Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre muraturi


informer

Postări Recomandate

Va salut.
Imi plac foarte mult muraturile "la butoi" si cum in ultima vreme gasesti foarte greu in comert altceva decat "in otet" sau asa de dulci ca risti sa faci diabet, am incercat de cativa ani (consoarta cu mine) sa punem noi 2-3 butoiase cu "asortate" si 2 cu varza.
Problema este ca intr-un singur an nu au facut "floare", in rest tot timpul fac.
Nu pot sa zic ca se strica, nu se moaie, sunt OK dar as prefera sa nu faca.
Am spalat/clatit de fiecare data bine butoaiele cu apa fierbinte, am curatat/spalat bine tot ce-am murat, am pus hrean si ardei iute din belsug, le tinem intr-o boxa unde-i racoare daca-i mai cald afara si nu ingheata daca-i f. frig....
NU am pus conservanti sau aspirina sau ce-am mai auzit ca s-ar pune "artificial"... exista vreo metoda mai "naturista" pt. a evita formarea "florii"? 
Multumesc!

Editat de informer
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • informer

    9

  • mihaiaurul

    5

  • Alic

    5

  • daniels

    4

Acum 5 minute, daniels a spus:

E normal sa apara floarea, e drojdia de bere si apare la fermentatie. Ar fi mai rau daca nu apare.

Sa inteleg ca asa-i normal si sa le las in pace? 🙂
Sa nici nu mai incercam s-o scoatem cu o stracuratoare si s-o aruncam?
Totusi intr-un an n-au facut iar muraturile erau... murate. 🙂 Ma rog, poate o pojghita superficiala transparenta, nu alba si de 1cm grosime... poti sa faci studii acolo, ca parca difera de la un butoi la altu 😁.

Editat de informer
Link spre comentariu
Acum 2 ore, informer a spus:

Sa inteleg ca asa-i normal si sa le las in pace? 🙂
Sa nici nu mai incercam s-o scoatem cu o stracuratoare si s-o aruncam?
Totusi intr-un an n-au facut iar muraturile erau... murate. 🙂 Ma rog, poate o pojghita superficiala transparenta, nu alba si de 1cm grosime... poti sa faci studii acolo, ca parca difera de la un butoi la altu 😁.

le lasi cu floare pana ajung la un gust care iti place, dupa care, pt a le mentine in acel stadiu le opresti din fermentatie (sau o incetinesti) luand floarea sau pui aspirina sau alt conservant.

Link spre comentariu

Va salut,

 

Cam la spartul targului, dar vin si eu cu cateva comentarii, avand in vedere ca sunt pasionat de muraturi in saramura, nu sunt pe gustul meu cele in otet si imi place sa le fac de casa.

 

Ceea ce se cheama popular "floare" pe muraturi este de obicei asa numita drojdie Kahm (Kahm yeast in engleza, cautati pe gogu).

Nu este daunatoare, dar are un aspect neplacut. Daca vi s-a intamplat sa nu apara floarea, ati avut noroc.

 

Fermentatia muraturilor este de tip lactic, produsa de lactobacili si prin urmare anaeroba; nu are nevoie de oxigen. Drojdia Kahm si mucegaiurile au nevoie de oxigen ca sa se dezvolte.

 

Am aplicat doua metode pentru a reduce incidenta drojdiei Kahm:

  • Minimizati cantitatea de aer (oxigen) din recipient prin mentinerea unei umpleri cat mai aproape de 100% si reducerea timpului in care se umbla la muraturi.
  • Reducerea temperaturii, dupa ce s-a produs fermentatia lactica, adica muraturile s-au acrit. Din experienta, o temperatura sub 10 grade incetineste semnificativ dezvoltarea drojdiei Kahm. Sub 5 grade, chiar in jur de 2-3 grade, daca butoiul a avut floare, aceasta dispare. Am patit asa cu varza.

Spor si pofta buna!

 

Editat de cirip
Link spre comentariu

Dacă floare nu e, nimic nu e.
Parcă este mai plăcut mirosul și gustul murăturilor de la butoi față de cele conservate științific.
Este ca și cum ai face vinete coapte și nu ai găsi o bucată de arsură prin ele.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu
1 oră în urmă, cirip a spus:

Am aplicat doua metode pentru a reduce incidenta drojdiei Kahm:

  • Minimizati cantitatea de aer (oxigen) din recipient prin mentinerea unei umpleri cat mai aproape de 100% si reducerea timpului in care se umbla la muraturi.

In primul rand va multumesc pt. explicatia detaliata!

Dar acum sunt cam nedumerit: toata lumea "sufla in varza"... cum se impaca asta cu minimizarea cantitatii de oxigen?
N-ar mai trebui "suflat"?


L.E. Oare ar trebui omogenizat lichidul dar nu prin barbotare?
 

Acum 52 minute, Alic a spus:

Ce am la borcan nu fac floare. 

Eu la borcan am pus doar castraveti cu un colt de paine si acriti la soare... imi plac foarte mult la gust iar la aia nu s-a facut niciodata floare... 🙂 

Editat de informer
Link spre comentariu
14 minutes ago, informer said:

cum se impaca asta cu minimizarea cantitatii de oxigen?

Cănd suflăm (expirăm) nu prea introducem oxigen în murături.

Mult CO2 introducem.
 

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu
Acum 13 minute, mihaiaurul a spus:

Cănd suflăm (expirăm) nu prea introducem oxigen în murături.

Oare? Ia vedeti cu cat scade procentul de oxigen la aerul expirat... 😉 

Link spre comentariu
1 minute ago, informer said:

Oare? Ia vedeti cu cat scade procentul de oxigen la aerul expirat...

Nu contează.
O2 nu reactionează cu apa. Nu intra/rămâne in ea.
CO2 + H2O reactionează si formeaza un acid.
Acidul H₂CO₃ este prietenul fermentației lactice.
Recunosc, am utilizat AI pentru a-mi face exprimarea mai facilă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări