radudd Postat Ieri la 06:24 Partajează Postat Ieri la 06:24 Buna ziua, Cu respect adresez o intrebare celor care ma pot ajuta in luarea deciziei corecte pentru achizitionarea unei menghine de banc. O voi folosi acasa pentru a-mi usura munca fizica si precizia pentru ceea ce am de bricolat. Asta inseamna clar ca nu este vorba despre lucrari profesionale in atelier, insa in acelasi timp as vrea ca menghina sa fie decenta. Ce stiu sigur ca nu voi face este legat de a bate / indoi / indrepta pe suprafata ei (sau cand am o piesa prinsa intre bacuri) cu ciocanul diverse piese metalice. Am pentru asta o bucata zdravana de profll bara dreptunghiular. Ca idee nu vreau sa cheltuiesc mai mult de 500 de lei, insa daca merita produsul as putea adauga inca cel mult 100 de lei. Pentru ca nu pot cara obiecte grele, este clar ca doresc sa o comand online si sa fie livrata de curier. Din cautari ce nu inteleg este urmatorul lucru. Cum pot sti care dintre ele este cu adevarat din otel forjat (chiar daca este specificat acest lucru in descriere) si care nu? Zic asta pentru ca in descrieri se specifica acest aspect si la un produs de 300 de lei si la unul de 1000 de lei. Eu pe cine sa cred? Am inteles ca este de preferat una ce are corpul din otel in comparatie cu una din fonta, chiar daca fiind din fonta nu este abuzata in timpul lucrului. Doar cand ma gandesc ca ar putea crapa fonta (calitate slaba / defect de turnare) deja nu imi mai trebuie nicio menghina.... Acesta este principalul motiv pentru care apelez la dvs., dar si pentru a ma ajuta cu cateva link-uri catre un produs decent, pe care sa-l folosesc pentru mici lucrari si astea facute ocazional si care sa nu "ma lase" cand am mai multa nevoie de el. Cu multumiri pentru amabilitate! Link spre comentariu
amudsen Postat Ieri la 06:58 Partajează Postat Ieri la 06:58 Salut, Piesele de fonta le deosebesti in primul rand vizual față de cele de oțel (se văd urmele de turnare, nu sunt așa finisate). Nu ai spus ce deschidere trebuie să aiba, dar în marja de preț pe care s-a specificat, băinuiesc că e vorba de 125 mm, se pot găsi menghine decente la magazinele de bricolaj (exemplu aici ). Eu de exemplu am o menghină veche din fontă făcută la noi de cca. 25 de ani și slavă domnului! am bătut în ea la greu (e drept că am evitat să bat direct pe falca fixă). Dar, ca orice lucru, dacă nu forțezi, în general te ține. E bine de știut că rolul principal al menghinei este să fixeze materialul pentru prelucrări relativ de precizie, nu să fie suport pentru ”forjare” (de aia sunt nicovalele ). Link spre comentariu
draku Postat Ieri la 07:30 Partajează Postat Ieri la 07:30 Nu ai specificat cat de mare sa fie menghina, desi la bugetul alocat cred ca nu poti spera sa gasesti o menghina decenta mai mare de 150 de mm... Nu cumpara menghina rotativa la baza daca nu ai neaparata nevoie de aceasta facilitate, desi este utila uneori. Este un punct slab la produsele gama de jos a preturilor, atat prin calitatea materialelor cat si prin sistemul de fixare. Cauta sa aiba surub cu profil trapezoidal, pentru forta de strangere si rezistenta corespunzatoare. Majoritatea celor relativ ieftine de pe piata au surub cu profil normal. Daca nu intentionezi sa o abuzezi, cred ca poti folosi cu succes ce exista pe piata acum. Linkuri catre produse actuale nu am, dar pot sa spun ce folosesc eu: o menghina fixa de 100mm, romaneasca de dinainte de '90, in genul asta care nu a fost foarte folosita si inca este decenta si una foarte ieftina de 120mm, exact ca asta cumparata acum peste 10 ani (a costat 40 lei la vremea aia) si folosita aproape zilnic, chiar abuzata uneori. Este facuta din bucati sudate, are surub normal si baza rotativa. Falca mobila din fata, datorita grosimii materialului (8 mm cu tot cu vopsea si chit) este un pic flexibila, dar in ansablu se poate folosi cu succes pentru chestii usoare si medii. Poti prinde in ea, in siguranta, un fier ca sa-l tai cu flexul, de ex. Pentru chestii mai serioase o folosesc pe cea de mai sus, mai solida. Mi-as fi dorit o menghina de 200mm, veche, dar preturile la care se gasesc sh mi se par exagerate. Probabil ca nu am neaparata nevoie de asa ceva, altfel as fi gasit pana acum.... Link spre comentariu
radudd Postat Ieri la 08:04 Autor Partajează Postat Ieri la 08:04 (editat) Multumesc pentru primele raspunsuri. Intr-adevar nu am specificat latimea falcilor. 150 mm mi se pare prea mare pentru ce as avea nevoie. Poate un 100 mm sau cel mult 125 mm. Deschiderea, cam tot atat.... cred ca si 100 este suficient. Din pacate nu o pot vedea inainte de achizitie (probleme de sanatate/deplasare), asadar pot sa iau de buna informatia din link-ul postat de @amudsen, cum ca ar fi chiar otel forjat? Sper ca Hornbach sa fie serios in speciicatii. Vad ca asta de 125mm are 11 kg. Cea de 100 mm are 7.5 kg. Sper sa fie otel. Am o "pata" cand aud de fonta. Evident ca nu am de unde sa stiu daca surubul de strangere este trapezoidal.... In schmb vad ca nu are baza rotativa cum spune colegul @draku sa ma feresc sa fie :). Nici nu mi-ar trebui rotativa. Bun, pana aici am ceva puncte de sprijin. Mai astept si alte opinii, cu bunavointa voastra. Multumesc. LE - Din pacate acum am vazut ca menghina de la Hornback poate fi comandata doar in magazin. Prin urmare online nu se poate.... Imi placea. Necazul meu cu posibilitaea de deplasare isi spune inca o data cuvantul. Editat Ieri la 08:36 de radudd Link spre comentariu
amudsen Postat Ieri la 08:33 Partajează Postat Ieri la 08:33 Prima pe care a postat-o @draku, dar de 125 o am eu, veterană. Menghina la care am făcut referire de cumparat noua din link, are și fălci de prindere a pieselor rotunde (de folos atunci când vrei să deșurubezi un filet ”încăpâțânat”). Mă gândesc că ai și garanție de la magazin, dacă e să se întâmple ceva (defect ascuns) se poate schimba. Link spre comentariu
Andrei24 Postat Ieri la 08:48 Partajează Postat Ieri la 08:48 (editat) Buna ziua. Daca intradevar nu o folositi pentru lucrari grele asa cum ati spus, atunci poate fi folosita orice varianta fie din otel sau din fonta dar trebuie sa cantariti bine la ce lucrari o veti folosi ! Cand vine vorba de o utilizare universala trebuie sa luati in calcul toate aspectele constructive ale menghinei, marimea falcilor inaltimea acestora spatiul liber de sub falci dat de cat de "arcuite" sunt acestea deoarece asa cum spuneam este posibil sa aveti nevoie de un anumit tip de prindere. Sunt tot felul de situatii in care o menghina de tipul celor vechi de dinainte de 90(solide dealtfel) nu te prea ajutau daca nu compensai cu diferite adaosuri pentru a scoate/introduce spre exemplu un rulment! La fel de importanta este lungime cursei pe care aceasta ar trebui sa o aiba pentru a va ajuta in lucrarile dumneavoastra! Bugetul dumneavoastra este destul de generos pentru o asfel de achizitie. Eu am selectat in functie de buget mic si cerinta dumneavoastra : "O voi folosi acasa pentru a-mi usura munca fizica si precizia pentru ceea ce am de bricolat. Asta inseamna clar ca nu este vorba despre lucrari profesionale in atelier, insa in acelasi timp as vrea ca menghina sa fie decenta. Ce stiu sigur ca nu voi face este legat de a bate / indoi / indrepta pe suprafata ei (sau cand am o piesa prinsa intre bacuri) cu ciocanul diverse piese metalice. Am pentru asta o bucata zdravana de profll bara dreptunghiula" Sper sa va ajute aceste link-uri si informatii deopotriva! https://www.evomag.ro/casa-decoratiuni-bricolaj-unelte-si-scule-trusa-chei-unelte/procraft-menghina-de-banc-procraft-pbv100-4kg-4204280.html sau in toate dimensiunile din fonta https://www.vidaxl.ro/e/vidaxl-menghina-de-banc-albastru-125-mm-fonta/8720845893354.html Editat Ieri la 08:49 de Andrei24 Link spre comentariu
radudd Postat 5 ore în urmă Autor Partajează Postat 5 ore în urmă (editat) Si dai cu cauta, si dai si cauta.... uitati ca am gasit: https://www.sculemannesmann.ro/menghina-125-mm-profesionala-din-otel-cu-prindere-pentru-tevi-hbm-6337/ Gasisem aceeasi menghina, insa la 100 mm bacurile si mi s-a parut cam mica. 150 mm cum ziceam mi se pare imensa (si foarte grea) pentru ce am nevoie. Din pacate cei la care gasisem de 100 mm nu au de 125 mm. Ambele sunt cu baza fixa. Tot ei mi-au spus ca este produsa in Olanda. Cer niste poze cu cutia, mi le trimit si gasesc un cod de produs. Il caut si descopar ca ar fi produsa in India: https://www.theglobalmerchants.com/products/engineers-profi-vice/ O fi de bine? Ma "mananca" sa o cumpar pe cea de 125 mm, cod produs TGM-10925. Multumesc. Editat 5 ore în urmă de radudd Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat 4 ore în urmă Partajează Postat 4 ore în urmă (editat) Decit India mai bine China dar mai bine una din otel... Cam depaseste baremul dar parca, para merita... https://www.dedeman.ro/ro/menghina-de-banc-tip-irongator-unior-621481-125-mm/p/7006938 Chiar e facuta bine, mult mai bine decit alea vechi romanesti. Editat 4 ore în urmă de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Alic Postat 4 ore în urmă Partajează Postat 4 ore în urmă Asta de la Unior e faină. Am văzut-o în magazin. Îs cam scumpe... Și mie mi-ar trebui o menghină, dar aștept o ocazie mai de pomană. Și pe olx se cer niște preturi nejustificat de mari. Link spre comentariu
Andrei24 Postat 53 minute în urmă Partajează Postat 53 minute în urmă (editat) 5 hours ago, radudd said: Si dai cu cauta, si dai si cauta.... uitati ca am gasit: https://www.sculemannesmann.ro/menghina-125-mm-profesionala-din-otel-cu-prindere-pentru-tevi-hbm-6337/ Gasisem aceeasi menghina, insa la 100 mm bacurile si mi s-a parut cam mica. 150 mm cum ziceam mi se pare imensa (si foarte grea) pentru ce am nevoie. Din pacate cei la care gasisem de 100 mm nu au de 125 mm. Ambele sunt cu baza fixa. Tot ei mi-au spus ca este produsa in Olanda. Cer niste poze cu cutia, mi le trimit si gasesc un cod de produs. Il caut si descopar ca ar fi produsa in India: https://www.theglobalmerchants.com/products/engineers-profi-vice/ O fi de bine? Ma "mananca" sa o cumpar pe cea de 125 mm, cod produs TGM-10925. Multumesc. Din experienta, va sfatuiesc sa evitati scule dela aceasta companie!!!. Stabiliti dumneavoastra care dintre ei sunt singurii reprezentanti in Romania! Eu m-am pacalit odata. Calitatea produselor pe care acestea le comercializeaza, este indoielnica! In poza de pe site-ul oficial apar menghine originale de la "fratele Mannesmann". Nu prea seamana cu ce se vinde aici. Probabil pe principiul cafea jacobs si tchibo cu gust original gasesti doar in .de si nicidecum in .ro Editat 21 minute în urmă de Andrei24 info noi Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum