Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Marcare bobine

spinach

Postări Recomandate

Salutam,Exista bobine de forma unor rezistente , cu valori mici , care sint marcate cu codul culorilor ; banuesc ca semnificatia culorilor este aceasi cu standartul de marcare de la rezistente . -Nelamurirea este ca pe ele sint trei culori si nu stiu din ce sens sa le citesc ;-in al doilea rind cred ca este folosita unitate de masura microH -la nivel de 3 culori , s-ar putea ca una sa fie eroarea ;Poate aveti idei .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

4

• nico_2010

3

• MiniTehnicus

2

• spinach

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am studiat si sint la fel de nelamurit ; codul culorilor il cunosc.Sa exemplificam:1.Avem marcaj de trei culori :maro(dunga groasa), negru , maro dunga subtire; ce valoare avem ? 2.Avem marcaj de trei culori :maro, negru, negru toate trei de aceasi grosime ; ce valoare avem ?Problema ar fi in ce ordine se ia marcajul si cum se interpreteaza cind avem o linie groasa ? este inceput s-au sfirsit ? cum se interpreteaza cind avem doar 3 culori ? care culoar considerem ca lipseste ? care ar fi toleranta ? se poate interpreta la trei culori o tolelanta standart si culorile reprezentind doar valoare de inductanta?Putem interpreta ca citim culorile cu orice culore diferita de zero ?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

1. 100 uH2. 10 uHCa sa fii sigur 100% folosesti un aparat de masura L-metru.De obicei se incepe citirea la culoarea cea mai apropiata de terminalul bobinei.Cand sunt doar trei culori toleranta este cea mai mare, cele cu 5 culori au precizia cea mai mare.Se aplica acelasi sistem folosit la marcarea rezistoarelor in codul culorilor.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator p_cipri

Ma puteti ajuta si pe mine cu niste codurio de culori de pe 2 bobine?1. verde, albastru, auriu (5,6,0.01? = 5,6uH? sau 0,56uH?)2. rosu, rosu, auriu (1, 1, 0,01? = 11uH? 0,11uH?)10x

Link spre comentariu

ciudat e ca aici sunt 2 benzi de culoare plus toleranta (auriu, argintiu sunt totdeauna tolerante, si totdeauna "la coada"). daca toleranta lipseste, la rezistente stiu ca se ia valoarea maxima a tolerantei, aka 20%...trebuiau sa fie macar 3 benzi plus toleranta...voi ati luat lipsa celei de-a 3-a benzi ca multiplicator cu 0,1???

Link spre comentariu

... înseamn? c? electronics assistant ?la e tâmpit, c? nu accept? auriu la banda a 3-a!!! de fapt, sar ciudat culorile când aleg culorile la fiecare band?.... :smt017

Link spre comentariu

foarte desteapta lumea pe aici va felicit dar eu nu inteleg ce valoare poate avea o bobina daca are marcat numai doua culori cum citesc valoarea in henry microhenry cat la % e toleranta ma depaseste total.Am desfacut un video recorder ptr al decapita de piese si ma uit pe placa la acele bobine si nu stiu ce valoare pot avea sunt notate cu doua puncte de vopsea rosu si negru.

Link spre comentariu

Cel mai probabil 20uH, valoarea asta se gaseste in multe aparate, de fapt de curand am cautat ceva bobine dar erau marcate in clar si semanau cu un condensator .Am intalnit o gramada de valori, de 22, 68, 120uH dar cele mai raspandite erau de 22 si in partea de prelucrare semnal video.

Daca nu esti sigur, acum este momentul sa construiesti un LC-metru digital si sa afli valorile.

http://electronics-diy.com/lc_meter.php

http://py2wm.qsl.br/LC_meter/LC_meter-e.html

http://www.cappels.org/dproj/nlglcm/Pre ... oject.html

Si nu in ultimul rand versiunea realizata de Cristi Morariu:

http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/~rice/lc/

Vezi si postul asta:

viewtopic.php?f=19&t=13669&start=0&st=0&sk=t&sd=a

Link spre comentariu

1) surprinzator de putini "electronisti" cunosc codul culorilor2) din acestia, un procent mic au auzit de "auriu" si "argintiu" ca multiplicatori (0,1, respectiv 0,01)3) mai exista cativa (intristator de putini si astia) care stiu ca exista anumite valori, asa numitele serii E24 - 5%, E12 - 10%, E6 - 20% (mai scumpe=mai rare exista si E48 - 2%, E96 -1% .....parca pana la 0,25%)Adica seturile de culori (primele doua inele) au o imperechere ne-aleatoare (maro-negru pentru 10 si multipli, galben-violet pentru 47 si multipli, de ex. Cand se utilizeaza 3 inele, avem o componenta cu toleranta de 20% (sau mai mare) iar valoarea se citeste incepand cu inelul mai lat, sau in ordinea in care rezulta o valoare din seria E6 (pentru cei care mai manifesta o asemenea curiozitate, cele 6 valori sunt: 1; 1,5; 2,2; 3,3; 4,7; 6,8, cu multipli si submultipli) (va las sa aflati perechile de culori corespondente) componentele moderne sunt adesea imprimate cu cifre - 203 insemnand 20000 ohm sau 20nF.Moshii (ca mine) pot spune "dintr-o privire" ce valoare are o componenta in codul culorilor....Succes tinerei generatii!!! (Pe bune!!!)

Link spre comentariu

io n-am v?zut niciodat? rezisten?e cu mai pu?in de 4 benzi, de obicei aveam cu 5!!!iar condensatoarele de valori mici erau marcate exclusiv în codul culorilor, nu în clar!!!excep?iile erau cele polistiren sau poliester, ceramicii erau totdeauna în culori, pân? pe la valoarea de 500 de nano/ un micro!!!asemenea conduri, cu un cod numeric inexistent anterior, ?i apari?ia bobinelor marcate în codul culorilor e g?selni?? nou?!!!!nu are nici o leg?tur? cu marcarea iprs de pe vremea lu' cea?c?, cu puncte colorate, a?a c?...de fapt, mai fiecare produc?tor de bobine avea un sistem oarecum propriu de marcare a bobinelor cu puncte colorate, sistem care se d?dea de regul? prin cataloage... aveai catalogul, ?tiai cum se cite?te. n-aveai, s?n?tate ?i LC-metru bun s? ai!!!nu mai pomenesc c? rezisten?ele cu precizie mai bun? de 1% erau rara avis!!!?i nu e vorba numai de ce g?seai la "Dioda", ci ?i ce se primea pe inventar, la depanare!!!

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Readuc acest topic in discutie in speranta ca cineva are idee de codul din cifre si litere existent pe anumite bobine de ex: am pe o bobina de la stanga la dreapta - un punct de vopsea alba 681 y41 , e sigur bobina ca e pe un miez de ferita si vad sarma cum e bobinata

(mai am multe altele codate in cifre da nu gasesesc neam de cod ma tot aruncape ebay sau pe tot feluri de site-uri de vanzari bobine)

Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări