Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pistol de lipit romanesc sau polonez.Care este mai bun ?

doru3160

Postări Recomandate

@doru3160, sunt multe pistoale "originale" Radioprogres, chiar eu am vândut vreo 6 buc pe acest forum, după ce le-am  schimbat carcasele. Cei tineri citesc părerile unor meseriași și află ca Mavo35 este și va fi în veci cel mai bun aparat de măsură, iar pistolul Radioprogres (nu altul! ) este baza oricărui atelier. Așa ajung să cumpere pistoale în carcasa de bachelită/ebonită.

Sunt de înțeles cei născuți până în 1980, care s-au obișnuit cu pistolul de lipit și le este foarte comod în acest fel.

@icar pistolul de lipit din link-ul tău este cu pensete, nu este cea mai bună variantă.

Eu votez cu pistolul din Cehia, vedeți link-ul postat de colegul Doru:

https://www.facebook.com/share/r/18dzJhVwyF/

Link spre comentariu

Eu am arătat doar că se mai fabrica pistoale de lipit, în diverse variante calitative, nu că acela e cel mai bun! 

Am avut în laborator asa ceva, îl foloseam la lipitul firelor de conexiune pe fundul și plusul bateriilor. Nu prea mergea treaba cu letcon de 40 wați! Îl mai foloseam la dezlipit piese de pe placi/montaǰe sau când făceam un montaj "pe masă". În rest, un letcon letcon RP (era să dau in primire de la unul!!!!), de 35W (cred!), cu vârful modificat. Niciodată nu am folosit pentru plăcile PCB pistol de lipit!

Acum, când exista stații de lipit sau letcoane termostate (pe bune, cu senzor, nu cu triac!), nu înțeleg de ce ai da banii pe un pistol de lipit!! Un letcon termostatul sau o stație de lipiajunge în regim de funcționare în câteva zeci de secunde,  până cauți fludorul , sacâzul, schema, ochelarii potriviți....

Link spre comentariu

IMG-20160324-120250793.jpg

IMG-20160606-130919233.jpg

IMG-20160324-120307068.jpg

Am pipăit si eu un exemplar din ăsta de 200W cu variator de tensiune. Mi l-a adus cineva pt că s-a întrerupt potentiometrul si nu mai mergea. Voia să-l trec pe direct. Am remediat problema, si m-am jucat puțin cu el. Dacă ai nevoie de ceva mai puternic decât un clasic RP, atunci e ok, dar nu e pt lucru de durată, mi s-a părut incomod, chiar dacă reglajul de putere din montaj își face cumva treaba. Iar ansele alea din aliaj, să nu le văd. Sistemul de prindere cu penseta, își făcea treaba, ansele se schimbă ușor, și prinderea era fermă, dar nu știu în timp cum se comportă. Un avantaj la modelul ăsta, piulitele de la penseta se strâng cu cheia, nu sunt randalinate ca să le strângi la mână sau cu clește. Ca să nu zic, trecerea la sârma din cupru de 1,5...2mm diametru, cam problematică. Probabil până m-ar enerva...

Acum 9 ore, icar a spus:

Acum, când exista stații de lipit sau letcoane termostate (pe bune, cu senzor, nu cu triac!), nu înțeleg de ce ai da banii pe un pistol de lipit!!

Păi dacă așa vrea clientul, ce treabă ai cu banii lui?😀

Lăsând gluma la o parte, sunt situații în care nu poți căra stația după tine, și nu totdeauna te descurci cu un letcon finuț. Pt lucrul la banc, de acord, stația de lipit a câștigat teren. Nu spune nimeni să lipești smd uri cu el, deși un coleg ne-a demonstrat cu brio, că mâna contează mai mult decât scula.

Link spre comentariu

Am reusit sa fac poza cu cel de "100W" din Germania. Nu pot recomanda asa ceva nimanui. Se vede cum s-a deformat carcasa, in regim de lucru amator! Am facut acea piesa de trecere a bratelor (daca nu o faceam la timp acum pozam doar niste piese din ceva..)si am ventilat cascasa. Il folosesc f. f rar. Initial m-a gandisem ca ar fi mai bine sa dau si un filet de M2-M2.5mm pentru fixare a bratelor  pe secundar, pentru a avea o siguranta in plus din punct de vedere al contactului  dar am renuntat sa mai fac ceva pentru el.

Letcon100W.de.PNG

Letcon.jpg

Link spre comentariu

Nu ai ce pretenți să ceri la astfel de pistol, indiferent de cine l-ar construi.E firav și clar nu e făcut decât să lipești un fir ocazional...

Cum scrisesem anterior, am și eu unul din ăsta, dar îl folosesc doar când i se dezlipește vreun fir pistolului RP, sau trebuie să-i schimb aceluia cablul.Deci e o sculă de reparat un pistol adevărat...

Link spre comentariu

Am avut și eu astfel de pistol când eram mai mic.
S-a rupt firul de la lamela de la buton.
Și mă uitam ca prostul, întrebându-mă:
"Am pistol de lipit, dar cum lipesc lamela aia ?"

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări