Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Banda magnetica.

Ovidanie

Postări Recomandate

Am cateva role de banda magnetica, latime de 1 inch, sunt absolut noi, sigilate. Erau pentru date si ma intreb daca ar merge in audio. Din cate vad banda este mai groasa, Daca o tai la latimea necesara, ar merge pe un Tesla CM130?? binenteles ca vreau sa pot inregistra pe asemenea benzi.

Vedeti link-ul de mai jos, sa intelegeti despre ce benzi vorbesc:  

Link spre comentariu

hmmmm

Sigur e banda de date si latimea e de un inch? Adica 25.4 mm? Pentru ca unitatea aia de banda din postare functioneaza cu benzi avand latimea de 12.7mm adica jumate de inch fix cat e de lata banda din casetele VHS.

Aasa ca topicu meu cu dinozauru digital nu stiu cat de bine se potriveste.

Ai putea pune niste poze de clatit ochii cu minunile?

Daca e 1 inch pentru date atunci ai doua variante: ori DEC-Tape de la americani ori English Electric LEO KDF9 din UK. Adica fabricate undeva intre anii 1951 - 1969.

In ambele cazuri n-o sa-ti mearga pe audio pentru ca benzile astea au fost fabricate special pentru densitatea de 200 octeti/inch si mai tarziu 400 octeti/inch. In audio o sa-ti redea numai frecventele joase (bas) pentru ca n-are suficient material magnetic sa "acopere" zonele de frecventa audio inalta.

Sunt bune pentru inregistrat formele de unda pentru sub-wufer.

Nici benzile mele de 1/2" nu merg pe audio. Si pe bune am aproape jumate de tona de benzi de date. Am incercat pe audio, am montat o lama de ras clasica pe una din unitatile animalului meu si i-am dat o stergere cap-coada usurel sa taie frumos pe lungime in jumatate.

Tot numai pe bas se aud si sunt si afurisite - zici ca dai capul magnetofonului cu jmirghel de granulatie 1800. Am taiat banda degeaba.

Daca e 1 inch dar nu pentru audio  si nici pentru date, atunci s-au folosit in inregistrarea formelor de unda analogice de pe la vreo unitate mobila de prospectiuni petroliere. Unde seismice. Tot frecvente joase.

Magnetofonul lor mai exista?

Editat de skaarj
Link spre comentariu

Daca-i VHS, da. Pe caseta VHS, sunetul se înregistreaza analogic.

Dar eu n-as taia banda ci as cauta fie un adaptor PCM, fie un videocasetofon gata echipat cu asa ceva (nu videocastofon HiFi cu 6 capete).

Editat de franzm
Link spre comentariu

Banuiesc ca nu s-a gandit la a o intinde pe masa si... 😀

A explicat skaarj.  El avand deja agregatul in care sa puna rolele, etc, a fost mai usor.

In lipsa, trebe sa bricolezi pe acelasi principiu. 

Dar, cum nu merge in audio, a scapat de grija.

Link spre comentariu

E o provocare să iese constant la aceeași dimensiune pe lungime așa mare. Trebuie improvizat un sistem de antrenare care să ghideze și tensioneze optim banda, altfel, face pliuri și o ia stânga-dreapta. 

Link spre comentariu

Dacă ar fi numai de învârtit, nu ar avea ce câștiga strungarul. Banda trebuie ghidata, și asta e destul de greu de făcut în regim de amator. Plus ca lama, poate oscila, fiind subțire și elastică... nu e chiar atât de simplu cum pare. Am trecut prin experienta asta, și parca nu m-aș mai băga... 

Link spre comentariu

Lama o faci groasă,  doar partea care taie e subțire.

Ghidaje, tensionare, parghii, aculețe... ohohoo.

Deja m-a luat cu transpirații 😘

Editat de Alic
Link spre comentariu

Cred ca am vorbit aiurea, cand am zis banda de 1 inci, posibil sa fie mai ingusta. Este vorba de banda folosita pentru backup de date, in centralele telefonice Alcatel. @skaarj, ai vazut pozele cu "magnetofoanele" Pertec. Momentan nu am poze cu acele role pline cu banda.

Cred ca e clar ca nu o sa ma apuc sa tai banda cu foarfeca sau cu cutterul si rigla... am acces la cele doua unitati de banda, tot ce trebuie sa fac este sa improvizez un suport (magnetic?) care sa tina fixa lama cutterului.  

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări