MifTy Postat Februarie 3, 2008 Partajează Postat Februarie 3, 2008 deci, vreau s? fabric o linie 2.1, ?i am de gând s? folosesc urm?toarele difuzoare (disponibile pe http://www.tonsil.ro/Drivers.htm ): WOOFER GDN 20/80 - 4 OHM MIDRANGE GDM 12/60/2 - 8 OHM TWEETER GDWK 10/80/19 - 8 OHM am ales difurile astfel încât s? am frecven?e limit? cât mai apropiate de "ideal"... f?r? s? dau o c?ru?? de bani pe ele... dac? ave?i alte sugestii, cu un pre? care s? se învârt? în jurul sumei respective (cca 250 -300 de lei), nu v? sfii?i s? posta?i!!! deocamdat? vreau s?-mi fac idee cum pot calcula dimensiunile incintelor, atât cele 2 con?inând mediile ?i înaltele, cât ?i subwooferul. n-am postat la incinte din 3 motive: mai mereu un post de genul asta ajunge acolo o ceart? general? pe tema "difu' XXX e cel mai tare, alelalte sunt tâmpenii!!!" ?i doi, am c?utat manual ?i cu search, ?i n-am g?sit nic?ieri pe forum ni?te indica?ii cât de cât decente cum s? calculezi ni?te dimensiuni de incinte, când ?tii caracteristicile difurilor dar habar n-ai cum se face, c? faci asta prima oar? în via??... 3, la chestia asta chiar sunt t?mâie din r??in? de tuf? de vene?ia!!! :smt005 puteam foarte bine s? le trântesc în ni?te cutii f?cute la plesneal?... îns? am de gând s? folosesc personal sistemul ?sta... la ce se g?se?te "pentru acas?" pe pia??, ?i dac? le-ai primi moca ar fi prea scump pentru ce pot alea... am g?sit un program free, anume Speaker Workshop, care s-ar p?rea c? ?tie s? fac? ceea ce vreau eu. dac? a mai lucrat cineva cu mnealui, e rugat s? izbeasc? cu feedbackul aici... ?i dac? ?ti?i programe cu acela?i scop (calculare incinte), sunte?i ruga?i s? ne ( :yawinkle: ) împ?rt??i?i ?i nou?... ah, ?i o men?iune final?: NU am de gând s? pun filtre pasive între ie?irile amplificatoarelor ?i difuzoare, ci s? fac separarea în semnal mic, urmat de amplificarea separat? a fiec?rei benzi în parte!!!î deci eventuale calculatoare de filtre (cu excep?ia celor rc, de semnal mic) îmi sunt cam inutile... dar poate vor interesa pe cei care vor s? lege a?a ceva la sistemele lor audio... Link spre comentariu
Dr4g0n Postat Februarie 4, 2008 Partajează Postat Februarie 4, 2008 vezi ca jos sub specificatiile difuzorul de bass iti spune in ce incinta a fost determinat graficul , asta daca vrei raspunsul acela in frecventa :weedman: Link spre comentariu
zal Postat Februarie 4, 2008 Partajează Postat Februarie 4, 2008 Se vede si unde s-a mutat Fr in cutie, cam pe la 65Hz, adica totusi nu e nevoie de o cutie de vreo 100 litri cit ar trebui la Fr ala, se poate merge la fel ca la antene cu lungimea de unda impartita la 2, 4... etc. desigur ca atenuarea va fi tot mai mica la Fr'. Cel mai bine mergi pe dublul volumului de test, adica 46 litri. Parerea mea. Link spre comentariu
Mihai Cimpoeru Postat Februarie 13, 2008 Partajează Postat Februarie 13, 2008 Ti-am facut eu o simulare la difuzorul de bas si in 30l basreflex acordata la 45 hz ai un fs de 40 hz si un grooup delay la 43 hz de vreo 17 ms .Problema este ca basul are 87 db , media 92db si inalta 90 . La medie si tweeter mai merge , nu e atat de sesizabila diferenta de 2 db pe care o poti liniariza cu un egalizator, dar basul avand 87 db esti in urma cu 5 db, pe langa faptul ca ai 2 sateliti si un singur subwoofer, deci in total cam 8 db pe care nu prea poti sa ii rezolvi din egalizator pt ca ar trebui sa suga putere destul de mare din amp ! Deci ar trebui alt difuzor de bas !Ti-am simulat si cu GDN 20/60/3 care cere incinta inchisa de 30l , unde ai un f3 pe la 42 hz si un group delay ceva mai bun de 6 ms la 42 hz !Parerea mea e ca asta ar fi mai bun ! Si ca sa-l faci subwoofer adevarat ar trebui sa-l tai ceva mai jos de 150hz , deci trebuie si alt difuzor de medii pt ca asta pe care l-ai ales tu nu-l poti taia mai jos de 1 khz pt ca are un peak destul de nasol !Bafta ! Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 13, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2008 pufuletz, mersi...îns? io tot n-am în?eles cum se calculeaz?, c? asta m? intereseaz? în primul rând, s? ?tiu cum procedez, s? ob?in ni?te dimensiuni ca s? m? apuc de cutii!!!ce ai folosit, winisd, sau ce??iar calculele tale consider? difurile ca având filtre între ele ?i ie?irea amplificatorului???eu cred c? am s? fac separarea în frecven?e la nivel mic, pentru c? filtrele alea sunt cam problematice, condensatoarele ?i mai ales bobinele sunt cele mai nasoale componente din punct de vedere al toleran?ei!!mai ales c? bobinele, vreau-nu vreau tre' s? le fac manual!!cu filtre active pe semnalul la intrare am mai mari ?anse s? ob?in o separare bun? pe frecven?e, ?i având în vedere c? n-am nevoie de sute de wa?i sinus la ie?ire, costurile de realizare al amplificatoarelor vor fi rezonabile...pân? la urm?, ce vreau eu s? ob?in e un sistem 2.1 bun pentru o camer? de locuit, sistem care s? fie mai degrab? hi-fi decât hi-power... camera are cam 3.80x3.80... iar puterea real? nu am motive serioase s? dep??easc? 30-40 de watt/canal. e chiar ni?el cam mult!! :P Link spre comentariu
icar Postat Februarie 13, 2008 Partajează Postat Februarie 13, 2008 camera are cam 3.80x3.80... iar puterea real? nu am motive serioase s? dep??easc? 30-40 de watt/canal. e chiar ni?el cam mult!!Poate ai vrut sa spui 3 -4 W pe canal! :smt013 Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 13, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2008 am zis 30-40 de vaci pur ?i simplu c? n-am mai v?zut demult difuzoare sub puterea asta!!!sau nu g?sesc pentru difuri de putere mic? parametrii ?ia, T/S de care tot pomeni?i... ceea ce e cam tot aia, nu?? Link spre comentariu
zal Postat Februarie 13, 2008 Partajează Postat Februarie 13, 2008 Nu e mai sanatos un sistem stereo? Nu mai te complici cu subul si filtre, etc. Si poti sa folosesti cutiile din test. Link spre comentariu
Mihai Cimpoeru Postat Februarie 13, 2008 Partajează Postat Februarie 13, 2008 MifTy Ca program de simulat am folosit Winisd in care am bagat parametrii difuzorului de bas si m-am jucat cu volumul incintei pana a dat ceva bun . Programul chiar la inceput recomanda incinta de 29l acordata pe la 40 hz , dar difuzorul avand un fs la 44 hz nu-i prea bine sa-l acordezi mai jos de atat , de aceea am ales o frecenta de acodaj apropiata de fs si anume 45 hz ! Cat de spre filtre , tu ca sa poti filtra difuzorul de subwoofer jos (maxim 150hz) ,ca sa fie cu adevarat subwoofer, trebuie sa gasesti o medie care sa coboare pana acolo. Si cum media aia nu merge decat pana la 1000 hz, pt ca de la 1000 hz la 500 hz are un peak destul de naspa, daca vrei sa o folosesti o sa ai o lipsa de medii . Dar daca stau si ma gandesc s-ar putea sa mearga cu un filtru de ordinul I cu 6 db octava undeva pe la 1000 hz mai liniarizeaza ceva raspunsul dar tot s-ar putea sa ai un gol in frecventa . In legatura cu filtrarea subwooferului, trebuie neaparat ceva activ sau un filtru pasiv intre preamp si amp ! http://www.alldjs.0x.ro/viewtopic.php?t ... 56860ba64b Zal are dreptate de ce nu vrei un sistem stereo ? E mult mai simplu de facut mai ales daca tu zici ca nu ai facut vreo incinta pana acum ! Ca difuzoare hi-fi lumea buna de pe forum vad ca recomanda pa800k si pct 300 . Personal nu le-am ascultat ,dar daca ei recomanda si probabil au ascultat combinatia eu zic sa incerci . Desigur depasesti bugetul, dar daca vrei ceva hi-fi eu zic ca ii cam putin 300 ron ! Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 13, 2008 Partajează Postat Februarie 13, 2008 stereo poate fi si bi-amplificat,cu filtrele inainte de etajele finale Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 14, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2008 MifTy Ca program de simulat am folosit Winisd in care am bagat parametrii difuzorului de bas si m-am jucat cu volumul incintei pana a dat ceva bun . Programul chiar la inceput recomanda incinta de 29l acordata pe la 40 hz , dar difuzorul avand un fs la 44 hz nu-i prea bine sa-l acordezi mai jos de atat , de aceea am ales o frecenta de acodaj apropiata de fs si anume 45 hz ! Cat de spre filtre , tu ca sa poti filtra difuzorul de subwoofer jos (maxim 150hz) ,ca sa fie cu adevarat subwoofer, trebuie sa gasesti o medie care sa coboare pana acolo. Si cum media aia nu merge decat pana la 1000 hz, pt ca de la 1000 hz la 500 hz are un peak destul de naspa, daca vrei sa o folosesti o sa ai o lipsa de medii . Dar daca stau si ma gandesc s-ar putea sa mearga cu un filtru de ordinul I cu 6 db octava undeva pe la 1000 hz mai liniarizeaza ceva raspunsul dar tot s-ar putea sa ai un gol in frecventa . In legatura cu filtrarea subwooferului, trebuie neaparat ceva activ sau un filtru pasiv intre preamp si amp ! http://www.alldjs.0x.ro/viewtopic.php?t ... 56860ba64b Zal are dreptate de ce nu vrei un sistem stereo ? E mult mai simplu de facut mai ales daca tu zici ca nu ai facut vreo incinta pana acum ! Ca difuzoare hi-fi lumea buna de pe forum vad ca recomanda pa800k si pct 300 . Personal nu le-am ascultat ,dar daca ei recomanda si probabil au ascultat combinatia eu zic sa incerci . Desigur depasesti bugetul, dar daca vrei ceva hi-fi eu zic ca ii cam putin 300 ron ! da, dar tot aceea?i lume bun? pic? de acord c? difurile alea sun? oribil dac? nu le bagi în ma?e minim 100 de wa?i!!! ?i eu n-am nevoie de atâta, ajung ?i 10, îns? vreau s? aud fiecare not?, succesiv, cum scrie în afurisita de partitur?, nu un "magiun muzical"!!!deci vreau difuri hifi la putere mic? sau medie... de?i habar n-am dac? nu pricepe?i pe dos, având în vedere c? pentru mul?i dintre "clien?ii" rubricilor de audio un amplificator de putere nu-?i merit? numele dac? n-are 400 W pe canal!!! ?i n-am în?eles de ce naiba trebe s? bag medii în "subuf?r" când iau difuri de medii exact ca s?-mi redea mediile??? ?i subuf?rul îl fac dintr-un motiv foarte simplu: nu merit? s? fac incint? pe 3 c?i, pentru c? oricum joasele ?i foarte joasele mai mult le "sim?i" în burt? decât le auzi... cât despre efect stereo... ce s? mai vorbim!!! doar nu crede?i c? au ap?rut astea a?a, de mumuse?e!!!... pân? la urm?, îl ascult naibii pe vasile... ?tie el ce vreau s? spun!!! :smt005 Link spre comentariu
ratza Postat Februarie 14, 2008 Partajează Postat Februarie 14, 2008 MifTy, difurile alea de la PAudio au 92dB SPL. La 100W pleci din cas? în direc?ia ORL ca s?-?i dea trimitere la surdo-mu?i s? înve?i exprimarea prin semne. Eu vreau s?-mi upgradez VTP-urile cu ele. Sincer, nu am sim?it nevoia unui sabuf?r. Link spre comentariu
Mihai Cimpoeru Postat Februarie 14, 2008 Partajează Postat Februarie 14, 2008 MifTy eu nu am zis sa bagi medii in difuzor !!Nu stiu unde ai vazut. Eu am zis ca ti-ar trebui alt difuzor de medii pt ca asta pe care l-ai ales nu coboara destul incat sa se intalneasca cu subwooferul ! Ai nevoie de unu care sa coboare pana in 150 hz ! Cat despre pa800k are 92 db !! Difuzorul ala de subwoofer ales de tine are 87 ! Chiar daca are 200w crezi ca nu s-ar auzi bine si cu 20w in el ? Cat despre amplificatoare la 400w ... Toata lumea vrea putere sa le duduie in creieri ! Nimeni nu mai apreciaza o auditie la volum moderat ! Ce-i drept ca sa poti asculta la aia 20w la o calitate buna, ar trebui ca ampu sa aibe 40w, ca sa nu dai tot din amplificator si sa intre in distorsiuni . Uite intra aici http://www.hi-fi.ro/fhifi/viewforum.php?f=18 si pune topicu asta, daca vrei ceva adevarat hi-fi ! Salut ! :smt039 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum