Alic Postat Ieri la 14:02 Partajează Postat Ieri la 14:02 Și eu confund bachelită cu ebonită. Le încurc.... Link spre comentariu
Spitfire Postat 12 ore în urmă Partajează Postat 12 ore în urmă In aceasta brosurica este descrisa exact prepararea lacului de bachelita: https://anticariat-ursu.ro/micii-chimisti-in-laborator__lucian-floru__86545.html?product_id=86545&srsltid=AfmBOoqzhCYlI4i5zs9bmBwueTW20VG1-GYMAvBmr260Zk3EImKCL0Nv In niciun caz ebonita nu este un termoplastic...fasungurile de bec romanesti erau confectionate din ebonita, daca ar fi fost confectionate din bachelita aveam nevoie de masca de gaze in case, la ce caldura produceau becurile cu incandescenta. Productia de bachelita a fost abandonata la inceputul anilor `50, cand s-a descoperit rolul carcinogenic al fenolformaldehidei. Apropo de brosurica aceea de mai sus, nu incercati asa ceva acasa! Link spre comentariu
PavelR Postat 12 ore în urmă Partajează Postat 12 ore în urmă Acum 9 minute, Spitfire a spus: In niciun caz ebonita nu este un termoplastic... da, pentru că nici nu este un plastic Acum 10 minute, Spitfire a spus: fasungurile de bec romanesti erau confectionate din ebonita, daca ar fi fost confectionate din bachelita aveam nevoie de masca de gaze in case, la ce caldura produceau becurile cu incandescenta pentru că erau făcute tot din bachelită ! ebonita se topeste şi miroase foarte urât când e încălzită La minutul 8:35 aveţi demonstraţia . Toţi colecţionarii de stilouri cunosc ebonita foarte bine şi ce uşor se deformează de la căldură şi lumina soarelui. Comparaţi asta cu carcasa pistolului de lipit. Acum 16 minute, Spitfire a spus: Productia de bachelita a fost abandonata la inceputul anilor `50, cand s-a descoperit rolul carcinogenic al fenolformaldehidei bachelita se fabrică şi astăzi . Confuzia termenilor e atăt de veche încât lumea nici nu mai ştie ce e ebonita de fapt Link spre comentariu
doru3160 Postat 11 ore în urmă Autor Partajează Postat 11 ore în urmă Acum 22 ore, silmicii a spus: M- a costat destul de mult, dar nu am mai vazut nicaieri asa ceva: https://imgur.com/a/yRMl6mc Nu ai mai văzut, pt că pistoalele s-au vândut fără șurubelnița și cu cablu cu împământare. În timp au apărut fel de fel de variante, după cum le-a picat fiecăruia la îndemână. Pistolul meu a fost cumpărat de mine, primul în 75 și următorul în 82. Ambele nu au avut șurubelnița, dar au avut o ansa de rezervă în cutie. Link spre comentariu
silmicii Postat 11 ore în urmă Partajează Postat 11 ore în urmă Al meu e varianta imbunatatita din 83 In fine...Asa l- am gasit, asa l- am luat. Link spre comentariu
doru3160 Postat 11 ore în urmă Autor Partajează Postat 11 ore în urmă Asta e ca la bambilici. Dacă spuneam 83 tu spuneai 84. Hai s-o lăsăm așa. Ai avut șurubelnița. A fost ediție de lux, iar restul low cost. E bine așa? Link spre comentariu
silmicii Postat 10 ore în urmă Partajează Postat 10 ore în urmă Cel mai probabil e mult mai nou decat 1983, STAS- ul stecherului e din 83 https://imgur.com/a/A8KmGW7 https://imgur.com/a/lNQlXNb Link spre comentariu
doru3160 Postat 10 ore în urmă Autor Partajează Postat 10 ore în urmă De unde știi că e cablul original? La mine cred că am schimbat de 3 ori cablul, până am găsit unul pânzat, care să nu se mai topească dacă se atinge de ansa fierbinte. Dar până la pânzat, am avut din plastic. Arăta la un moment dat ca naiba, parca era ros de șoareci. Pt panoplie, e ok și așa, din plastic, și fără împământare. Acum 32 minute, silmicii a spus: Cel mai probabil e mult mai nou decat 1983, STAS- ul stecherului e din 83 https://imgur.com/a/A8KmGW7 https://imgur.com/a/lNQlXNb Link spre comentariu
silmicii Postat 10 ore în urmă Partajează Postat 10 ore în urmă De ce ai schimba stecherul la un pistol care nu are aproape nici o urma de utilizare si are ambele anse originale intregi?Eu am avut vreo 25 de ani pistoale de lipit si primul stecher l- am schimbat dupa vreo 5...6 ani de folosire, timp in care am schimbat vreo 50 de metri de anse, iar secundarul transformatorului isi pierde nichelul destul de repede, se cunoaste daca il folosesti constant si o luna. Link spre comentariu
PavelR Postat 9 ore în urmă Partajează Postat 9 ore în urmă Conform fișei tehnice originale pistolul ar fi trebuit să aibă cablu cu împământare din fabrică dar confirm și eu că au fost pistoale produse fără cablu cu împământare , precum cel din poza lui @silmicii care este original. Am avut mai multe pistoale care nu au fost scoase niciodată din cutia originală și aveau cablul la fel. De asemenea în cutie venea cu ansă de rezervă produsă de fabrică, se poate vedea în poză prelucrarea perfectă . Atașez două poze pe care le-am mai postat dar care au dispărut odată cu fosta bodegă: Cel mai bine ar fi că toate discuțiile despre ebonită , bachelită și pistoale de lipit să fie mutate într-un topic separat, nu la rubrica de cumpărări, pentru a nu polua topicul și a nu se pierde comentariile Link spre comentariu
silmicii Postat 9 ore în urmă Partajează Postat 9 ore în urmă Pai pistol de lipit romanesc cumpara omul de a facut anuntul...e bine sa stie si altii cum arata, ce s- a mai facut, din ce...Eu am replicat initial la raspunsul lui Ovidanie pt ca am ambele variatiuni , si sovietica si romaneasca si sunt intr- adevar foarte asemanatoare. Am avut in total 7 pistoale de lipit, mai am trei, niciunul nu a avut stecher cu impamantare si nu stiu exact la ce ar putea folosi pt ca oricum totul este izolat electric, iar scurt intre primar si secundar e de- a dreptul imposibil sa se intample. 1 Link spre comentariu
doru3160 Postat 6 ore în urmă Autor Partajează Postat 6 ore în urmă Acum 2 ore, silmicii a spus: nu stiu exact la ce ar putea folosi pt ca oricum totul este izolat electric, iar scurt intre primar si secundar e de- a dreptul imposibil sa se intample. În general, toate sculele care se alimentează la rețea, dar au părți metalice care pot fi atinse, aceste părți metalice se pun la împământare. La fel și frigiderul are izolație, și mașina de spălat și restul, dar nu se întreabă nimeni la ce e bună împământarea. Renunțarea în timp la corodanele cu 3 fire, a fost făcută doar din considerente economice, și în general de oameni care nu au gândit, ei au muncit. Link spre comentariu
ovidiu grigore Postat 6 ore în urmă Partajează Postat 6 ore în urmă Au fost pistoale de lipit și cu schimbător pt 110v. Link spre comentariu
silmicii Postat 6 ore în urmă Partajează Postat 6 ore în urmă Atunci asta este... Link spre comentariu
doru3160 Postat 6 ore în urmă Autor Partajează Postat 6 ore în urmă Da, dar doar în primii ani de producție, după aia s-a renunțat, și pe bună dreptate. Mai am un singur pistol cu carcasă cu comutator. Acum 3 minute, ovidiu grigore a spus: Au fost pistoale de lipit și cu schimbător pt 110v. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum