Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum testati propriile circuite cu componente smd?


Vasile5

Postări Recomandate

Pentru circuitele cu picioare foloseam placă test înainte de a face PCB-ul final. Acum am de făcut ceva mai complex și majoritatea pieselor sunt SMD. Din păcate nu pentru toate piesele am și versiunea cu picioare.

Cum le-aș putea testa? Simularea software e limitată. Să comand plăcuță la JLPCB, s-o populez, s-o testez și apoi s-o modific în funcție de rezultate, apoi să comand alta o să dureze mult. Era mult mai ușor cu placă de test. Voi cum procedaț când aveți de făcut ceva mai complex cu smd-uri?

Link spre comentariu

Depinde ce capsule ai, ce pitch au si cat de complexe sunt. Pentru unele circuite integrate exista placi adaptoare de la capsule cu pas mai mic, de genul SSOP sau SOIC, chiar si pentru QFN ai putea gasi. Deci as recomanda sa incerci sa faci pe perfoboard, folosind componente pasive SMD (ca probabil poti lipi inclusiv 0402 sau 0603 merg lipite pe perfoboard). Iar circuitele active care au pitch mai mic de 2.54mm, se vor pune pe adaptor.


Daca ai circuite de comutatie sau frecvente mari, atunci va fi o problema cu placile adaptoare. S-ar putea sa nu mearga sau oricum nu la capacitate maxima (daca e vorba de SMPS).

 

Mai e si varianta sa gasesti module cu acele circuite active, daca sunt senzori mai ales, vei gasi. Si faci un circuit hibrid, din perfboard si module gata facute. Apoi atent copiezi schema modulului in proiectul tau si sanse mari sa mearga din prima cand faci PCB. Eu asa procedez, fac un prototip pe perfboard + module cu componentele in capsula mica (BGA, QFN, etc)

Link spre comentariu

Eu lucrez numai cu SMD, si probabil ca ai vazut cum am facut la incarcatorul de Litiu... Impart schema pe module si fac la fiecare modul cate un cablajel simplu, taiat cu cutter-ul, pe care lipesc piesele. In felul asta am un montaj complet functional pe care pot sa fac teste si sa verific daca functioneaza cum trebuie. E adevarat, pierzi un rand de piese, dar nu prea vad cum ai putea testa altfel functionalitatea ciruitului. 

 

IMG-20241228-210529-2.jpg IMG-20241217-124537-1.jpg 

Link spre comentariu

Eu pot sa-ti dau un sfat: gandeste profund, verifica de multe ori, redeseneaza ... pana ajugi la un stadiu la care esti convins ca nu doresti sa mai imbunatatesti PCBul.

 

Apoi comanda-l.

 

Lipeste piesele si testeaza-l.

1. Varianta buna: totul merge, deci ai facut mare economie pentru ca nu ai pierdut timp cu testari

2. Varianta 2: cate ceva nu merge.

Depaneaza-l, poti sa o faci cu piese THT puse evident provizoriu pe cablajul SMD.

Gaseste defectele.

Remediaza-le.

Trage invataturile necesare si apoi reproiecteaza cablajul in varianta corecta.

Efortul va fi similar cu ideea cu cablaj de test, deci nimic pierdut - insa ai marele beneficiu ca exista sanse si pentru prima varianta.

 

 

Nu glumesc, eu am si aplicat politica asta pentru montajul unui prieten si am facut economie de testare, pentru ca montajul respectiv era elementar, deci estimasem din start ca va merge din prima.

 

Evident ca daca nu stapanesti bine schema... sau daca ea este complexa si ai multe unitati functionale, pe care probabil le stapanesti individual, dar niciodata nu le-ai pus impreuna - atunci sansele spre varianta fericita scad... dar numai din greseli inveti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări