cu galena) este cu cuplaj tip Tesl(e)a! Iata si schema:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Cristalul se poate 'fabrica' din plumb si sulf intr-o proportie adecvata...

Cind eram eu mic, taica-miu a vrut sa faca un astfel de radio, avea un detector cum se vede in poza de mai sus, doar sticla era ciobita, si findca nu mai avea ''cristalul'' a folosit o bucatica de carbura de siliciu, la indicatiile unor mosi. E drept ca rezultatele au fost slabe, ca sa nu zic dezamagitoare, poate si din cauza lipsei unor casti cu impedanta mare, foloseam unele de 50 Ohmi de la telefoanele publice, alea cu 25 de bani, turnate din Al. Stind la bloc, cred ca receptia ar fi fost slaba, oricita sirma as fi intins de la balcon. Cu radio din cartof am avut mai mult noroc, se auzea cel mai apropiat post de radio. :smt005
Link spre comentariu

Posibil un radiotelefon de masina Motorola, 6 canale si in stanga sus sa fie borna de antena.Trebuie vazut ce tuburi si cristale de quartz foloseste si pe ce frecventa.

Link spre comentariu

"Monitor" este un aparat care "asculta" indirect un emitator, deci un receptor de monitorizare. In cazul de fata "Type 2" un receptor (foarte probabil) cu 6 frecvente fixe si o frecventa la alegere. Receptorul, probabil cu conversie directa, receptiona doar frecventele corespunzatoare cuarturilor. Aparatul are toate partile pentru a fi ceva gen receptor: Borne de antena, de pamant, de casca, potentiometru de volum cu intrerupator (banuiesc), borna de alimentare pentru cc HT si LT + si - , felul bornei sugereaza faptul ca aparatul facea parte dintr-un "turn". Faptul ca nu este prezent si un alt element de reglaj cum ar fi reglajul amplificarii in radiofrecventa, a reactiei pozitive etc. denota faptul ca a fost un element de monitorizare. Lampa de semnalizare putea sa lumineze doar cand se receptiona purtatoare...Sa fi fost elementul de monitorizare (o parte) a emitatoarelor pilot pentru dirijarea avioanelor? Sunt curios ce schema are... Ma sacrific sa-i ridic schema...

Link spre comentariu

nu are potentiometru de volum, lampa de semnalizare este conectata la filamentele tuburilor, e doar indicator de functionare.cred ca a fost construit pt avion sau masina, pt ca are niste elemente antisoc cu cauciuc care sustin placa cu tuburio schema ar fi super :partyman:

Link spre comentariu

Atunci, nici borna de antena nu este de antena nici cel de pamant nu este borna de pamant ci ceva de intercuplare intre niste module...?

Si ce frumos am inceput sa dezleg misterul... Dar monitor inseamna totus un element de monitorizare poate chiar de la distanta...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări