SirRoger Postat Februarie 7, 2008 Partajează Postat Februarie 7, 2008 Poate posta aici cineva procedura de acord circuit de iesire liniar RF, in lipsa aparaturii specializate?Multumesc, Link spre comentariu
yo6ial Postat Februarie 7, 2008 Partajează Postat Februarie 7, 2008 Salutari, intai ce frecventa ai acolo, si mai important ce largime de banda?procedura difera intre un liniar monocanal si unul de banda mai larga, la frecventa variabila...Ma intereseaza Pin sau out, Vcc=? Fmax shi Fmin. Tipul filtrului de intrare si celui de ieshire.Oricum, pregateste urmatoarele scule si aparate de masura:-Ampermentru de curent continuu-Sarcina artificiala, de preferat una zdravana, racita cu ulei, daca vorbim de outputuri mai mair de 30W.-Foarte probabil, o sa ai nevoie de surubelnita de plastic, 100% plastic, fara nimic metalic. eu prefer sa confectionez, pe moment, fiind fragile si ne supravietuind, prea multor acordari. de la andrele de plastic la lingurite de inghetata, orice e suficient de rezistent sa poata invarti un trimmer ori un miez de bobinaDaca nu ai ceva de mai sus, se poate rezolva shi cu mijloace mai rudimentare, dar acordul e mult mai inprecis.73 si cele bune. Alex, YO6IAL. Link spre comentariu
yo3ihg Postat Februarie 7, 2008 Partajează Postat Februarie 7, 2008 chestia asta ma intereseaza si pe mine, as vrea sa-mi fac un liniar monocanal cu un GU50 in 27MHz, iesire prin filtru pi :smt003 Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 7, 2008 Partajează Postat Februarie 7, 2008 Daca te referi la un liniar construit cu triode in montaj cu grila la masa e putin probabil sa ai probleme cu depasirea puterii disipate de grila. Considerand ca este o schema executata dupa o documentatie completa se admite ca elementele filtrului PI sunt oarecum identice cu cele folosite de autorul articolului. Atunci... In principiu nu scapi de sarcina artificiala, e nevoie de ea. La limita merge si pe o antena corect acordata si adaptata. E bine sa cuplezi o cheie de manipulare la transceiver si sa transmiti in timpul acordului puncte la viteza de 50-60 cuvinte pe minut pentru a micsora disipatia tuburilor pastrand o excitatie apropiata de cea cu un singur ton. Ar fi ideal daca ai cunoaste valorile aproximative ale condensatoarelor variabile pe banda in care lucrezi. Din condensatorul variabil din anod (plate) se cauta punctul de rezonanta al filtrului PI care este indicat de dip la miliampermetrul cu care monitorizezi curentul anodic. Atentie, dip inseamna curent minim. Daca punctul de acord este corect, curentul trebuie sa urmareasca lin miscarea stanga-dreapta a condensatorului si sa creasca usor fara salturi bruste. Din condensatorul dinspre antena (load) se poate incerca acum reglajul pentru maxim de putere pe sarcina. Eventual se retuseaza inca odata. Nu trebuie sa obtii un curent anodic mai mare decat cel recomandat in schema, asta denota fie autooscilatii fie o supraexcitatie care scoate tubul din regimul liniar. Toate manevrele se fac repejor, eventual se lasa mici pauze pentru racirea tuburilor. Atentie si la curentul de grila. Placa lui G3SEK ar trebui sa-si faca treaba acolo. Chiar daca obtii un acord corect, este posibil ca filtrul PI sa fie incorect realizat si un raport L/C necorespunzator sa faca ca o mare parte din putere sa fie "descarcata" in filtrul PI in loc sa fie trimisa in antena. Poti ajunge ca in 28 MHz filtrul sa disipe aproape jumatate din putere, solicitarile componentelor sunt foarte mari, puterea reactiva mare si condensatoarele fixe de calitate slaba cedeaza. Dupa ce ai obtinut un acord multumitor, n-ar fi rau sa verifici daca circuitele din catod permit un SWR minim, reglajul lor se face la puterea de excitatie maxima. Inainte de toate astea se recomanda sa verifici corectitudinea realizarii filtrului PI la rece. Intre anod si masa se monteaza un rezistor neinductiv cu o valoare egala cu rezistenta de sarcina a tuburilor. La borna de antena se cupleaza un SWR-metru si se injecteaza semnal de la un generator de calitate cu iesire de 50 ohmi. Manevrand condensatoarele variabile trebuie sa obtii un SWR apropiat de 1:1 in pozitii apropiate de cele rezultate din calcule sau indicate de documentatie. Daca se cupleaza un osciloscop sau volmetru de RF in anod, tensiunea masurata aici nu trebuie sa scada semnificativ fata de cea injectata, sa zicem ca un 10% este acceptabil. Altfel fie este un acord fals fie filtrul PI nu este dimensionat corespunzator. Cam asta este f.f. pe scurt si la modul cel mai simplist. 73! P.S. Am vrea si noi o fotografie cu ceva construit cu GI7B Link spre comentariu
yo3ihg Postat Februarie 8, 2008 Partajează Postat Februarie 8, 2008 daca lucrez in 27MHz si am un condensator variabil de 200pF la intrarea filtrului pi (plate), cum calculez bobina si condensatorul de iesire (load)? pt reglajul condesatorului de iesire pot folosi un voltmetru inseriat cu o dioda si sa gasesc punctul in care am tensiunea maxima (in lipsa de instrumente de specialitate) ??? Link spre comentariu
SirRoger Postat Februarie 8, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2008 Multumesc, George..Ai intuit bine ca ar fi vorba de liniarul HF cu 2xGI7B.Fii sigur ca atunci cand e gata voi posta cateva poze cu el.Am cateva examene in perioada asta si innaintez cu lucrul la liniar foarte greu.Poate intre timp termin si analizorul de antena care ma va ajuta la un acord mai precis al filtrului PI.73!Sa auzim de bine! Link spre comentariu
SirRoger Postat Februarie 8, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2008 Salutari, intai ce frecventa ai acolo, si mai important ce largime de banda?procedura difera intre un liniar monocanal si unul de banda mai larga, la frecventa variabila...Ma intereseaza Pin sau out, Vcc=? Fmax shi Fmin. Tipul filtrului de intrare si celui de ieshire.Oricum, pregateste urmatoarele scule si aparate de masura:-Ampermentru de curent continuu-Sarcina artificiala, de preferat una zdravana, racita cu ulei, daca vorbim de outputuri mai mair de 30W.-Foarte probabil, o sa ai nevoie de surubelnita de plastic, 100% plastic, fara nimic metalic. eu prefer sa confectionez, pe moment, fiind fragile si ne supravietuind, prea multor acordari. de la andrele de plastic la lingurite de inghetata, orice e suficient de rezistent sa poata invarti un trimmer ori un miez de bobinaDaca nu ai ceva de mai sus, se poate rezolva shi cu mijloace mai rudimentare, dar acordul e mult mai inprecis.73 si cele bune. Alex, YO6IAL.Multumesc, Alex..Am uitat sa specific in primul post despre ce liniar e vorba.Acum cred ca ti-ai dat seama ca e vorba de un liniar HF cu 2xGI7B...si ca nu am ce face cu surubelnitele din plastic..HI!Finalul nu e gata, datorita faptului ca momentan nu prea am timp sa ma ocup de el, dar poate si faptului ca vreau sa-l fac cat mai ,, universal" ( daca se poate spune asa..adica sursa, bias-ul, etc.. sa fie compatibila cu mai multe tipuri de tuburi metaloceramice) cand vreau sa lucrez in UUS ( de ex.) sa schimb numai cutia cu finalul respectiv..73! Link spre comentariu
yo6ial Postat Februarie 8, 2008 Partajează Postat Februarie 8, 2008 atunci, daca nu vorbim de un amplificator "gata facut" ori de altceva industrial, iar liniarul tau este (o sa fie) HMAtunci, musai o sa ii faci si un swr-meru si o sa ii mai pui un ampermetru pt anod.Cu astea 3 indicatoare, reglatul e o joaca ;)Pe transceiver, ar tebui sa ai, deja, swr-metru, astfel, reglezi flitrul de intrare pentru minimum de relfectata, pe swr-ul de pe trx, si maximum de "directa" :DApoi, treci la filtrul de la iesirea din PA, incpand cu conezatorul din anod, si urmaresti pe ampermetru, curentul minim. apoi, cel de la iesire, urmarind raportul directa/reflectata pe instrumentele de pe final.Eu recomand metoda asta, chiar daca e un pic invers de cum a zis nanopico, doar pentru a proteja transceiverul.Altfel, cu excitatie minima, tot ce a scris nanopico, ramane valabil litera cu litera ;)73 si qso-uri frumoase.Ah, shi daca tot vorbim de 1300W+, GD DX!!! :weedman: Link spre comentariu
SirRoger Postat Februarie 8, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2008 Multumesc pt. urare ! La fel va doresc si eu! Ah, shi daca tot vorbim de 1300W+, GD DX!!! :weedman:De unde..?? :rolleyes: Poate putere totala consumata de la retea....Nu uita ca folosesc 2xGI7B... :yawinkle: Oricum, multumesc mult pt. sfaturi.Apropo, unde as putea gasi niste rezistente mai voluminoase de carbon ca sa faco rezistenta de sarcina mai serioasa? :smt035 Link spre comentariu
yo3ihg Postat Februarie 8, 2008 Partajează Postat Februarie 8, 2008 nu am swr pe transceiver, am separat. deci cu alte cuvinte mai intai pun swr metru intre transceiver si liniar pt a regla circuitul de intrare; si pe urma intre liniar si antena pt a regla circuitul de iesire? cu voltmetru si cu o dioda nu pot face nimic sa reglez circuitul de iesire? Link spre comentariu
yo3ihg Postat Februarie 8, 2008 Partajează Postat Februarie 8, 2008 dar un filtru pi pt iesirea unui liniar cum calculez? (daca stiu frecventa de lucru 27MHz si condensatorul variabil de intrare de 200pF) Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Februarie 8, 2008 Partajează Postat Februarie 8, 2008 RTO50F100R Rezistenta 50W 100R 5% TO220 http://www.metrafo.ro/produse.html?keyw ... mi&where=0 Rezistenta neinductiva de 50w si 100ohmi. Se gasesc si de 1k5, puse in paralel pe un radiator adecvat se poate scoate 2-3kW. O rezistenta de sarcina serioasa este in ulei, preferabil una de fabrica garantata pana la 1Kw. Pentru calcularea filtrului pi cauta revista Radiocomunicatii si radioamatorism, se gaseste un articol acolo care calculeaza valorile in functie de tubul folosit. http://www.hamradio.ro/default.asp?id=17&mnu=17 Daca doresti, se fac si abonamente, pretul unui numar este de 1,6 lei !!! Link spre comentariu
SirRoger Postat Februarie 9, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2008 Multumesc pentru informatii..Rezistente de alea in capsula TO220 am cateva. Dar la pretul ala nu prea imi convine sa fac o sarcina de 2-3KW.. Multumesc, Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2008 Partajează Postat Februarie 9, 2008 dar un filtru pi pt iesirea unui liniar cum calculez? (daca stiu frecventa de lucru 27MHz si condensatorul variabil de intrare de 200pF)Care este configuratia schemei, GG, KG? Ce valori au curentul si tensiunea anodica? Link spre comentariu
yo3ihg Postat Februarie 9, 2008 Partajează Postat Februarie 9, 2008 liniar cu un GI30 (cu grilele la masa), tensine anodica 700V, curent aprox 80mA, este schema postata de mine aici in care schimb doar tubulviewtopic.php?f=29&t=27073 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum