codrin Postat Februarie 14, 2008 Partajează Postat Februarie 14, 2008 salut! precizez ca nu stiu mai nimic despre acest microcontroler ,PIC16F871.mic istoric:acest dispozitiv de la masina politiei , numit rampa , include girofarul ,goarna, sirena etc ,care sunt controlate de o parte de comanda ce are in compunere acest PIC16F871(smd). din cate am inteles de la politist cauza defectarii a fost o descarcare atmosferica. constatari:dupa verificarile de rigoare am constat ca partea de comanda este defecta avand PIC-ul in scurt. am pus alta parte de comanda si rampa functioneaza la parametrii normal.cum s-ar putea remedia?eu ma ocup de reparatii radio-tv si mai rar cu partea asta a electronicii , insa vreau sa-mi ajut prietenii si sa le rezolv problema.(sper sa se poata)despre partea asta a electronicii si mai ales despre PIC-uri nu detin prea multe informatii(teoretice cat si practice). dar nu-i timpul pierdut si sunt avid de cunoastere a noului.asa ca va rog sa ma ajutati!!!!intrebari:cum se poate programa acest PIC16F871 in general si in acest caz?(oricum nu ma apuc eu sa concep acel program, sa-l redactez si apoi sa-l scriu in microcontroller ptr ca am multe necunoscute de tot felul , asa ca sper sa-l gasesc gata facut sau sa-l copii de pe un PIC bun)cum ce programator ma sfatuiti sa programez?cine este PIC16F871 si familia lui?are cineva soft(programul) ptr asa ceva?programator AD-PIC01 de la ADFELAIDA este bun?la citire, informatia de pe un al PIC este protejata?sunt reguli de scriere si citire?cu ce program sa le scriu/citesc: ponyprog sau ICprog?pentru moment nu stiu ce sa va mai intreb .astept cu nerabdare sfaturi teoretice(informatii) si practice de la profesionistii din domeniul microcontrolerelor. intre timp promit sa ma mai informez in asa fel incat sa nu vorbim " chineza".daca este nevoie am sa revin cu detalii suplimentere.salutare ! pe curand. Link spre comentariu
sofian Postat Februarie 14, 2008 Partajează Postat Februarie 14, 2008 eu ma ocup de reparatii radio-tv si mai rar cu partea asta a electronicii , insa vreau sa-mi ajut prietenii si sa le rezolv problema.(sper sa se poata) cum ? te ocupi cu depanarea si nu stiu ce ii aia componenta electronica :smt021 asa cum te intrebi cine este PIC16F871 nu poti da o simpla cautare pe googlecine crezi tu ca ar avea soft ptr asa ceva ?raspuns firma ca l-a facut ca doar nu or fi prosti sa il puna la dispozitie pe net Link spre comentariu
codrin Postat Februarie 14, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2008 sofian , nu te obliga nimeni sa-mi raspunzi. am spus ceva de genul " componenta electronica" ?! nu scrie asa ceva in istoricul meu iar daca asa ai inteles, ai inteles prost. stii tu vreun tv echipat cu un astfel de microcontroller din familia lui PIC16F87x sau PIC ?? dupa tine, depanarea televizoarelor , implica sa cunosti amanunte despre toate microcontrolerele? pana in prezent ,pic-urile, nu au aplicatii in aparatele tv, cu excepti unor telecomenzi . intradevar si ele(televizoarele) sunt comandate de procesoare care au la origini microcontrolerele , insa asta-i alt subiect. partea asta a electronicii , ce tine de microcontrolere in general(concept , programare si alte) , nu o cunosc indeajuns de bine ca sa ma consider un profesionist asa ca astept raspunsuri de la cei avizati. nu stau acum sa -ti spun ce si cat cunosc despre PIC-uri dar daca erai un profesionist imi raspundeai scurt si la obiect. se poate sa fi formulat eu intrebarile gresit,ca fond , insa si asa ,daca vrei sa ajuti pe cineva macar indruma-l , arata-i calea , si nu-l judeca in necunostinta de cauza..... poate informatiile(teoretice gen schema si caracteristici) gasite pe net nu-mi sunt indeajuns si doresc sa cunosc mai mult. deasemenea, ma intereseaza si pareri din practica. te-ai gandit?! :smt017 cat despre restul concluziilor pe care le-ai debitat sunt la fel de proaste ca primele. cum ai crezi tu ca nu stiu cine ar putea sa detina softul (in primul rand )!!!??? dar poate sunt si "prosti" saritori in "fluviul acesta informational" care au informatia. mai stii? sau vreun profesionist care in urma ajutorului ar fi rasplatit financiar. nu crezi? :smt018 Link spre comentariu
d2134 Postat Februarie 14, 2008 Partajează Postat Februarie 14, 2008 Nu te enerva asa repede. Eu am gasit PIC16F871 intr-o telecomanda de tv si deci s-au folosit si in domeniul asta. Acum sa vedem ce e de facut? Fa-ti un programator dupa cel din topicul asta http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=11&t=4213. Cele de la adela sunt bune daca folosesti PIC-uri in capsula DIP. N-are rost sa dai bani pe asa ceva numai pentru lucrarea asta. Descarca IC-PROG si seteaza-l sa se inteleaga cu programatorul. Incearca sa citesti dintr-un PIC bun care face aceiasi treaba ca cel traznit. Daca reusesti sa citesti ai scapat ieftin, iei un PIC nou si scri in el. Ce ai citit din cel bun. Daca cel bun e protejat la citire ai ghinion. Mare. Daca nu reusesti sa citesti cauta pe net, la producatorul rampei, unde te invata Cel de Sus un program. Daca gasesti e bine, il scri in PIC-ul nou. Daca nu gasesti cauta o comanda noua sau un PIC gata scris. In mod normal producatorul ar trebui sa asigure piese de schimb. Ideea de a reconcepe programul nu e buna. Costa cit nu face. Link spre comentariu
Vizitator tipatescu Postat Februarie 14, 2008 Partajează Postat Februarie 14, 2008 Mda, raspunsul lui sofian, nu prea il agreez nici eu, fie-mi cu iertare.Eu am colegi de facultate care nu stiu cu ce se maninca pic-urile ... insa sint foarte buni in telecomunicatii. Deci sa nu latram degeaba :partyman: Deci, o sa-ti dau niste raspunsuri in mare, pentru ca nu am timp suficient acum. 1. Parerea mea e ca acel PIC (microcontroller, un fel de procesor care executa si ia decizii / raspunde conform cu un program inregistrat in el, sau intr-o memorie externa) este protejat la scriere si ca nu o sa poti citi de unul montat pe un modul identic. Ele pot si sa nu fie protejate (au niste 'biti' de control) dar in general asta e o facilitate oferita producatorilor si dezvoltatorilor de software pentru automatizari, cu scopul de a-si pastra ideile si de a beneficia in continuare de suportul pentru echipamentele in cauza ... nu cred ca producatorul nu s-a prevalat de aceasta optiune si a lasat nesetati acei biti. Acei biti nu-ti permit sa citesti programul care (eventual e inscris in el) ... poti doar sa-l rescrii /stergi cu programul care il detii ...2. E destul de greu sa faci inginerie inversa sa vezi ce comenzi trebuie sa dea acel modul ... nu e imposibil, nu cred ca e greu, insa trebuie cunostinte serioase de electronica si programare ... cea de-a doua conditie e absolut necesara. Deci poti vorbi cu un programator, dar ... nu stiu ce sansa aveti - depinde de rentabilitate pina la urma, pentru ca presupune un efort de timp pentru a asimila si pricepe exact care sint comenzile acolo, pe ce pini sint date si functionarea de ansamblu ...3. Programator (nu am timp acum sa ma uit exact ce poate face acel PIC si ce specificatii are) cred ca e bun si ponyprog-ul ... si cred ca gasesti si pe net la preturi modeste. PIC-urile (fabricate de Microchip) sint renumite pentru capacitatea de a fi programate usor. Asta ar fi ultima grija ... Ideea de ansamblu ar fi totusi sa faci un prgramator (ponyprog?) pe seriala de ex, sa incerci sa citesti acel pic in calculator si sa vezi daca fisierul cu codul rezultat este unul care contine "ceva informatii" sau nu e de forma "FF FF" sau "00 00" adica sa nu contina nimic, semn ca nu te lasa sa citesti din el.Oricum, mai bine apelezi la un programator care are deja un disp de programat / citit ... pentru ca informatiile care iti trebuie si indemanarea pentru a lucra rapid cu asa ceva s-ar putea sa fie mai mari decit ai percepe la prima vedere ... Link spre comentariu
Abram Burel Postat Februarie 14, 2008 Partajează Postat Februarie 14, 2008 Eu vad urmatoarele variante:- oficiala: se ia legatura cu furnizorul rampei (sau al masinii, daca a fost livrata cu totul) si se solicita schimbarea; probabil e o varianta scumpa, dar nicio grija - noi platim - politista: se gaseste o masina de Politie cu "dauna totala", dara care sa aiba rampa in regula sau macar montajul electronic- elforumista: se da un anunt pentru servicii de electronist-analist-programator, pentru a se gasi cineva disponibil sa (re)produca functionalitatea originala cu PIC-ul ala sau un altul; in cazul asta, desigur ca si Politia ar trebui sa fie dispusa la colaborare (pentru partea de analiza, adica ce trebuie sa faca rampa aia - eu unul nu-mi prea dau seama la ce trebuie un PIC pentru a falfai niste becuri si a urla o goarna atunci cand apesi pe un buton) - as fi si eu interesat de asa ceva - autodidacta: te zbati si speri ca, cu ceva ajutor de aici sau de pe Internet sa ajungi in cazul "elforumist"; numai ca s-ar putea sa dureze Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 14, 2008 Partajează Postat Februarie 14, 2008 Ideea la montajele cu microcontrollere e urmatoarea:Poti construi cu ele aproape orice pentru ca sunt programabile. Integratul in sine este foarte ieftin in schimb, ca sa "inventezi" programul care sa faca din microcontroller ce vrei tu, iti ia foarte mult timp si iti cere cunostinte solide de informatica, automatizari, etc. Costul montajului electronic este de obicei muuult mai mic decat costa sa "proiectezi" programul pe care il executa microcontrollerul.Din cauza asta, odata ce ai obtinut o bucata functionala, multiplicarea in productie de serie este foarte ieftina. Pentru producator asta este un avantaj, dar poate fi si un mare inconvenient: toata lumea poate sa-i fure programul si cu cativa dolari sa cloneze aparate pentru care producatorul a investit multi bani sa le dezvolte.Asa s-a ajuns la nevoia protectiei la copiere pentru programele din microcontrolere. Asa ca orice producator de electronice cu microcontrolere, dupa ce programeaza microcontrollerul activeaza si protectia la citire. Odata activata protectia, microcontrolerul nu mai poate fi copiat nicicum. Nu exista crack-uri ca la jocuri.In concluzie nu ai cum sa copiezi programul dintr-un microcontroller daca a fost activata protectia la copiere. Si orice firma activeaza protectia si nu da softul din microcontroler la nimeni.In felul asta te fac sa depinzi de producatorul montajului, nu de producatorul microcontrollerului, ceea ce dpdv comercial este corect.Cat despre restul intrebarilor, trebuie sa ti le pui numai DUPA ce ai facut rost de program sau de firmware cum i se mai zice.In cazul in care vrei doar sa repari ceva, cel mai simplu este sa cumperi microcontroller-ul gata programat de la producatorul girofarului.Daca te intereseaza lumea microcontroller-elor bine ai venit. Exista pe internet multe tutoriale pentru incepatori. Cauta-le si citeste-le. Link spre comentariu
sofian Postat Februarie 14, 2008 Partajează Postat Februarie 14, 2008 domnule "tipatescu" colegii aia care sunt "buni" in telecomunicatii se poate sa nu aiba nici o idee ce contine echipamentul lor "inside"asa ca in primul rind cind desfaci echipamentul si extragi o componenta de acolo dai fuga la google si cauti ce este aia,nu te duci pe un forum si intrebi ce este aia PIC16F871daca gasesti ce este citesti in PDF-ul ala nu pui pe alti sa citesca in locul tauaici pe forum se dau informatii(sfaturi) cum se programeaza PIC-ul, ajutor la un soft etc.iar daca "codrin" zice ca este depanator de TV ar trebui sa stie macar ce este componenta respectiva (procesor,dioda,tranzistor)iar programul respectiv nu il poate obtine "niciodata" din motive comercialeca piesa de schimb nu prea cred ca gaseste PIC-ul gata programatvorba lui "Abram Burel" nici o grija - noi platim Link spre comentariu
puiu Postat Februarie 16, 2008 Partajează Postat Februarie 16, 2008 1. Dupa cum ai primit raspunsurile pe forum se desprind doua solutii: una cu ajutorul politiei si a doua cu ajutorul oamenilor de pe forum. Pentru prima ar fi doua posibilitati: cu producatorul dispozitvului si in acest caz trebuie vazut ce spune contractul sau a doua sa iti dea de la alta masina echipamentul sau componentele dorite. Legat de a doua solutie ar trebui sa stim mai multe date tehnice incepand de la denumirea componentei care include PIC-ul respectiv si terminand cu conditiile in care trebuie sa functioneze.2. La capitolul presupuneri: cred ca s-au dat multi bani pe acel echipament care nu are protectiile necesare pentru mediul in care lucreaza. As fi interesat de ce conditii de exploatare sunt prevazute pentru ecest echipament? O simpla descarcare electrica, care nu a lovit masina politiei, a scos echipamentul din uz? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 24, 2008 Partajează Postat Februarie 24, 2008 Nu cred ca asa isi repara politia echipamentele. Poate vroia omul sa-si faca si el o sirena de politie personala, sau mai rau, o masina de politie personala si pe urma sa dea amenzi cu ea! :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman: Aaa... are cineva firmware-ul de la sistemul de ochire dintr-un avion de vanatoare din seria MIG? A trecut printr-un nor incarcat electrostatic si de atunci cam trage pe langa... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum