Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sensibilitate alimentator lm317

rony2006

Postări Recomandate

Am facut un alimentator cu 317 dupa schema din datashet-ul lui.Problema este ca este prea sensibil,am folosit un potentiometru de 10k.Schema este mai jos.M-am gandit ca ar fi bine sa pun in paralel cu potentiometru o rezistenta,dar de ce valoare???Cum sa fac sa nu mai fie asa de sensibil,ca daca misc potentiometru cu un mm deja se schimba tensiunea cu 3-4 volti.Va rog ajutati-ma.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

5

• mircea888

2

• rony2006

2

• Marele Savant

1

Top autori în acest subiect

am realizat si eu acest stabiliz reglabil. extrem de simplu dar nu era sensibil (mergea chiar ff bine) insa am pus o rez. de 330 ohmi (in locul celei de 100 ohmi - in datasheet parca e 240) si un semi. de 10K.

Link spre comentariu

nu este chiar legat de subiect dar stie cineva daca se pot lega doua (sau mai multe ) LM 317 ina paralel ??? cu scopul de a suporta un curent mai mare de 1 A si ceva .... :partyman:

Link spre comentariu

eu am vazut in datasheet la o astfel de sursa(nu era lm317 dar ceva asemanator) o schema ceva mai complexa(avea nush ce protectii, un operational) cu mai multe regulatoare din astea in paralel legate cu cate un rezistor de 0.1-0.33ohmi pe iesire(ca finalii la amplificatoare), am vrut la un momendat sa testez treaba asta dar m-am lasat pagubas.mai ai o varianta, tot in datasheet gasesti o schema cu lm317 si un tranzistor, in schema de acolo prin lm317 trece un curent mic(vreo 0.25A dar se poate regla curentul prin integrat dintr-un rezistor) si restul prin tranzistor, am facut acea schema cu un BD911 si merge bine la 3-4A.daca testezi sa ne anunti cum merge :supz: Bafta.

Link spre comentariu

da, deci vrei sa o faci pe aia cu tranzistori?uite in datasheetul de la texasinstruments la pagina 9 si ai sa vezi o schema in care se folosesc 3 lm317 in paralel fiecare cu un rezistor de 0.2ohmi pe iesire deic merge punerea in paralel.iar la pagina 10 ai aceeasi schema cu tranzistori ca la National semi dar e cu tranzistori PNP.deci ai 2 variante sigure.Bafta.

Link spre comentariu

mircea multumesc ! :smt005 am deschis toate cataloagele dar nu inteleg cum de nu am vazut aplicatiile de la texas instruments de la pag 9-10 :dark1:NU!!!! ceva se intampla sigur ! tre sa plec de la calc . ca am inceput sa vad nimai porcarii

Link spre comentariu

Am facut un alimentator cu 317 dupa schema din datashet-ul lui.Problema este ca este prea sensibil,am folosit un potentiometru de 10k.Schema este mai jos.M-am gandit ca ar fi bine sa pun in paralel cu potentiometru o rezistenta,dar de ce valoare???Cum sa fac sa nu mai fie asa de sensibil,ca daca misc potentiometru cu un mm deja se schimba tensiunea cu 3-4 volti.Va rog ajutati-ma.

se calculeaza acel potentiometru, vezi pe la http://www.niqro.lx.ro/LM317.htm cum, ca e si un link de calculator on-line, oricum 10k e mult si nu vad sensul sa modifiic nejustificat valoarea rezistentei de 120 sau 240 ohmi, in a o mari, pentru ca reduci curentul pe pinul ADJ si nu o sa ai stabilizare buna... apoi solutia e sa schimbi si potentiometrul, care are intreruperi la cursor...si asta iti da "salturi" mari...
Link spre comentariu

niq la mine mergea foarte bine cu rez de 330 si semireglabil de 10k (am pus de 10K ca tot era pe masa de lucru si nu mai aveam chef sa caut altu mai mic si rez de 330 aveam ff multe dalea mici si vezi ,romanesti cred - acu am mai ramas cu max 50buc. pentru ca am tot risipit aiurea)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări