Vizitator anton marcel Postat Februarie 4, 2008 Partajează Postat Februarie 4, 2008 Am un amplificator de 2x35W putere nominala.Este compus din 4 preamplificatoare:1. Pt picup cu doza piezoelectrica (de cristal) am semnal 100mV de la doza pe o impedanta mare ( ? 500 Kohmi )2. Pt picup cu doza magnetica semnal de intrare mic aproximativ 5 mV pe o impedanta mica 33Kohmi ce are si corectii RIAA, complet ecranat de restul amplificatorului.3. Pt intrarea de la magnetofon, casetofon etc, semnalul de intrare 100mV pe impedanta de 100Kohmi4. Pt intrarea de la tuner semnal de 100 mV si impedanta de 100 Kohmi.(este identic cu cel de la punctul 3 dar doream sa am intrarea separata si comutarea la corectorul de ton sa fie efectuata cu semnalele de la preamplificatoare si nu de la semnalul primit direct de la sursa de intrare.Folosind un generator de frecventa audio 50Hz pana la 20KHz si un osciloscop am obtinut urmatoarele semnale de intrare maxime:1. 20mV2,3,4 400mV Urmeaza potentiometrul de volum, corectorul de ton joase si inalte, potentiometrul de balans si amplificatorul de putere cu tranzistoare prefinale tip BD-uri si finalele tip 2 N-uri. Iesirea statiei este pt 4 ohmi. Pt a avea distorsiuni <1% am obtinut o putere de 35 W pe o rezistenta ohmica (din fier de nichelina de la un resou de 4 ohmi )si potentiometrele de tomuri pe pozitia din mijloc. Marind semnalul de la intrarea in preamplificatoare (dar nu mai mult de cele maxime) si pozitia potentione triului de volum la maxim am obtinut o putere de iesire 100W cu distorsiuni foarte mari (aproximativ 30,40% functii de frecventa. (Potentiometrele de ton pe pozitia de maxim) Masuratorile le-am efectuat la frecventele de 100, 1000, 5000, 10.000 Hz. Deci puterea maxima a statiei este de 100W.Problemele ce le mai am de rezolvat:1 Difuzoarele ???a. Difuzor de joaseb. Difuzor de mediic. Difuzor de inalte2.Filtre de difuzoare3.IncintaPunctul 2 il voi rezolva utilizand filtre formate din bobine si condensatoare (le gasesc in reviste), ce depind de functiile de frecventa de taiere a filtrelor si de intervalul de frecvente al difuzoarelor.Punctul 3. Dimensiunea incintei va depinde de tipul folosit (ex : bas-reflex), de puterea difuzoarelor si de dimensiunile lor ( in special al celui de joase).In oras la mine pe difuzoare scrie :4/1600W RMS sau 4ohmi/4000W PMPO.1. Cum fac legatura intre W (electrici ce ies din statie) si cele scrise pe difuzoare : WRMS sau WPMPO ? Ce formula exista ?2. Din auzite, dar nu am inteles eu ca WRMS inseamna puterea a unui semnal ?varf la varf ? pt o perioada foarte scurta de timp, iar WPMPO este puterea muzicala.Ce trebuie sa scrie pe difuzor pt statia mea?Alta nedumerire : PMPO putere muzicala.Ce stiu sigur: randamentul este intotdeauna mai mic decat 1. puterea utila impartita la puterea consumata < 1 (pt 1 avem perpetummobile)puterea electrica debitata de statie impartita la putearea muzicala > 1 (imposibil)Imposibil la difuzorul de 4ohmi/1600W RMS sa poata circula prin firele ce le-am vazut ducand de la bornele difuzorului la bobina sa fie de 20A.Am folosit formula I = radical din P(RMS) impartit la R.Puterea electrica nu poate fi egala cu puterea data in RMS.Deci doresc sa stiu ce inseamna puterea (W)RMS, putere (W)PMPO, si legatura dintre ele putand astfel sa imi cumpar difuzoare pt statie.Multumesc mult. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 4, 2008 Partajează Postat Februarie 4, 2008 puterea maxima a statiei e 35w(scrie si pe ea)...in nici un caz 100deci u vrei un difuzor? o boxa? pe cate cai?ca putere ai vrea sa fie compatibila cu amplificatorul prezentat mai sus,banuiescce buget ai disponibil? Link spre comentariu
Vizitator anton marcel Postat Februarie 10, 2008 Partajează Postat Februarie 10, 2008 1. Doresc o incinta cu trei cai, (joase ,medii, inalte) pe care o sa o construiesc cu prietenii. a. Dimensiunle o sa le gasesc pe internet si din reviste. Ele sigur o sa depinda de puterea si dimensiunile difuzoarelor. b. O sa ma descurc si cu filtrele de separatie a frecventelor. (desigur vor fi filtre pasive) c. Incinta acustica in final trebuie sa aiba impedanta de 4 ohmi si puterea de minim 50W. 2. Buget preferabil cat mai mic ptr. difuzoare. Difuzoarele???????? Stiu sigur ca trebuie sa aiba 4 ohmi si pe cele trei domenii. Nedumerire. :smt024 Ce putere in W RMS trebuie sa aiba Difuzoarele ? Repet: :smt018 Imposibil ca la difuzorul de 4ohmi/1600W RMS sa poata circula prin firele ce le-am vazut ducand de la bornele difuzorului la bobina sa reziste la un curent de 20A. Am folosit formula I = radical din P(RMS) impartit la R. Deci puterea electrica 1600W debitata de un amplificator nu poate fi egala cu puterea RMS inscrisa pe difuzor. Deci ce trebuie sa scrie pe Difuzoare? Multumesc. :yawinkle: Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 10, 2008 Partajează Postat Februarie 10, 2008 dac sunt chinezesti,atunci nu prea conteaxa ce scrie,nu are legatura cu realitatea daca iei ceva de firma(vezi de ex la http://www.hi-end.ro ,la difuzoare) atunci wooferul sa aiba 50w iar mediile si inaltele mai putin si inca o chestie: un dif de 1,6kw nu e 2mil :rolleyes: Link spre comentariu
mircea888 Postat Februarie 10, 2008 Partajează Postat Februarie 10, 2008 daca e vorba de eurotec-uri atunci pot spune ca sunt cateva pe care scrie 1400w si miroase a ars daca "dai in ele" cu un tda7294. cum a zis si Dr.L trebuie niste difuzoare la care sa ai parametri, in acelasi timp, cand producatorul da parametri acele difuzoare nu sunt chinezarii sau de proasta calitate. hotaraste-te asupra difuzoarelor pe care vrei sa le folosesti. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 10, 2008 Partajează Postat Februarie 10, 2008 hotaraste-te asupra difuzoarelor pe care vrei sa le folosesti.aici ar trebui sa-l ajutam noi(adica nu chiar noi,ci cei care se ocupa cu difuzoare),dar trebuie sa spuna un buget disponibil Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum