Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Banda magnetica.

Ovidanie

Postări Recomandate

Acum 26 minute, Alic a spus:

Lama o faci groasă,  doar partea care taie e subțire.

Ghidaje, tensionare, parghii, aculețe... ohohoo.

Deja m-a luat cu transpirații 😘

Suportul se poate face foarte simplu, magnetic. Am magneti plati recuperati din HDD-uri, pot face un sandwich din doi-trei magneti, intre magneti pun ca distantier lama de ras, sau lama de cutter, sau foi de hartie, sau vad eu ce. Lama de cutter va sta lipita de magnet. Cred ca o sa mearga.

Link spre comentariu
Acum 6 minute, Alic a spus:

Șah chiar știu. Faza pe județ locul 4, 1988.:rege

Atunci e clar că știi și cum se taie o bandă pe lungime, scuze. 

Link spre comentariu

Nedumerirea mea ar fi de ce ar trebui asemenea operațiune, benzi noi încă se găsesc, cum se rezolvă MOL.ul și caracteristicile de înregistrare care clar trebuiesc optimizate.

Plus de calitate... cine știe. Calitate este din belșug și pe benzile clasice.

Doar să fie disponibile muuulte casete vhs.

Link spre comentariu
Acum 8 minute, mannx a spus:

Nedumerirea mea ar fi de ce ar trebui asemenea operațiune, benzi noi încă se găsesc...

Banda in discutie exista, mai multe role noi si inca cateva sute care au fost inregistrate o singura data.

Am intr-o magazie mai mult de o suta de benzi de magnetofon care au fost depozitate impropriu, adica sunt mucegaite, deci am de unde recupera taburii (rolele) de plastic, pe care sa pun noua banda. "Magnetofonul" care functiona cu banda de 12,7 exista, e simplu sa-l transform in dispozitiv de taiere. Si fiindca nu-s egoist, as fi impartit marfa cu baetii care m-ar fi ajutat cu toata treaba asta, asadar nici munca prea multa nu ar fi fost.

Dar nu merita, avand in vedere ca banda magnetica nu se preteaza pentru audio.

Link spre comentariu

Ar fi ceva de mare clasa, magnetofoanele ale arata bine. Momentan aparatele nu-mi apartin, iar cand vor fi scoase la casare vor ajunge la colegul scaarj, sunt deja promise.

Link spre comentariu
La 14.02.2025 la 8:59, Ovidanie a spus:

Cred ca am vorbit aiurea, cand am zis banda de 1 inci, posibil sa fie mai ingusta. Este vorba de banda folosita pentru backup de date, in centralele telefonice Alcatel. @skaarj, ai vazut pozele cu "magnetofoanele" Pertec. Momentan nu am poze cu acele role pline cu banda.

Cred ca e clar ca nu o sa ma apuc sa tai banda cu foarfeca sau cu cutterul si rigla... am acces la cele doua unitati de banda, tot ce trebuie sa fac este sa improvizez un suport (magnetic?) care sa tina fixa lama cutterului.  

Atunci e banda clasica de juma de tol.

La viteza de 19cm/s pe audio se aude ingrosat, aia nu poate sa prinda inaltele in timpul inregistrarilor. Plus ca e si foarte abraziva, mult mai abraziva decat banda normala, e si mai groasa. La vitezele alea cu care ruleaza ele pe unitatea de banda, trebuiau sa si "curete" capetele de citire-scriere.

E pacat - nici nu se aude bine, scarpina bine de tot si capul de redare, e chin de pomana s-o tai si apoi s-o arunci la gunoi cand vezi ca e mai mult paguba.

Cu banda de VHS e alta treaba. Cu banda de date e durere.

Te rog frumos mai bine fa-le pachet si trimite-le incoa la schimb cu niste lei ramburs, cat consideri matale ca face. Sau te rog mult spune-mi unde sa vin si le incarc in masina. Pot sa fac si niste teste la fata locului cu ele, am un ansamblu portabil magnetofon de date + un calculator Sun Ultrasparc 10 cu BSD Unix. E pacat de ele.

Eu chiar sunt in criza de astfel de benzi de cand aproape s-a triplat volumul de date de trebuie sa le tin la arhiva: e-factura, e-tva, saf-t, toate facturile pe hartie in format scanat. Nu-mi mai ajung benzile si conform legii trebuie sa tin arhiva pe 5 ani in urma... cate 4 benzi pe luna, x 12 luni, x 5 ani, cate o banda principala si doua backup-rezerva... iti dai seama ce misto e.

Si pentru carcotasi da, pastrez si pe solutii moderne de stocare da' sunt eu asa mai incapatanat si imi place sa fiu sadic sa-i chinui pe masochistii care tot insista sa viruseze serveru, cum ca banda cica e ssd:

"system kernel: unable to stat $SYSTEMROOT$/SysWow64/config/system/REG" (sa modifice registrii lui... windows)

"system status: /dev/mem: unknown system call <<REMAP_LBA>>"   (sa stearga tot hardu)

"system kernel: unable to execute command <<format c:>>"  (asta a fost facuta la nervi)

si asa mai departe.

Daca chiar vrei s-o tai, faci asa:  unul din lagarele pe care se plimba banda il pui la strung si fix la jumatatea cilindrului ii tai un sant adanc de vreo 3...4 mm si grosime 1.5 x grosimea unei lame de taietor de hartie - cutter sau cum se cheama.  Pe corpul "magnetofonului" prinzi lama cu ceva surub astfel incat pe la jumate sa vina infipta in santul de pe lagar dar sa-i permita sa se roteasca liber.

Ridici lama, incarci banda pe magnetofon, incarci, o pui pe "online" si pe interfata PERTEC unesti /IGO cu /IERASE si apoi faci scurt la carcasa. Vezi documentatia mea. "Magnetofonu" o sa zica cum ca sistemul Felix / Coral / Alcatel sau ce-i ala i-a cerut sa deruleze banda pana la capat ca sa o stearga. In timpul asta lama taie banda fix cate un sfert de tol adica vreo 6.35 mm latime. Lama sta fixa si nu fuge nicaieri pentru ca e limitata de peretii "santului".

Atentie ca magnetofonul nu se opreste la capat, o sa deruleze pana sare banda de pe rola:  e obligatia calculatorului sa prinda semnalul de stare "/IEOT" (end of tape) si sa zica magnetofonului sa treaca in standby.

Dupa ce termina de derulat+taiat, opresti magnetofonu' cel mare si pe cele doua jumatati de banda de pe cealalta rola le duci sa le incarci pe cate un magnetofon de-asta normal.

Da, iti mai trebuie inca doua magnetofoane de audio. Atata tot.

Dar e pacat.

La 14.02.2025 la 14:45, franzm a spus:

Nu-i mai simplu sa modificati "magnetofoanele" alea pentru audio? Pe 1/2"?

Este foarte simpla modificarea:  aducem banda la mine in laborator, o punem pe Coral, transferam pe ea un mp3 / flac, intre timp frigem ceva pe gratar si bagam si cateva beri de-alea reci ca sa ne intelegem de minune cu Unixu de pe terminalu sistemului. Dupa aia citim banda pe interfata de date a magnetofonului si directionam prin suiciul de retea catre un procesor suficient de puternic sa poata sa "cante" fluxul de date de pe banda. Restu e in postarea mea aia cu dinozaurii.

Pentru analog e pacat - nu are fidelitate banda aia nici cu slujba de la Arhiepiscopie.

V-o spune Stan Patitul.

Am experimentat cand lucram cu controllerul Pertec sa pot sa strunesc magnetofonul corciturii mele Felix-Coral.

Banda aia este construita astfel incat fronturile pozitive si negative ale tranzitiilor magnetice sa fie cat mai evidente. Acele tranzitii "0 -> 1" si "1 -> 0" sunt de interes iar materialul magnetic exact asa se polarizeaza. Dipolii magnetici se orienteaza ori pentru amplitudinea maxima, ori pentru zero. Nu (prea) au valori intermediare cum e necesar la audio. Degeaba ii pacalesc pe inregistrare de muzica: baga toate joasele la maxim iar restu... am noroc doar daca e banda imbatranita, si-a schimbat proprietatile si lasa din cand in cand "mizerie" pe capul de citire. Dar tot prost reda in difuzor.

Din cauza asta nu mi-a iesit niciodata cu materialul VHS sa stochez date la densitatea de 6250 BPI (octeti pe inch). Doar la 1600 si cu greu la 3200 BPI. Asta pentru ca banda originala nu inregistreaza si starile intermediare. La 6200 banda de VHS prindea toata tranzitia de pulsatii generata de 'magnetofon' ca sa stocheze secventa de biti.

Mai pe scurt pentru audio analog e multa munca in zadar.

In schimb banda de VHS e mult superioara pe audio fata de banda de date.

@ovidanie cu deosebit respect iti multumesc mult.

Editat de skaarj
Link spre comentariu
Acum 11 minute, eos a spus:

Crom sau metal?

Eq e la fel, 70 microS, Biasul rămâne de văzut. Doar că am rezerve vis a vis de prelucrarea lățimii benzii, care e mult mai strictă decât la magnetofon. La 2track e și mai bine.

Personal cred că nu se justifică operația, doar dacă este timp din belșug.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări