Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bobina de difuzor pe hârtie sau metal ?

emy_dx

Postări Recomandate

Salutare baieti,am o mica nelamurire in legatura cu difuzoarele, si anume bobinele lor.Vreau sa stiu daca este vre-o diferenta sonora la bobinele care sunt facute pe folie de hartie sau pe cele din folie de aluminiu?Si care ar fi avantajele?Unii prieteni ai mei spun ca se aud mai bine cele facute pe hartie.Acum stiu si eu? :rolleyes:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• GooD of BaSS

4

• Badman

3

• Nemesis

3

• radue

2

Top autori în acest subiect

Prietenii tai au dreptate in legatura cu bobinele facute pe hartie ,calitatea sunetului este mult superioara ,de curand am citit pe net ceva in legatura cu acest subiect in care se faceau comparatii inte materialele din care ceface suportul bobinei difuzoarelor.Se vorbea acolo de hartie , aluminiu ,kapton ,si nomex .toate acestea se folosesc in constructia bobinelor dar dintre toate doar nomex-ul se apropie cel mai bine ca si calitate a sunetului cu sunetul reprodus de o bobina facuta pe hartie. Dar hartia are un mare dezavantaj in fata aluminiului si kaptonului , care sunt cele mai des folosite in constructia bobinelor, dezavantajul ca nu rezista la temperaturile ridicate pe care le poate atinge bobina ,de aceea sunt preferate materiale mai rezistente termic .

Daca gasesc adresa site-ului o sa o pun. :rock:

Am gasit adresa : http://www.mother-of-tone.com/speaker.htm

Link spre comentariu

Bun, dar eu tot n-am inteles de unde rezuta ca hartia e mai buna decat aluminiul, kaptonul etc . in constructia de carcase de bobine (sau poate sunt eu greu de cap la ora asta) . Eu ma gandesc ca o bobina trebuie sa fie cat mai rigida.....alti parametri necesari care ar putea face diferenta intre carcase aluminiu si hartie eu nu-mi inchipui . Poate cineva sa ne lamureasca.....banuiesc ca nu e chiar o prostie faza cu carcasedin hartie din moment ce inainte din cate am observat carcasele se faceau frecvent din hartie .

Link spre comentariu

Alti parametri.... :felul in care transmite la con sunetul produs de bobina ,dar mai gandestete de ce conul nu ce face din aluminiu ,kapton etc (desi am vazut si sincer suna ca niste butoaie sau ca si cum ai bate intr-o tigaie) la fel e si cu suportul bobinei ot ca el transmite vibratiile la con ,cel putin eu asa consider daca gresesc corectati-ma

Link spre comentariu

Ce naiba e cu explicatia aia ? :smt005 Chestia e ca difuzorul trebuie sa faca aerul sa cante, nu sa cante pe langa aia si anumite parti ale difuzorului.Habar nu am de ce ar fi mai buna o bobina de hartie...o explicatie ar putea fi faptul e ( sau poate ma insel eu acuma ) mai usoara decat celelalte, asadar masa membranei e mai mica si astfel reproduce mai usor mediile, adica frecventele la care urechea este cea mai sensibila. Stiu ca lucrul asta perfect valabil pt o bobina de Al vs una de Cu, dar la restul nu ma bag.Totodata o masa mai redusa inseamna o eficienta un pic mai mare.

Link spre comentariu

Chestia e ca difuzorul trebuie sa faca aerul sa cante, nu sa cante pe langa aia si anumite parti ale difuzorului.

da aerul canta :weedman: :rolleyes: credeam ca sunetele se produc prin vibratia membranei ,care e o parte a difuzorului scuze de off topic
Link spre comentariu

GooD of BaSS, pai care-s acei "alti parametri" ? La treaba cu conul e clar, un con de hartie are un raport masa/suprafata sau/si masa/rigiditate foarte bun . Dar la materialul pt carcasa bobinei ?

Link spre comentariu

Ce naiba e cu explicatia aia ? :smt005 Chestia e ca difuzorul trebuie sa faca aerul sa cante, nu sa cante pe langa aia si anumite parti ale difuzorului.Habar nu am de ce ar fi mai buna o bobina de hartie...o explicatie ar putea fi faptul e ( sau poate ma insel eu acuma ) mai usoara decat celelalte, asadar masa membranei e mai mica si astfel reproduce mai usor mediile, adica frecventele la care urechea este cea mai sensibila. Stiu ca lucrul asta perfect valabil pt o bobina de Al vs una de Cu, dar la restul nu ma bag.Totodata o masa mai redusa inseamna o eficienta un pic mai mare.

asta e explicatiae usoara, atat => sensibilitate mai mare+ raspuns tranzitoriu mai buninca se foloseste la difuzoare Hi-fi , si la multe din cele de chitaradezavantare are o gramadanu rezista la calduranu rezista la forte mari, acceleratii, etc (nu e buna pt difuzoare de bass + subbass)nu poti folosi adezivi prea grozavi pt ca cel mai slab punct este insasi suportul bobineinu poate avea diametre mari pt ca e prea flexibila.poate lua foc f usorsi ar mai fi dar nu-mi vin acum in minte
Link spre comentariu

Ce naiba e cu explicatia aia ? :smt005

Chestia e ca difuzorul trebuie sa faca aerul sa cante, nu sa cante pe langa aia si anumite parti ale difuzorului.

Habar nu am de ce ar fi mai buna o bobina de hartie...o explicatie ar putea fi faptul e ( sau poate ma insel eu acuma ) mai usoara decat celelalte, asadar masa membranei e mai mica si astfel reproduce mai usor mediile, adica frecventele la care urechea este cea mai sensibila. Stiu ca lucrul asta perfect valabil pt o bobina de Al vs una de Cu, dar la restul nu ma bag.

Totodata o masa mai redusa inseamna o eficienta un pic mai mare.

... poate fiindc? e un bun dielectric, în compara?ie cu restul de materiale!!!

?i fi?i f?r? grij?, c? sunt destule materiale electrotehnice care au la baz? hârtia!!!

Link spre comentariu

... poate fiindc? e un bun dielectric, în compara?ie cu restul de materiale!!!?i fi?i f?r? grij?, c? sunt destule materiale electrotehnice care au la baz? hârtia!!!

NU stiu cat de bun dielectric este kevlarul dar oricum sigur este mai bun decat aluminiul .In articolul ala sunt "criticate" cam orice materiale in afara de hartie . SI daca ma gandesc bine se mai foloseste si fibra de sticla....care si ea pare a fi un dielectric bun . DEci nu cred ca posibila explicatie pe care o cautam sa aibe mare legatura cu cat de bun izolator este materialul carcasei bobinei .
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator mihai.cuculici

Problema in cazul disputei dintre materialele de constructie ale suportului bobinei difuzoarelor estesimilara polemicii referitoare la tubul electronic vs. disozitive semiconductore. La modul concret,tehnic vorbind, dar strict tehnic, celuloza reprezinta un material fara caracteristici avantajoase: nu este foarte rigida, este termoizolanta, sensibila la umiditate si multe altele. Din punct de vedere subiectiv ( inclusiv al meu ) ea reprezinta materialul ideal pentru membrane si implicit pentru bobine . Sa nu uitam ca semnalul electric este tradus in sunete de catre bobina propriu-zisa si transmisa mediului prin intermediul suportul ei si conul difuzorului. Materialele de tip metale usoare diamagnetice precum aluminiul sau baze plastice cum ar fi kaptonul dau fiabilitate si tehnologii care se preteaza mai usor manoperei ieftine, automatizate. Deci daca urmariti calitate si precizie audio hartia ocupa prim-planul. Dovada stau traductoarele fabricate acum multi ani de firme serioase, de necomparat cu simulacrele existente acum pe tarabe indiferent de sigla pe care o poarta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări