espfan Postat Februarie 3 Partajează Postat Februarie 3 Am de vreo două săptămâni imprimanta din titlu, sunt complet afon în ale 3D-ului, până acum am făcut doar câteva printări de test cu Prusamentul PLA care mi-a venit la pachet. Cică asta ar fi materialul începătorilor Am creat câteva cutiuțe mici și a fost relativ ok, dar ultimul obiect mi-a ieșit cu warping pe axa X - parcă dădea semne și la primele printări, dar nu așa accentuat. Pe axa Y (cea pe care mișcă patul) este perfect. Am testat si la rezoluție DRAFT, și la rezoluție mai fină, rezultatul a fost identic, warp pe axa X, s-a desprins și conturul. Piesa de ghidaj a firului cred că am montat-o corect, bănuiesc că nu firul este cel îngreunează deplasarea capul de printare. Singura chestie pe care nu am făcut-o a fost să curăț patul, n-am făcut încă rost de alcool izopropilic, dar nici amprente nu am cine știe ce pe acolo ca să zici că nu aderă. Obiectul chiar l-am dezlipit greu, deci ceva aderență este. Care ar putea fi problema? Link spre comentariu
vghesm Postat Februarie 4 Partajează Postat Februarie 4 Curăță suprafața de printare foarte bine cu soluție de spălat vase și apă caldă. Folosește un adeziv pentru pat. Unii folosesc lac fixativ de păr, alții folosesc lipici la stick. Vezi ce merge mai bine pentru tine. Spor la printat. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Februarie 4 Partajează Postat Februarie 4 Acolo nu e warping, warping inseamna sa nu mai fie objectul printat plat, de obicei se indoaie colturile in sus, avand in vedere ca patul e incalzit si folosesti PLA warping nu prea o sa vezi. Acolo la tine e mai degraba un "layer shift" masiv, primele straturi sunt total deplasate, probabil nu ai avut aderenta buna. Sterge patul cu alcool sanitar aka mona , merge la fel de bine ca si alcoolul izopropilic, de multe ori imi e lene sa ma duc dupa izopropilic afara in atelier si dau cu mona din baie. Suportul e montat bine, eu folosesc role din carton si nu mi-a placut deloc textura aia a suportului cu nervuri (imi taia in rola de carton) asa ca am tras peste teava PVC de 32, se invarte super usor. La tine cu rola din plastic probabil e ok, daca treci la alte filamente cu role de carton probabil va incepe sa taie in ele si la tine. Link spre comentariu
espfan Postat Februarie 5 Autor Partajează Postat Februarie 5 Da, după multe săpaturi am găsit și eu chestia cu "layer shifting", nu știam că se numește așa. Nu pare să fie o problemă de aderență, am făcut rost de alcool izopropilic 99% și am curățat patul ăla de dracu' l-a luat, l-am spălat și detergent de vase, degeaba, shift-ul era absolut identic. Aparent e o chestie cunoscută problema asta cu X-axis la imprimantele Prusa, că cică una din cauze ar că firmware-ul ar smuci prea violent capul de imprimare și probabil stepperul pierde "pași". Am redus viteza și accelerația conform cu datele pe care le-am găsit pe blogul de mai jos, iar rezultatul este onorabil, shifting-ul a dispărut aproape complet. Trebuie să experimentez și cu tensiunea curelelor de transmisie, deși imprimanta fiind nouă nu ar trebui să fie vreo problemă din punctul ăsta de vedere. https://www.3dque.com/blog/how-to-fix-layer-shifts-on-your-prusa-mk4 https://help.prusa3d.com/article/layer-shifting_2020 Mai sap, mai experimentez și poate mai revin cu feedback. Link spre comentariu
espfan Postat Februarie 9 Autor Partajează Postat Februarie 9 Am descoperit problema și pare ca am rezolvat-o definitiv, erau slăbite șuruburile fuliei pe care este cureaua de pe axa X. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Februarie 12 Partajează Postat Februarie 12 (editat) La 09.02.2025 la 21:57, espfan a spus: Am descoperit problema și pare ca am rezolvat-o definitiv, erau slăbite șuruburile fuliei pe care este cureaua de pe axa X. Bine ca ai gasit cauza, MK4 e destul de solid daca totul e reglat si strans cum trebuie. Dupa cateva sute de ore de printat sa mai verifici o data suruburile ce tin de curele, se mai slabesc din cauza vibratiilor. La al meu MK4 s-a slabit intinzatorul pe axa Y de sub pat, defecte de printat nu aveam dar scotea un sunet ciudat de vibratie care rezona si mi-a atras atentia, la MK4S parca au renuntat la intinzatorul de sub pat si l-au mutat in spatele display-ului. Pentru profile eu folosesc cele de Prusa, cu filament de la FormFutura sau Polymaker nu am avut probleme sa nu se potriveasca temperatura sau viteza, merge impecabil. Editat Februarie 12 de Bandi Szasz Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum