Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio UM kit

Don Semaca

Postări Recomandate

Salut Tuturor,

Ca urmare a pasiunii re-descoperite pentru electronica, am cumparat un kit de radio superheterodina UM de pe AliExpress.

L-am montat, am reusit sa aliniez frecventa intermediara cu ajutorul unui generator modulat si a unui osciloscop si m-am blocat la a face oscilatorul local sa se comporte civilizat.

Am reusit din bobina sa reglez capatul inferior la 1MHz insa undeva dupa mijlocul gamei, oscilatorul intra intr-o oscilatie secundara conform pozelor atasate. Am pus condensatori in paralel pe cei existenti care masa, presupunind unul defect insa fara rezultat.

Am decuplat pe rind alimentarea si de la tranzistorii etajelor de frecventa intermediara, presupunind un fel de bucla, dar tot fara rezultat.20250127_072801_copy_447x596.thumb.jpg.5354facad2e3f984751ce1eeb16bdc92.jpg20250208_200332_copy_708x531.thumb.jpg.6fd9b2729b7f0c77948eebcfc3e6e731.jpg20250208_200457_copy_876x657.thumb.jpg.33319f460a64df2c90a93d48079f43b3.jpg20250208_200603_copy_840x630.thumb.jpg.ea522981a9cec93872799630ee6f2490.jpg

Ati avea vreo sugestie practica pentru a elimina comportamentul nedorit?

Multumesc!

Link spre comentariu

Va salut,

Suspiciunea mea este ca are castigul prea mare in bucla de reactie a oscilatorului local/mixer.

O posibila remediere este aceea de a conecta o rezistenta de 10-100 Ohmi in serie cu condensatorul dintre priza circuitului acordat si emitorul oscilatorului, C3. Verificati ca dispare oscilatia parazita la capatul de sus al gamei, fara sa dispara oscilatia la capatul de jos.

Si reducerea valorii condensatorului C3 este o optiune, dar exista riscul sa se stinga oscilatia la frecvente joase.

O alta varianta este sa mariti rezistenta de polarizare a bazei primului tranzistor, R1. Reducerea curentului conduce la reducerea pantei si a amplificarii. Dupa ajustare se testeaza din nou sa oscileze corect pe toata gama de acord.

Spor!

L.E. Sursa schemei este aici: https://leap.tardate.com/radio/am/hx108-2/

HX108-2_schematic.thumb.jpg.9194694f7a1c0ebd9083c1dae4d9f7f2.jpg

Aproape ca mi-as lua si eu unul, asa de pamplezir si in amintirea kiturilor de pe vremuri, Iunosti si Elektron-M.

Editat de cirip
Link spre comentariu

As verifica curentul de colector a lui VT1 care ar trebui sa fie de max 220uA, se obtine prin ajustarea lui R1. 

In prima schema, atat cat se vede, parca e un 9018H  [ Hfe 97-147] in cea de a doua e un 9018G [Hfe 70-100] deci cu amplicare mai slaba care e mai potrivit in pozitia de mixer autooscilant !

Link spre comentariu
3 hours ago, cirip said:

Va salut,

Suspiciunea mea este ca are castigul prea mare in bucla de reactie a oscilatorului local/mixer.

O posibila remediere este aceea de a conecta o rezistenta de 10-100 Ohmi in serie cu condensatorul dintre priza circuitului acordat si emitorul oscilatorului, C3. Verificati ca dispare oscilatia parazita la capatul de sus al gamei, fara sa dispara oscilatia la capatul de jos.

Si reducerea valorii condensatorului C3 este o optiune, dar exista riscul sa se stinga oscilatia la frecvente joase.

O alta varianta este sa mariti rezistenta de polarizare a bazei primului tranzistor, R1. Reducerea curentului conduce la reducerea pantei si a amplificarii. Dupa ajustare se testeaza din nou sa oscileze corect pe toata gama de acord.

Spor!

L.E. Sursa schemei este aici: https://leap.tardate.com/radio/am/hx108-2/

HX108-2_schematic.thumb.jpg.9194694f7a1c0ebd9083c1dae4d9f7f2.jpg

Aproape ca mi-as lua si eu unul, asa de pamplezir si in amintirea kiturilor de pe vremuri, Iunosti si Elektron-M.

Multumesc @cirip, intr-adevar, reducind C3 pe la 80pF scade fenomenul insa nici nu mai amorseaza decit undeva pe la sfertul de capacitate mare a condensatorului variabil. Incerc si varianta sugerata cu rezistenta in serie si revin.

Link spre comentariu
1 hour ago, okean said:

As verifica curentul de colector a lui VT1 care ar trebui sa fie de max 220uA, se obtine prin ajustarea lui R1. 

In prima schema, atat cat se vede, parca e un 9018H  [ Hfe 97-147] in cea de a doua e un 9018G [Hfe 70-100] deci cu amplicare mai slaba care e mai potrivit in pozitia de mixer autooscilant !

Multumesc @okean, am 18.4mV pe R3 deci 0.184mA. Pe R13 ar trebui sa fie neglijabil. Incerc marirea lui R1. Pe placa e 9018H.

Link spre comentariu
57 minutes ago, Don Semaca said:

Multumesc @cirip, intr-adevar, reducind C3 pe la 80pF scade fenomenul insa nici nu mai amorseaza decit undeva pe la sfertul de capacitate mare a condensatorului variabil. Incerc si varianta sugerata cu rezistenta in serie si revin.

Am inceput cu 10ohm si am vazut o imbunatatire. La 82 si mai mult iar abia la 220ohm fenomenul nu a mai aparut deloc. Sa vad acum daca mai receptioneaza ceva :)

Link spre comentariu

9018G are hfe 72-108 si 9018H are hfe 97-146

Fiind o chinezarie penala luata de pe aliexpress eu as fi masurat tranzistorii si toate piesele inainte de plantare.

Link spre comentariu
Acum 18 minute, Don Semaca a spus:

abia la 220ohm fenomenul nu a mai aparut deloc.

Ca sa nu adaugati rezistenta serie cu C3 si sa arate urat pe cablaj, puteti incerca si marind R1. Efectul este similar, adica scaderea amplificarii pe bucla de reactie.

Acum 18 minute, Don Semaca a spus:

daca mai receptioneaza ceva

Daca apare oscilatia, ar trebui sa receptioneze. Unde ati pus sonda osciloscopului ca sa masurati?

Acum 11 minute, Mitica M. a spus:

Fiind o chinezarie penala luata de pe aliexpress eu as fi masurat tranzistorii si toate piesele inainte de plantare.

Si ce rezultat al masuratorilor ar fi anticipat efectul observat de @Don Semaca ?

Editat de cirip
Link spre comentariu
Acum 6 minute, cirip a spus:

Si ce rezultat al masuratorilor ar fi anticipat efectul observat de @Don Semaca ?

Am zis asta in ideea de a verifica si valorile nominale ale componentelor + a sorta bipolarii dupa beta si acela cu beta cel mai mic din gruparea respectiva sa fie lipit pe locul lui T1.

La 20-30lei/kit exista posibilitatea ca unele componente sa aiba o toleranta destul de mare... Poate ma insel?!

Link spre comentariu
29 minutes ago, Mitica M. said:

9018G are hfe 72-108 si 9018H are hfe 97-146

Daca mergea din orima nu invatam, asa are si chinezaria rolul ei :)

Am masurat componentele pasive i ainte de montare, pe viitor o sa ma dotez si cu aparat de verificat trazistoarele, multumesc pentru sugestie. 

Link spre comentariu

Am verificat, inca de pe vremea lui S631T recte NATIONAL T15,  pe UM condensatorul de 10n e serie cu un rezistor de 10Ω.

Acum 3-4 ani subiectul  cu acest radio a mai fost discutat pe forum dar se pare ca a disparut...

Editat de okean
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări