Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

calcul punte redresoare

Vizitator grigore sima

Postări Recomandate

Vizitator grigore sima

buna ziua d-lor as dori daca stie careva cum se calculeaza la cati amperi rezista o punte redresoare facuta din 4 diode de exemplu o punte din 4diode de 10 a -dioda va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

7

• Depanatoru

7

• MifTy

4

• Blind

3

Top autori în acest subiect

Teoretic, ar trebui ca puntea ta sa suporte un curent de 20A, avand in vedere ca o dioda suporta 10A (in punte, diodele "vin" doua cate doua in paralel).Ce trebuie sa stii la o dioda este si curentul invers maxim suportat precum si tensiunea de strapungere. Din tensiunea de strapungere iti rezulta tensiunea maxima la care poate fi folosita puntea. Tensiunea de strapungere=tensiunea inversa care se aplica pe jonctiune si duce la strapungerea ei.

Link spre comentariu

Hm... Salut!Am tot ezitat sa raspund, dar hai sa va propun o alta perspectiva...M-am uitat cum e definit curentul maxim la o dioda. Cand zici ca o dioda "tine la 10A", ala e curentul mediu redresat, daca sarcina e rezistiva. Nu e nici de varf, nici RMS. Intr-o punte, curentul prin oricare din diode are forma unei sinusoide redresate monoalternanta a carei valoare medie este Amplitudinea/PI. Deci valoarea de varf a unui curent monoalternanta cu valoarea medie de 10A este de 10*PI=31.4A. La iesire, avem contributiile a doua ramuri si sinusoida se reface cu amplit de 31.4A. Valoarea efectiva a sinusoidei de 31.4A este Ief=31.4/1.41=22A, iar valoarea medie este de 20A (nici o surpriza aici deoarece contributiile vin din sumarea mediilor pe cele doua ramuri.A? Face frun sens sau bat campii?Cirip

Link spre comentariu

Asa este, ar trebui sa vedem mai intai ce intelege fiecare cand foloseste termeni precum curentul suportat. Despre ce parametru al diodei redresoare este vorba de fapt? Cum se noteaza si ce inseamna?

Dupa ce ne asiguram ca vorbim despre acelasi lucru putem continua. Din cauza asta am sters ce scrisesem in postul anterior.

Link spre comentariu

Din cauza asta am sters ce scrisesem in postul anterior.

Foarte rau ca l-ai sters. Aveai dreptate la partea cu pusul in serie. Am luat moseste (ca deh, o sa fiu mos odata si-odata...teoretic) si intr-adevar, diodele sunt in serie, nu in paralel. My bad!
Link spre comentariu

eu am vorbit de curentul maxim direct!!!pe ?la prefer s?-l am dublu fa?? de curentul nominal estimat!!mai clar: se presupune c? montajul urmeaz? s? consume 500 mA, în regim normal.atunci puntea e din diode care suport? maximum 1 A curent direct.în postul ini?ial se vorbea de o punte de 10 amperi.eu a? folosi-o (cu radiator, bineîn?eles), la aplica?ii care au un consum nominal de 5 Amperi.asta fiindc? am eu boal? s? stea reci componentele de pe alimentare: trafurile, pun?ile, etc...poate sunt supradimensionate, adev?rat!!dar m?car m? scutesc de un poten?ial incendiu!!

Link spre comentariu

pt diode cu racire de ex,curentul maxim suportat nu este dat in caz ca au un radiator infinit?adica in aplicatii(sa zicem ca deja avem cc stabilizat) nu putem tine dioda la 10A(continuu mai ales)sunt de acord cu mifty,o punte de putere dubla cred ca e ok

Link spre comentariu

Nu vreau sa par rautacios , dar unii care dati sfaturi incepatorilor parca sunteti mai incepatori :weedman: .Sa ramana clar , facand o punte cu diode de 10A , tot de 10A va fi puntea. Diodele apar inseriate . Odata ce media pe o semialternanta este 10A , asta e media pe 2 sau oricate alternante . E un nonsens ca sa rezulte curent de 20A sau altceva cand mediile sunt 10A :rolleyes:

Link spre comentariu

Formulele din tabel arata ca valoarea medie a curentului la redresarea bialternanta e dubla fata de cazul redresarii monoalternanta ( comparativ ) , e logic tinand cont ca o semialternanta lipseste. Numai ca cealalta alternanta se redreseaza prin celelalte 2 diode , printr-o dioda trece acelasi curent ca in cazul redresarii monoalternanta.Deci , in cazul redresarii monoalternanta , pentru curent mediu de 10A prin dioda , media este 5A pentru ambele alternante , iar pentru bialternanta ( punte ) este 10A. Cu diode de 10A scoti tot 10A.

Link spre comentariu

Io cred ca scrie clar ca buna ziua:Curentul mediu prin diode (la redresarea dubla alternanta), Iad=Io/2 => Io=2*Iad, unde Iad=curentul printr-o dioda, iar Io=curentul de iesire...Am cautat pe net si alta referinta, dar nu am gasit. Daca cineva gaseste, il rog sa puna un link.CiripEDIT: Depa, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Am fost la filmul asta de prea multe ori si rezultatul e acelasi: pierdere de timp.Ptr cei care vor sa afle, aveti mai jos o simulare. Sunt masurati curentii prin diode I(D1) si I(D2) si mediile AVG(I(D1)), AVG(I(R1)) ale curentului printr-o singura dioda si a celui prin sarcina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări