Vasile5 Postat Vineri la 21:50 Partajează Postat Vineri la 21:50 (editat) Ce valoare are curentul care trece prin corp la folosirea unui creion de tensiune cu contact (nu cele non-contact)? În datasheet la lămpile NE2 am văzut curent nominal 0,5mA. Probabil lampa incepe să lumineze de la un curent mult mai mic, ar fi mult prea mul 0,5mA. Stie cineva concret ce curent trece prin corp in timpul folosirii lampii? Editat Vineri la 21:52 de Vasile5 Link spre comentariu
doru3160 Postat Vineri la 22:12 Partajează Postat Vineri la 22:12 Depinde și de rezistența corpului, și de gradul de umiditate al pielii. Chiar nu m-am întrebat până acum, dar bănuiesc, se poate măsura. Și sunt sigur că rezultatul va fi diferit de la individ la individ. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Vineri la 22:25 Partajează Postat Vineri la 22:25 (editat) Exista o rezistenta de limitare in serie cu becul cu neon, ala e pe la 70V ca tensiune de apindere, fara limitare la un neon e jale. Aia da curentul prin bec si implicit mina omului. Editat Vineri la 22:30 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
doru3160 Postat Vineri la 22:41 Partajează Postat Vineri la 22:41 Din câte rețin rezistenta aia este de ordinul mega ohmilor. Parcă 2M2. Link spre comentariu
Vasile5 Postat Vineri la 22:43 Autor Partajează Postat Vineri la 22:43 Da, există o rezistență de limitare, dar mie îmi trebuie o valoare concretă în cifre. Un interval măcar. Link spre comentariu
Vasile5 Postat Vineri la 22:51 Autor Partajează Postat Vineri la 22:51 Valoare a curentului, nu a rezistenței de limitare din creion. Capacitatea corpului uman e aproximativ 100pF, asta înseamnă o impedanță de 30Mohmi. Ori, la 30Mohmi curentul nu ar putea să depășească 8 microamperi. Ori, lampa nu cred că ar putea lumina la un curent așa mic. Unde greșesc? Rezistența internă din lampă (să zicem 150k) e infimă în comparație cu impedanța corpului uman. Lampa în timpul funcționării are o cădere de tensiune de 90V. Dacă am lua în calcul toate, ar însemna: 230V - 90V / 150k + 30M = 140V / 30,150M = 4 microamperi Acesta este un curent mult prea mic. Undeva greșesc. //Rog un moderator să unească posturile mele. Îmi cer scuze pentru multiplu post. De obicei forumul le unea automat atunci cînd adăugam ceva. Link spre comentariu
validae Postat Sâmbătă la 05:50 Partajează Postat Sâmbătă la 05:50 Poți face și singur măsurătoarea asta, nu trebuie aparatură de laborator. Probabil vor exista ceva diferențe de curenți, funcție de becul utilizat, rezistența lui de limitare și alți factori, incluzând rezistența pielii utilizatorului, încălțămintea purtată, umiditatea atmosferică. Edit. Uite că am măsurat eu acum, mi-a dat circa 55uA. Același curent l-am măsurat chiar și atingând peretele pe care e priza. Măsurătorile le-am făcut în bucătărie și în baie. Rezistența de limitare din creion are la mine 1,6M.... Link spre comentariu
Vasile5 Postat Sâmbătă la 11:16 Autor Partajează Postat Sâmbătă la 11:16 (editat) Mulțumesc. Cum s-ar putea explica acest curent având în vedere capacitatea corpului uman, care este cunoscută a fi undeva în jur de 100pF - 200pF? Editat Sâmbătă la 11:17 de Vasile5 Link spre comentariu
doru3160 Postat Sâmbătă la 12:10 Partajează Postat Sâmbătă la 12:10 Acum 13 ore, Vasile5 a spus: Capacitatea corpului uman e aproximativ 100pF, asta înseamnă o impedanță de 30Mohmi. Capacitatea nu stiu ca nu am masurat, dar impedanta, sau mai corect ce am masurat eu, rezistenta, in nici un caz nu e asa mare, de 30Mohmi. Daca ar fi asa, ai putea verifica existenta fazei fara lampa de control, pui direct degetul pe conductor. Altii nu simt 60V ca. Eu ma curentez, am senzatia aia neplacuta si la 24Vca. De asta incercam sa zic, nu exista o valoare fixa. Difera de la individ la individ. Link spre comentariu
Stefan Postat Sâmbătă la 12:16 Partajează Postat Sâmbătă la 12:16 Acum 13 ore, Vasile5 a spus: Capacitatea corpului uman e aproximativ 100pF, asta înseamnă o impedanță de 30Mohmi. Ori, la 30Mohmi curentul nu ar putea să depășească 8 microamperi. Ori, lampa nu cred că ar putea lumina la un curent așa mic. Unde greșesc? Uneori teoria (incompletă) este ușor de demonstrat prin experimente practice. Cu tălpile goale prindeți strașnic cu mâna firul de fază dezizolat și "vedeți" cum e cu 30Mohmi, corpul uman nu echivalează doar cu un condensator de 100pF. Dacă mai reușiți, să ne scrieți și nouă cum e cu impedanța aia. Link spre comentariu
Vasile5 Postat Sâmbătă la 12:23 Autor Partajează Postat Sâmbătă la 12:23 (editat) Creionul funcționează perfect și în condițiile în care ești izolat față de pământ, dacă stai pe un scaun sau ai papucii în picioare. În aceste condiții, singura cale de conducție este cea capacitivă, iar creionul o folosește pe aceasta. Fiind doar cale capacitivă, este evident că impedanța este foarte mare, altfel ne-am curenta atunci când atingem faza și suntem izolați față de pămînt. Dumneavoastră confundați rezistența corpului uman cu impedanța corpului uman. Una este rezistența, care este factor determinativ atunci când nu suntem izolați față de pământ și alta este impedanța care este dată în principal de cuplajul capacitiv - factor determinativ în cazul în care suntem izolați perfect față de pămînt. Creioanele de tensiune nu au nevoie de cale de conducție directă - rezistivă, folosesc cuplajul capacitiv. Editat Sâmbătă la 12:30 de Vasile5 Link spre comentariu
validae Postat Sâmbătă la 13:29 Partajează Postat Sâmbătă la 13:29 Urcat pe un scaun de lemn, (care are și tălpici de plastic) am măsurat 5,5uA și lampa luminează vizibil. Categoric acum cuplajul nu mai e doar rezistiv, ci o combinație serie, rezistența de limitare din creion plus capacitatea corpului.Acum ai toate datele, poți calcula ce te interesează... Menționez că sunt dintre cei care au o rezistență mare a pielii în stare uscată, pot atinge cu mâna faza fără să mă afecteze.Deabia simt niște pișcături ușoare. Link spre comentariu
Vasile5 Postat Sâmbătă la 13:57 Autor Partajează Postat Sâmbătă la 13:57 Înseamnă că am calculat corect, undeva în jur de 4uA - 5uA microamperi și impedanța corpului în jur de 30M. Mulțumesc. Link spre comentariu
Stefan Postat Sâmbătă la 15:56 Partajează Postat Sâmbătă la 15:56 Nu am înțeles scopul "calculului" dar în poza din prima postate văzusem altceva. Creionul testat de mine se aprinde, la intensitate mai mică, și cu 3 rezistențe de 10MΩ in serie cu corpul uman aflat pe un scaun izolat. Link spre comentariu
validae Postat Sâmbătă la 16:30 Partajează Postat Sâmbătă la 16:30 Sensibilitatea becului Neon din creion e extrem de mare, se aprinde și la descărcări electrostatice. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum