Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ghidaje/ glisiere CNC

nickrvl

Postări Recomandate

• Administratori

Sunt glisiere de alea pentru sertare si pe bile care 100% sunt mai precise ca si rulmentii astia pe cornier...Daca vrei sa faci cnc pentru frezat cablaje iti trebuie precizie foarte mare ca altfel iti iese total aiurea

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Badman

15

• nickrvl

10

• tiristor

4

• d2134

2

Top autori în acest subiect

• Administratori

unu asa micut poti sa-l faci cu cheltuieli minimeghidaje si motoare pas cu pas gasesti prin imprimante daca ai de unde face rost de 1-2 rable

Link spre comentariu

Cam scumpe suruburile de precizie.Mai bine faci ceva mai ieftin cu un strungar bun.Si pt circuite inprimate sa faci cu CNC nu mprea se renteaza,mai bine cu un sistem de copiere cu sablon. :smt017

Link spre comentariu
  • Administratori

nu se pot compara alea facute la strung cu astea din cateva motiveastea sunt facute prin roluire si suprafata este "oglinda", unu facut pe strung distruge piulita si imediat apar jocuriAstea sunt calite la suprafata prin inductie Daca ai strungul tau merge sa le faci dar ia sa vedem cat cer astia... 50 de ron pe ora si nici nu iese cum ai dori :smt005 Cele facute pe strung mer doar pentru chestii care le folosesti de 2 ori pe an si nici intr-un caz pentru masini ce pot merge 8 ore pe zi si sa dai garantie la masina :smt103 5 aniStai sa vezi cat costa alea cu rulmenti :weedman:

Link spre comentariu

nu se pot compara alea facute la strung cu astea din cateva motiveastea sunt facute prin roluire si suprafata este "oglinda", unu facut pe strung distruge piulita si imediat apar jocuriAstea sunt calite la suprafata prin inductie Daca ai strungul tau merge sa le faci dar ia sa vedem cat cer astia... 50 de ron pe ora si nici nu iese cum ai dori :smt005 Cele facute pe strung mer doar pentru chestii care le folosesti de 2 ori pe an si nici intr-un caz pentru masini ce pot merge 8 ore pe zi si sa dai garantie la masina :smt103 5 aniStai sa vezi cat costa alea cu rulmenti :weedman:

Nimic de zis si nu a contrazis nimeni, ghidajele si suruburile industriale sint net superioare din toate punctele de vedere celor facute pe strung sau acasa insa pentru un incepator curios, care incearca sa construiasca un CNC de mici dimensiuni numai si numai in idea de a vedea cum functioneaza si de ce probleme se loveste cu tot respectul dar cele enumerate de Vasile sint foarte scumpe. Poate pentru un CNC industrial s-ar justifica. Am participat la montarea unei masini de taiere cu plasma care se misca pe sine (ca de tren), cu rulmenti stinga dreapta pentru a nu iesi de pe sine, masina asta se misca sau putea taia o tabla cu dimensiunea de 2/4 m. Am reparat (mecanic) o alta masina care taia cu flacara oxigaz prin copiere optica dupa un desen care culmea se misca tot pe sine, asta era mica taia tabla de 2/1m, insa la toate m-a frapat simplitatea, rularea pe sine (aia mica se pozitiona manual deasupra punctului de taiere) deci nu ies din discutie nici sinele.... In cea ce priveste tijele filetate se gasesc in comert la un pret satisfacator si cu o piulita lata ca sa amortizese uzura cred ca s-ar putea face ceva, daca e cineva care a facut asa ceva poate are amabilitatea de a ne spune si noua daca e rentabil sau nu. Si in cea ce priveste ghidajele conform link-ului de mai sus se pare ca si cele cu rulmeti sint satisfacatoare. Una peste alta am deschis acest topic in idea ca poate apar idei noi de la uni de la altii idei care mie nu-mi vin si impreuna poate iese ceva. Eu deocamdata sint inca la capitolul colectionat MPP de prin imprimante vechi insa singurul motor mai serios l-am gasit intr-o imprimanta matriciala, in cele cu cerneala sint motoare mici ca sa nu spun ca sint imprimante care folosesc motoare normale in CC total inutile mie. Si daca am sa reusesc sa fac constructia in prima faza am sa incerc sa o folosesc la cablaje. Numai ca a-si vrea sa-mi scrie cu ceva pe cablaj, nu sa frezeze. Apropo am vazut cum cineva se juca cu diode laser din DVDwrait-ere, spargea baloane, oare ar fi capabila aceasta dioda laser sa arda un strat de vopsea de pe un cablaj? Am cam multe intrebari fara raspuns .... I-mi cer scuze pentru postarile repetate de mai sus.Vasile, esti cumva din Galati?
Link spre comentariu
  • Administratori

Pentru un incepator poate folosi chiar si suruburi cu pas metric, sunt tije de 1m de cumparat aproape prin toate magazinele si costa vro 5-5 lei, se obtine toleranta acceptabila de inceputCu miscarea nu prea conteaza pe ce e facuta daca obtii toleranta pe care ti-o propui, am vazut ghidaje facute pe o teava oarecare din magazin si mergea destul de bine

Link spre comentariu

Pentru un incepator poate folosi chiar si suruburi cu pas metric, sunt tije de 1m de cumparat aproape prin toate magazinele si costa vro 5-5 lei, se obtine toleranta acceptabila de inceputCu miscarea nu prea conteaza pe ce e facuta daca obtii toleranta pe care ti-o propui, am vazut ghidaje facute pe o teava oarecare din magazin si mergea destul de bine

Cred ca ar merge si teava dar sa fie suprafata cit mai neteda eventual chiar rectificata, deocamdata ma lupt cu mecanica unor imprimante una de HP cu cerneala care foloseste motoare de CC si i-mi e aproape imposibil sa o comand precis, e prea rapida, si acu trec la un Epson tot cu cerneala dar are MPP dar si aici sint unele probleme, motorul pentru hirtie e cu reductor cea ce e OK insa cel de la cap actioneaza direct cureaua deci e rapid, sa vad poate reusesc sa-i fac un reductor. Avantaje si dezavantaje. Acum i-mi dau seama ce carente am si la programare...."Beton" masini si subansamble aici: http://www.hi-end.ro/cnc/Daca cistig la loto sigur cumpar una, altfel e vis....
Link spre comentariu

...motorul pentru hirtie e cu reductor cea ce e OK insa cel de la cap actioneaza direct cureaua deci e rapid, sa vad poate reusesc sa-i fac un reductor...

Ala e motor pas cu pas, il poti invarti oricat de incet, daca vrei si cu o tura pe zi, nu e ca la motoarele de cc sau ca. Asa ca nu deranjeaza ca e rapid. E chiar foarte bine, inseamna ca e puternic.In alta ordine de idei, pana acum nu am intalnit motoare de curent continuu care sa actioneze capete de imprimanta sau avansarea hartiei sub cap. Nu cred ca se folosesc la asa ceva. Teoretic ar putea fi folosite, doar ca e mult mai greu sa-i controlezi pozitia.Nu prea merita sa faci un CNC doar pentru cablaje, mai ales ca nu vrei sa frezezi traseele, deci tot trebuie sa-l corodezi.Pentru cablaje scoti la imprimanta LASER si apoi foto sau transfer PnP cu fierul de calcat. In cel mai rau caz iei o imprimanta cu jet de cerneala si o faci sa tipareasca direct pe cablaj.
Link spre comentariu

...motorul pentru hirtie e cu reductor cea ce e OK insa cel de la cap actioneaza direct cureaua deci e rapid, sa vad poate reusesc sa-i fac un reductor...

Ala e motor pas cu pas, il poti invarti oricat de incet, daca vrei si cu o tura pe zi, nu e ca la motoarele de cc sau ca. Asa ca nu deranjeaza ca e rapid. E chiar foarte bine, inseamna ca e puternic.In alta ordine de idei, pana acum nu am intalnit motoare de curent continuu care sa actioneze capete de imprimanta sau avansarea hartiei sub cap. Nu cred ca se folosesc la asa ceva. Teoretic ar putea fi folosite, doar ca e mult mai greu sa-i controlezi pozitia.Nu prea merita sa faci un CNC doar pentru cablaje, mai ales ca nu vrei sa frezezi traseele, deci tot trebuie sa-l corodezi.Pentru cablaje scoti la imprimanta LASER si apoi foto sau transfer PnP cu fierul de calcat. In cel mai rau caz iei o imprimanta cu jet de cerneala si o faci sa tipareasca direct pe cablaj.
Te "contrazic", cel putin un tip de imprimanta HP foloseste motoare CC (ma miram eu de ce sint atit de silentioase) atit pentru cap cit si pentru hirtie (i-mi pare rau ca am aruncat carcasa ca i-ti spuneam si ce tip e).[attachment=1]DSC01183a.JPG[/attachment][attachment=0]DSC01184a.JPG[/attachment]Iar la Epson am zis bine, ambele motoare sint pas cu pas numai ca la cap axul motorului misca direct "caruciorul" cu cartuse cu o curea pe cind la hirtie are un reductor cea ce face sa-i scada viteza drastic, bineinteles crescind precizia.Imprimanta asta am vazut-o lucrind nu stiu cum dar hirtia o misca mult mai repede aproape de 4 ori mai repede decit am reusit eu sa o misc din calculator la viteza maxima. Pentru mine asta e o enigma.Deci cum ziceam am reusit sa misc motoarele la ambele imprimante dar cred ca ramin la Epson datorita MPP insa nu-mi comvine ca pentru un motor din portul paralel pierd 4 iesiri cu inca 4 pentru celalalt motor ii folosesc pe toti 8 pentru inca o comanda sus/jos ar mai tebui inca 2, se poate asta? Sau trec la microcontrolere. Alta necunoscuta pentru mine...Intrebam mai sus daca o dioda laser dintr-un DVDwraiter ar fi capabila sa arda un strat de vopsea de pe o placuta de cablaj, dar nu am primit raspuns de la nimeni. Daca ar merge asta a-si vopsi fata cablajului cu vopsea, cu ajutorul CNC-ului a-si arde traseele cablajului, dupa care ar urma corodarea. E prea frumos ca sa se poata, nu?A, si inca ceva, ai incercat tu sa imprimi cu cerneala direct pe cablaj? Am vazut pe net ca a incercat cineva si chiar a reusit dar am oarece retineri pentru ca stiu ca cerneala nu adera la suprafete neabsorbante, dar mai sti, poate ca se poate....
Link spre comentariu

Ciudata imprimanta cu motoare de cc...

Pe portul LPT in afara celor 8 biti de date mai exista printer select si cred ca inca 1-2 pini de iesire, vorbesc din memorie, da si tu search pe Google cu "LPT pinout" si afli. Chiar daca nu sunt suficienti pinii se pot multiplexa, au mai facut si altii inainte. Solutii sa comanzi 2-3 motoare din PC exista, alea le copiezi pur si simplu, nu-ti face probleme. Mai intai fa-ti partea mecanica, aia e problema.

Nu cred ca poti taia vopsea cu dioda de DVD/RW decat la o viteza prea mica sau daca e intr-un strat atat de subtire incat sa fie similar cu DVD-ul. Dar n-am incercat, poate incerci tu. Vezi ca poti sa-ti arzi retina si sa-ti pierzi vederea de la dioda aia LASER inainte sa-ti dai seama unde ai gresit.

Poarta ochelari de protectie pentru LASER cand te joci cu asa ceva.

Vazusem pe cineva care facuse un CNC cu DVD/RW si partea mecanica de la doua scanere. Rascoleste si tu pe net si mai ales pune mana si incearca practic. Solutie perfecta nu exista.

Scrierea cu cerneala direct pe cablaj merge. Se oxideaza putin cuprul si obtii un strat poros, similar cu hartia. Toata probleme este sa gasesti o cerneala rezistenta.

Vad ca ai deja niste mecanici de imprimanta. Prinde-le cumva si vezi ce iese. Putem citi tot internetul si putem discuta discutii la nesfarsit.

Nu-ti mai pune atatea intrebari despre ce si cum e mai bine, si daca BMW-ul e mai bun decat Dacia si cum o fi Mertanul fata de BMV, cand tu de fapt dispui doar de o bicicleta si in plus nici macar nu vrei sa mergi pe strada, vrei sa cobori scarile din parc.

Vorba lunga saracia omului, apuca-te si fa. Descurca-te cu ce ai la dispozitie. Iti spun asta nu cu rautate si nici ca sa arat cat de grozav sunt eu si cum le stiu pe toate. Iti spun pentru ca prin aceleasi "framantari" am trecut si eu si atat m-am strofocat sa caut cea mai buna varianta ca pana la urma nu am mai facut niciun CNC.

Nu mai sta pe ganduri, da-i inainte cu ce ai. Oricum dupa ce faci prima varianta o sa mai faci si altele cu imbunatatiri. Spor la treaba si bafta.

Link spre comentariu

Ciudata imprimanta cu motoare de cc...

Pe portul LPT in afara celor 8 biti de date mai exista printer select si cred ca inca 1-2 pini de iesire, vorbesc din memorie, da si tu search pe Google cu "LPT pinout" si afli. Chiar daca nu sunt suficienti pinii se pot multiplexa, au mai facut si altii inainte. Solutii sa comanzi 2-3 motoare din PC exista, alea le copiezi pur si simplu, nu-ti face probleme. Mai intai fa-ti partea mecanica, aia e problema.

Nu cred ca poti taia vopsea cu dioda de DVD/RW decat la o viteza prea mica sau daca e intr-un strat atat de subtire incat sa fie similar cu DVD-ul. Dar n-am incercat, poate incerci tu. Vezi ca poti sa-ti arzi retina si sa-ti pierzi vederea de la dioda aia LASER inainte sa-ti dai seama unde ai gresit.

Poarta ochelari de protectie pentru LASER cand te joci cu asa ceva.

Vazusem pe cineva care facuse un CNC cu DVD/RW si partea mecanica de la doua scanere. Rascoleste si tu pe net si mai ales pune mana si incearca practic. Solutie perfecta nu exista.

Scrierea cu cerneala direct pe cablaj merge. Se oxideaza putin cuprul si obtii un strat poros, similar cu hartia. Toata probleme este sa gasesti o cerneala rezistenta.

Vad ca ai deja niste mecanici de imprimanta. Prinde-le cumva si vezi ce iese. Putem citi tot internetul si putem discuta discutii la nesfarsit.

Nu-ti mai pune atatea intrebari despre ce si cum e mai bine, si daca BMW-ul e mai bun decat Dacia si cum o fi Mertanul fata de BMV, cand tu de fapt dispui doar de o bicicleta si in plus nici macar nu vrei sa mergi pe strada, vrei sa cobori scarile din parc.

Vorba lunga saracia omului, apuca-te si fa. Descurca-te cu ce ai la dispozitie. Iti spun asta nu cu rautate si nici ca sa arat cat de grozav sunt eu si cum le stiu pe toate. Iti spun pentru ca prin aceleasi "framantari" am trecut si eu si atat m-am strofocat sa caut cea mai buna varianta ca pana la urma nu am mai facut niciun CNC.

Nu mai sta pe ganduri, da-i inainte cu ce ai. Oricum dupa ce faci prima varianta o sa mai faci si altele cu imbunatatiri. Spor la treaba si bafta.

Mda, intradevar e mult de vorbit, defapt asta doare cel mai tare ca nu pre ai cu cine impartasi fie succesele fie esecurile (noroc cu netu), si pina n-o dam in melancolizm ii dau inainte de zor, am mecanica de la Epson electronica e oarecum gata (ramine de vazut cu iesirile...) insa programarea ma omoara.

Multumesc de incurajari, le-am luat cu sensul de "bine", la fel si tie, si numa de bine

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

acestea sunt glisierele pe bile...se numesc full extension, adica sunt cu deschidere totala si sunt de la 250mm la 600mm (cred ca pot face rost si de 700)eu le folosesc la mobila dar cred ca sunt super si pentru ghidaj cnc.pentru cei interesati le pot furniza mai multe info.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări