Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator High Quality 100w mosfet

Vizitator Marku

Postări Recomandate

Salutare!

Vreau sa va cer parerea legata de acest amplificator.Sunt in cautare de un amplificator mai calitativ, iar acesta imi face cel mai mult cu ochiul.Vreau sa construiesc 4 bucati, cu care sa amplific in mod activ doua sifuzoare si doua tweetere.El nu va fi folosit in casa, ci in masina.Stiu ca o sa ziceti ca nu are rost sa ma chinui atat, ca in masina oricum e galagie si nu se merita,dar asta este.Fiecare cu boala lui!Momentan am un amplificator JBL 75.4 cu tranzistoare TIP35/36 in etajul de amplificare si nu sunt multumit de el.

Nelamurirea mea este ce tranzistoare se pot folosi la etajul de iesire(Tr6 si Tr7) si la etajul driver(Tr4 si Tr5) si totodata ce operational recomandati, avand in vedere ca se urmareste calitate maxima.Numai sa fie piese care se gasesc.

Specificatiile amplificatorului sunt:

Input sensitivity 1.2 V rms ( full output into ? )

Input impedance 47 k?

Output Power ( continuous ) 100W rms into 8? ( 1kHz sinewave )

130W rms into 4? ( kHz sinewave )

Output offset voltage 0. mV

Full power bandwidth 15Hz - 125kHz ( -3 dB )

Slew rate 25V/?s

Damping factor >400 ( 8? load )

Noise -95dB ( input shorted )

Total harmonic distortion ( thd ) 100Hz 0.004 %

( 1 - 60 W into 8 ? ) 500Hz 0.004 %

1 kHz below noise

10kHz 0.038 %

Oare sunt si adevarate aceste specificatii?

Astept raspunsurile voastre ;)

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• felixx

2

• Yo4You

1

• AlpHso

1

• ranga

1

Top autori în acest subiect

Vizitator Marku

Ma bucur daca chiar sunt adevarate acele specificatii.Problema este ca acel op-amp si acei tranzistori nu prea cred ca se gasesc pe la noi.Cu ce pot fi inlocuiti, astfel incat sa pastrez totusi o calitate cat mai buna a amplificatorului?

Link spre comentariu

Ma bucur daca chiar sunt adevarate acele specificatii.Problema este ca acel op-amp si acei tranzistori nu prea cred ca se gasesc pe la noi.Cu ce pot fi inlocuiti, astfel incat sa pastrez totusi o calitate cat mai buna a amplificatorului?

Daca o sa-i inlocuiesti cu altceva ....si performantele o sa scada,nu crezi?Pentru finali ai putea sa incerci cite 2 buc pe ramura 2SK1058/SJ162 si sa inlocuiesti rezistentele din grile cu 250-560 ohmi.Valoarea exacta o stabilesti la masuratori cu osciloscopul in fata.Operationalul poti sa-l inlocuiesti cu OPA627 sau AD825.Un sfat:-nu folosi asa ceva pentru auto.-100% sanse sa nu poti face diferente intre clasa D si asa ceva,montat in masina indiferent ce masina ai,indiferent de difuzoarele folosite si indiferent de calitatea inregistrarilor tale.
Link spre comentariu
Vizitator Marku

Sunt de acord ca nu se poate face mare lucru in masina, dar totusi eu imi petrec destul de mult timp in masina, asa ca macar sa ma delectez cu sistemul audio.Este boala veche la mine si se pare ca nu mai scap odata de ea.....Ok, sa zicem ca nu ma complic chiar atat de mult sa caut cine stie ce piese.Daca pun un operational cat de cat bunicel, iar finalii ii inlocuiesc cu IRFP240/9240, iese ceva cat de cat de calitate?Este buna aceasta schema?Cam la ce performante as putea sa ma astept?Multumesc!

Link spre comentariu

OpAmp-ul se gaseste la metrafo.Mare parte din performante depind de acesta.
Link spre comentariu

Ok, sa zicem ca nu ma complic chiar atat de mult sa caut cine stie ce piese.Daca pun un operational cat de cat bunicel, iar finalii ii inlocuiesc cu IRFP240/9240, iese ceva cat de cat de calitate?Este buna aceasta schema?Cam la ce performante as putea sa ma astept?

Nu te supara ca iti spun dar IRFP-urile necesita un tweak la schema si mai mare ....deci chiar nu merita.Daca ai la indemina numai IRFP-uri de ce nu faci IPA400?Tine minte ca trebuie sa imperechezi tranzistorii.Daca as fi in locul tau....as alege clasa D,pentru auto si nu numai e foarte potrivit si anume UCD180 de Hypex.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

De problema asta cu sunetul audio m-am lovit si eu.Am inlocuit difuzoarele, statia si subwooferu de trei ori si tot nu se aude cum trebuie. Bine ca acum realizez ca de fapt nu boxele si amplificatoarele erau rele ci sursa de semnal de la un jaf de sony la vreo 300 euro. Spun acest lucru pentru ca am inlocuit (temporar) radio-cd cu un laptop + o placa de sunet pe 24 bit si sunetu se auzea pe gustul meu.Am povestit toate aceste lucruri pentru a nu uita faptul ca o importanta foarte mare o are si radio_cd ul deci si in cazul tau s-ar putea sa nu fii multumit de statie din aceiasi cauza.

Link spre comentariu
Vizitator Marku

Eu am un Clarion DXZ778RUSB ca player.Este varful de gama Clarion pe anul 2007.Are filtre highpass si lowpass, time alignment, filtrare activa pe trei cai si multe altele.

http://www.clarion.com/ro/ro/products/2 ... 47458.html

Deci nu aici este problema.

Mi-am luat acum un amplificator focal pentru medii si deja s-a schimbat foarte mult in bine sunetul.Acum imi trebuie un amplificator pentru tweetere.Va astept cu sugestii ;)

Salut!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări