Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pistol de lipit romanesc sau polonez.Care este mai bun ?

doru3160

Postări Recomandate

La 26.02.2025 la 10:15, doru3160 a spus:

În ce privește ansele alea de cumpărat, doar pt praștie cu scoabe sunt bune, sau pt pirogravat. Am cumpărat și eu odată, la grămadă cu alte produse, fără să realizez cât de mici sunt. Dacă scazi măcar 5mm pt prindere, ramai cu nimic pt lucru... Mai bine conductor din cupru de 2mm diametru, și te-ai scos. 

IMG-20250224-115529.jpg

Cred ca mege sa se faca niste extensii ca sa se poata folosi ansa aia scurta.

Intrebarea e daca cineva a folosit acele anse acoperite cu argint si daca sunt mai rezistente ca cele din cupru normal?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

14

• silmicii

9

• PavelR

8

• franzm

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 5 ore, eos a spus:

Cred ca mege sa se faca niste extensii ca sa se poata folosi ansa aia scurta.

Aș fi curios cum ar trebui să arate, și cât de comod ar fi la lucru.

Link spre comentariu

ansele alea sunt pentru pistoalele de lipit poloneze de pe tme, care au şanţuri speciale în barele de cupru pentru contactul cu ansa şi nu mai au nevoie de ochiuri la şuruburi ca cele radio progres

ansa.JPG

Link spre comentariu

Ansa argintata este un moft; nu este cu nimic peste una din cupru cositorit. Stratul de argint se dizolva rapid în aliajul de lipit topit. Si daca-i contaminat cu sulf, nu adera cositorul la el.

Eu n-am vazut pistoale Radioprogres cu secundarul nichelat. Doar din bara cositorita.

Si nici carcasa precum cea prezentata pe ambalajul pistolului. Pistolul rusesc de 65W  avea asemenea carcasa rotunjita.

Link spre comentariu

Cam asa arata pistolul rusesc pe care l-a avut un unchi de-al meu. Cu gauri de racire circulare. Si parca mai rotunjit ("citez din memorie").

Editat de franzm
Link spre comentariu

În anii 90 am cumpărat un pistol mai ușor de purtat în geantă, dar nu la fel de bun ca cel de radio progres. Din câte rețin, era făcut la Oradea, și se lăuda tot cu 100W. Fără sa știe, probabil că erau viitorii w chinezești. Una peste alta, pt interventii pompieristice, e ok. Nu speram să meargă atâta vreme, dar s-a încăpățânat să rămână funcțional. E drept nici nu a fost abuzat. Avea ansa metalica, cu cotor de prindere de 3mm. Cam asa ceva, 

IMG-20250304-092000.jpg

Se încălzesc instant, dar trebuie sa fii foarte atent cât ții cuplat la rețea, pt că se ard foarte repede din cauza asta, și pe urmă te muncești să le decapezi ca să poți lucra mai departe. 

Bineînțeles ca nu m-am acomodat cu alea, și i-am băgat cupru. 

Mai subțire decât la radio progres, dar utilizabil. În locul de prindere am mai băgat niște capete din cupru, ca să compensez grosimea, și să nu fiu nevoit sa bag suruburi mai lungi. 

IMG-20250304-081339-edit-974553227800474

Acum cu discuția de față, am zis să probez și panaramele alea de anse cumpărate. Nu cred că e ce trebuie, dar dacă închizi ochii, probabil se vor consuma. Cine a avut mintea aia creață să le facă așa scurte, n-aș putea ghici. Probabil nu a ținut un pistol de lipit în mână niciodată în actuala viață. Îți creează impresia ca lucrezi cu barele, și dacă trebuie să strecori ansa printre piese, nu ai nici o șansă. 

IMG_20250304_081626_edit_974625501806331

Link spre comentariu
Acum 50 minute, PavelR a spus:

ansa.JPG

pistolul ăsta are barele aşa subţiri , fără şaibe ca la RP si cu suruburi foarte plate , încât acele anse scurte sunt chiar comod de utilizat, plus că barele sunt puţin mai lungi şi compensează ansa scurtă . Am un astfel de pistol  şi e mult mai uşor şi gingaş decât radioprogres, e mai mult pentru lipituri fine şi mai puţin pentru muncă intensă unde câştigă RP

Link spre comentariu
Acum 8 minute, PavelR a spus:

e mult mai uşor şi gingaş decât radioprogres, e mai mult pentru lipituri fine şi mai puţin pentru muncă intensă unde câştigă RP

Așa e și asta de Oradea, dar totuși, pe gustul meu sunt prea scurte. Le prefer pe cele făcute de mine. 

Link spre comentariu

M-am referit că e ușor și merge pt lucrări fine, nu că e la fel constructiv cu cel polonez. Habar nu aveam de modelul ăsta de la polonezi. Ăsta măcar are barele mai lungi. Ar merge și la cel de Oradea de montat niște prelungitoare din cupru, ca să fie ansa mai degajata față de carcasă, dar chiar nu știu dacă merita efortul. 

Link spre comentariu

tot  ce  este  mai  sus ...sint  pistoale  cu  apa !  eu  am  varianta  Radioprogres facuta  pt  export ...arata  exact  ca  acelea  pt  uz  intern -- cu  tole  din  ferosiliciu --  , insa  trafo  dinauntru  are  tole  din  permalloy  ...prin  ce  difera  unul  de  altul ?  cel  pe  permalloy  are  150w , iar  cel  de  uz  intern  are  100w ...

lucrez  cu  cel  de  150w  aproape  zilnic  si  este  o  bijuterie  de  pistol  de  lipit ...💀

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu
48 minutes ago, doru3160 said:

Hai ca m-ați enervat... 😁

IMG-20250304-105109-edit-978175428890186

Parcă e altceva... mult mai bine, și se încălzește la fel ca înainte. 

Asta, chiar bate de departe semnatura :) 

M-a gandesc... si caut sa cumpar trecere de la bratele RP la sistemul prindere cu penseta. Am scurtat deja de doua ori bratele pentru ca s-au sticat filetele de prindere a ansei.

Daca este un castig la sistemul cu penseta, din punctul meu de vedere, acela este legat doar de cat de rapid poti schimba ansa si cat de usor o poti confectiona. Sigur, contactul este mai ferm la prinderea clasica.

Editat de Andrei24
Precizare
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări