Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor curent ACS712


Vasile5

Postări Recomandate

Vreau să măsor curentul pentru o sarcină alimentată la 230V, consum 2KW și, în lipsă de altceva, aș fi forțat să folosesc senzor de tip ACS712: https://www.allegromicro.com/-/media/files/datasheets/acs712-datasheet.ashx

Aș fi folosit transformator de curent dar n-am spațiu.

Cipul ACS712 este foarte mic, pinii apropiați și firavi. Îmi fac griji că distanța de separare între  pinii de tensiune înaltă și cea joasă este de doar 4mm și pe termen lung nu cred să suporte nici curentul. Cipul pare mai mult o jucărie pentru tensiuni și curenți mici.

A mai folosit cineva senzor de acest tip pentru tensiune de rețea?

 

Editat de Vasile5
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Vasile5

    5

  • hixpp02

    2

  • PKP98

    2

  • modoran

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

In datasheet se specifica 2,4kv rms si merge si pe AC. De ce sa nu poata fi folosit la tensiunea retelei ?

 

Vezi ca exista mai multe variante, sa nu alegi pe cea de 5A.

Link spre comentariu

Am ales versiunea de 30A tot bazându-mă pe datasheet.

Problema este că cipul e foarte mic, abea îl văd, abea îl țin în pensetă, are 3,9mm lățime și 4,8mm lungime. Îți dai seama, 3 milimetri și ceva?!

Nu știu care sunt regulile pentru clearance/creepage la 230V, dar dacă iau în considerare și pad-urile PCB care trebuie să depășească măcar cu o zecime pinii, ajung la un clearance în jur de 3mm.

Editat de Vasile5
Link spre comentariu

 Vasile5.Soluția lui daniels mi se pare cea mai ok.Scapi şi de execuție.Eventual poate mai trebuie aplicat un strat fin de lac electroizolant,dacă nu există pe modul.

Link spre comentariu

De la Allegro exista senzori de curent mare și cu pini mai groși,nu numai ACS712. Un coleg a avut de vânzare și aici pe forum.
Mai exista și varianta MCS1803, cu parametrii apropiați.

 

Link spre comentariu
4 hours ago, Vasile5 said:

Problema este că cipul e foarte mic, abea îl văd, abea îl țin în pensetă,

SO8 nu e deloc mic, ba din contra, e mare pentru un CI smd.

Si pentru informatii legate de izolatie te uiti in pdf, si acolo iti zice ca izolatia este ok pana la peste 2000V, deci la tensiunea retelei e fix pix pentru el. 
PCB-ul il rutezi astfel incat sa ai distanta suficienta intre pinii de control si cei de putere, eventual daca este nevoie faci sloturi de izolatie.

 

Link spre comentariu

Vreau să-l folosesc pentru un motor care se alimentează la 230V .Fiind sarcină inductivă, la oprire o să fie spike-uri de tensiune. Chiar dacă n-ar fi, trebuie să mă gândesc pentru orice eventualitate, dacă un aparat se alimentează la 230V nu înseamnă că vor rămâne 230 și atunci când funcționează.

Izolația pe care o prezintă ei este pentru separația din interiorul cip-ului, nu pentru exterior. Pentru exterior e problema mea cum rutez placa.

 

MCS1803 e foarte puțin mai lung, dar la fel de lat.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Foloseste un "conformal coating". Se gaseste sub forma de spray sau lichid care se aplica cu pensula. Cred ca majoritatea ofera izolatie si de 20-30kV/mm. Oricum cred ca orice spray de lac pentru PCB va imbunatati izolatia mult.

Eu folosesc PRF-202 pentru uz general, chiar si la aplicatii low voltage, ca protejeaza de oxidare.

Link spre comentariu

Tensiunea de izolatie de 2400V RMS nu reprezinta diferenta de potential intre pinii 1,2 si 3,4, in datasheet scrie clar (2.4 kVRMS minimum isolation voltage from pins 1-4 to pins 5-8). Tensiunea maxima suportata pentru ACS712 este 297V RMS si 700V RMS pentru ACS758.

Eu am folosit ACS758 pentru curenti de pana la 30A si cu un circuit analogic simplu de filtrare (filtru trece jos), eventual un filtru digital si un algoritm de esantionare corect, senzorul isi face treaba perfect. Pe pinul analogic de iesire ai un offset de tensiune egal cu VCC/2.

 

PS: Indiferent de senzorul ales trebuie sa iei in calcul si protectiile la supratensiune, un senzor care suporta o tensiune efectiva mai mare intre borne nu inseamna o solutie. Niste varistori dimensionati corect rezolva problema.

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Eu înțeleg la ce se referă tensiunea de izolație, dealtfel pinii 1,2 și 3,4 sunt legați între ei intern printr-o rezistență de cîțiva miliomi (practic sunt în scurt). Problema este că tensiunea de izolație se referă la izolația circuitului intern (din interiorul) cipului și nu la ce se întâmplă în exteriorul cipului.

Acum, deși teoretic distanța dintre pinii 1-4 și 5-8 (aproximativ 4mm) este suficientă pentru a oferi o izolație și în exteriorul cipului, aceasta nu oferă și siguranță sporită. Când spun "siguranță sportită", mă refer la faptul că PCB-ul poate face să zicem condens. O simplă picătură de rouă de 3mm și ceva ar putea face contact între pini. O muscă, o gâză, depuneri necurățate de la realizarea PCB, oxidare etc.

Deci, da, în teorie 3mm și ceva sunt suficienți pe bancul de probă, dar în practică, sunt suficienți dar nu și absolut siguri (să-i zicem așa).

 

În general, în tablouri electrice, contoare, siguranțe electrice și alte circuite concepute să funcționeze la tensiunea și curenții de rețea (fie ea și siguranță de 6A pentru becuri), sunt lăsate spații LARGI, adică nu 3-4mm între un pol și altul al siguranței ci mulți cm. Asta pentru a evita orice problemă care apare în timp (oxizi, depuneri, fel și fel de situații neprevăzute).

Ori, un chip care are distanța dintre pinii aflați la tensiunea de rețea și pinii din zona logică (unde teoretic poate avea acces utilizatorul) doar 3 mm și un pic, în opinia mea NU prezintă siguranță pe termen lung.

Or fi multe aparate realizate cu izolație de doar 3-4mm, dar eu mi-aș fi dorit un 5-6 mm minim între pini.

O să fac o fantă de separare în PCB, o să dau cu ceva lac izolator/protector, se găsesc soluții, dar nu sunt elegante.

Editat de Vasile5
Link spre comentariu

Ati pus o intrebare ca sa va oferiti raspunsul singur ? :))

Daca aveti conditii de genul (gâze, muște, condens, apa) trebuie abordata altfel problema, nu sa va plangeti de un senzor ca nu ofera ceea ce aveti nevoie, iar comparatia tablourilor electrice cu electronica de pe un PCB nu are sens.

O seara buna!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări