Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf d-ala jmecher

Blacksmith

Postări Recomandate

Am auzit ca transformatoarele de genu asta nu ar fi ca cele normale E+I. Ca tolele astea sint facute din nustiuce material si ca ar permite putere mai mare.

Stie cineva despre ce e vorba ? Daca o fi adevarat zvonul ?

Daca nu se calculeaza puterea tot cu "P=sectiunea la patrat" atunci cum ?

Posted Image Posted Image

Posted Image Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

5

• zal

3

• Dr.L

3

• MifTy

2

Top autori în acest subiect

parerea mea e ca functioneaza ca un e+i,circuitul magnetic e asemanator

ce ai tu se numesc e-core cel mai probabil(cel putin par f asemanatoare)

alea cele mai smechere sunt r-core

mai sunt si c-core si alea patrate,care au secundarul si primarul in 2 parti,puse in diagonala(care ies mai mici decat e+i pt aceeasi putere)

Link spre comentariu
Dudikoff, e tot miez din ala obisnuit din tole, doar ca sint facute pachete, presate, lipite, taiate si slefuite pe suprafata unde se imbuca. E mai usor de ansamblat, il stringi cu colierele alea. Practic ai 2 ''C''-uri fata in fata cu alte 2 ''C''-uri. Ti le poti imagina usor ca fiind ''E''-uri.
Link spre comentariu

Nustiu de unde e. Asa l-am luat.N-am zis eu ca ar fi extraordinar, asa am auzit.Si parca am mai auzit ca astea in genul asta asa cu tolele rotunde ar fi rusesti. :smt003 Aaaaa, mi se pare ca era treaba ca are mai putine spire pe volt, din cauza materialului tolelor; si in felul asta bagi sirma mai putina si are loc sa scoti toata puterea miezului.Chiar o sa-l desfac miine sa-i masor numarul de spire pe volt.Dar daca e asa cu tolele facute doar din 2 mari bucati lipite, si nu imbinate intre ele, o merge pt un traf la o statie audio de calitate ? :smt017

Link spre comentariu

E românesc toata ziua si nu are rost sa-l casapesti doar ca sa vezi cum e bobinat. Are mai putine spire/volt findca e bobinat economic, adica nu e facut sa stea sub tensiune permanent, ci doar o anume perioada. La unele scrie pe eticheta un triunghi urmat de un ''T'' (delta T), urmat de xx %. Asta inseamna ca dintr-o ora, merge xx minute si restul sta.

Link spre comentariu

nu-i musai s? fie românesc, am reparat înainte ?i ceva vreme dup? revolu?ie o gr?mad? de sta?ii, picupuri ?i casetofoane ruse?ti, marea majoritate trafuri de genul ?sta aveau, nu E+I cu tole între?esute...unele dintre ele, fabricate prin deceniul 7 aveau chiar ?i toroidale la alimentarea din re?ea... a fost prima oar? în via?? când am v?zut a?a ceva cu ochii mei!!!?i la sector, adic? la Districtul Radio aveam alimentatoare cu trafuri de-astea, dar de fabrica?ie polonez? sau ceheasc?, pentru înc?rcat bateriile pentru radiotelefoanele redegiste...(uneori îmi pare r?u c? nu mi-am lipit unu', c? ar fi fost bun acum s?-mi fac un charger klumea!!! :smt019 )

Link spre comentariu

Stiu ca se fabricau la Electrotehnica, probabil si in alta parte. Din cate imi amintesc nu sint cine stie ce de capul lor, au randament mai mic decat cele cu tole E si au prostul obicei sa zbarnaie iar daca il demontezi nu o sa il mai poti folosi decat pe post de buzer.

Link spre comentariu

aceste tipuri de trafuri se apropie de cele toroidale doar ca au intrefier.In rest sunt la fel ca E+I urile.In mod normal calitatea tolelor conteaza.Asemenea trafouri se foloseau in convertizoarele trifazate de CC si functionau in permanentza.Are pierderi mai mici decat E-urile si sgomot mai mic ,daca sunt bine stranse. :partyman: Se calculeaza sectiune celor doua miezuri si adunate _ sec totala s miezului.Traful de mai sus e raducator de tensiune si cu functionare continuua. :smt039

Link spre comentariu

L-am desfacut ... :snakeman:

Asta al meu are sectiunea de 13 cm2 deci 170W.

In gol are tensiunea de 26,5V.

Am facut urmatoarele teste :

- sarcina 85W -> scade tensiunea cu 0,5V

- sarcina 120W -> scade tensiunea cu 0,7V

- sarcina 175W -> scade tensiunea cu 1V

- sarcina 200W -> scade tensiunea doar cu 1,2V

Trafu a ramas complet RECE !

Numarul de spire pe volt care ar trebui pus la trafu asta ar fi : 50/S = 50/13 = 3,8 sp./v

Dar el cit credeti ca are, practic ? :smt003 .... 2,2 sp./V

Si cu toate astea nu scade tensiunea in sarcina mult si nici nu se incalzeste. :supz:

Link spre comentariu

Daca nu se calculeaza puterea tot cu "P=sectiunea la patrat" atunci cum ?

Oricum, aceasta "formula" nu este utilizata decat de amatori, ca o aproximare rezultata in urma unor calcule mai exacte ce tineau cont de mai multi parametri, printre care si de cei corespunzatori proprietatilor unor miezuri fabricate dintr-un anumit material "standard", miezuri accesibile amatorilor din urma cu 35 de ani... In functie de materialul magnetic, azi chiar si transformatoare E+I pot sa fie construite altfel decat dupa rezultatele "formulei" de mai sus. Pana si temperatura ambianta sau ciclul de functionare (continuu/intermitent) pot sa fie incluse in calcul.
Link spre comentariu

L-am desfacut ... :snakeman:

Asta al meu are sectiunea de 13 cm2 deci 170W.

In gol are tensiunea de 26,5V.

Am facut urmatoarele teste :

- sarcina 85W -> scade tensiunea cu 0,5V

- sarcina 120W -> scade tensiunea cu 0,7V

- sarcina 175W -> scade tensiunea cu 1V

- sarcina 200W -> scade tensiunea doar cu 1,2V

Trafu a ramas complet RECE !

Numarul de spire pe volt care ar trebui pus la trafu asta ar fi : 50/S = 50/13 = 3,8 sp./v

Dar el cit credeti ca are, practic ? :smt003 .... 2,2 sp./V

Si cu toate astea nu scade tensiunea in sarcina mult si nici nu se incalzeste. :supz:

eu cred ca nu ai calculat bine sectiunea ,ar trebui sa aibe c-am 28cmp. :supz:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări