EmiDiov Postat Februarie 5 Partajează Postat Februarie 5 La 29.01.2025 la 11:03, icar a spus: Cineva mi-a adus acest aparat de radio, in speranta ca se mai poate face ceva. E vorba de un Stassfurt....si atat, altecva pentru indentificare nu mai este. Ba nu, pe spate e o serie: 23987. E clar ca cinema, vreun Dorel, mai mult sau mai putin priceput, si-a bagat nasul in el, se vad urme de interventii, chiar brutale. In zona de alimentare, par cele mai multe modificari, poate nici taful de retea sa nu fie original. Interesant e traful de iesire, care are o multime de prize, desi e vorba doar de un EL84. Ceva poze. Daca are careva o schema sau stie mai multe despre el, mi-ar fi de mare ajutor. Aici trebuie verificat atent, mai ales dacă traful de rețea nu e original. Ar putea exista probleme de tensiuni nepotrivite sau legături periculoase. Link spre comentariu
icar Postat Februarie 6 Autor Partajează Postat Februarie 6 @EmiDiov, traful a fost rebobinat si zona modificata de un alt depanator, care, cred, nu a dus munca pana la capat. Am scos sasiul din cutie si am sters parful, atat cat s-a putut. Am scos traful de retea de la locul lui si l-am verificat, este bun. Cine a facut modificarea zona, a scos EZ80 din functiune si l-a inlocuit cu doua diode. In locul lui EZ80 a pus o lampa, nu stiu ce e, pentru ca marcajul e sters. Oricum, nu e EZ80, toate cele 9 picioare sunt legate, in interior, la caute un electrod. Am verificat electroliticii de filtrare. Unul avea valoarea, ESR si Vloos OK, celelalte doua erau duse rau. Asa ca le-am scos, le-am taiat, am scos continutul si in loc am pus niste electrolitici noi, de aceeasi valoare si tensiune. Mai este un electrolitic, de 1 uF, polarizat, dar este intr-un tub de carton, cu o borna marcata cu +. Si acesta e paradit rau (pe tester arara ca o rezistenta!). Cum nu am electrolitic de valoarea asa mica la tensiune de 400V, l-am inlocuit cu unul nepolarizat, de aceeasi valoare. Mai este unul de 5 uF, montat printr-o rezistenta in anodul triodei EABC80, trebuie sa vad pe unde e varat, ca, inca, nu am dat de el. Urmeaza sa identific firele care merg la "droselul" bobinat pe traful de iesire si sa vefac legaturile. 1 Link spre comentariu
icar Postat Februarie 10 Autor Partajează Postat Februarie 10 Va spuneam de un condensator de 5 uF pe care trebuie sa-l gasesc. L-am gasit, dar ceva e in neregula cu el. Dupa cum se vede in poza, e pus gresit, adica cu plusul la masa. Dupa cum e in schema, condensatorul trebuie pus intre rezistenta W18 si W30, cu plusul intre aceste rezistente si cu minusul la masa. Pe montaj, e pus invers, adica cu minusul intre aceste rezistente si cu plusul la masa!!!! Pare un electrolitic, desi e in carcasa de hartie, ca un condensator obisnuit. Mai mult, legatura la masa e taiata, nu stiu de cine! In zona nu s-a lucrat, condensatorul si lipiturile sunt originale, doar legatura la masa e taiata! A gresit cel ce a lipit piesele? Nu este un condensator electrolitic? Daca legarura la masa e taiata, ce rost mai are acolo? E clar ca traful de retea a fost rebobinat pe aceleasi tole, doar carcasa e alta. Asta denota un scurt nasol, care a facut sa se arda traful. Sau EZ80, nu a rezistat, sunt sapte tuburi pe care trebuia sa le alimenteze, 50 mA consumand doar EL84, iar EZ80 poate duce doar 90 mA. Deci, ce e cu acel condensator, C72? Link spre comentariu
dumitrumy Postat Februarie 10 Partajează Postat Februarie 10 Acum 2 ore, icar a spus: A gresit cel ce a lipit piesele? Acizii zic ca este un etaj detector iar in anodul unei diode se obtine tensiune negativa. Nu sunt in varsta, am fost coleg de generatie cu Iliescu. Link spre comentariu
icar Postat Februarie 10 Autor Partajează Postat Februarie 10 (editat) Da, acizii au dreptate, sunt cu minus!. Bun, lasand gluma pe de laturi, ai dreptate, dar asta inseamna ca s-a gresit in schema. Dar, cum ramane cu deconectarea masei? Merci pentru interventie. Multi ani inainte, cu sanatate! Editat Februarie 10 de icar Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 10 Partajează Postat Februarie 10 Lipsa conexiunii la masa spune de fapt ca Dorel a constatat ca acel cond de 5uF este defect, tot Dorel a constatat ca radioul fuctioneaza și fără acel cond. Asa a ajuns la dv. cu acea conexiune către masa tăiată. Link spre comentariu
icar Postat Februarie 12 Autor Partajează Postat Februarie 12 @sonic11, intr-adevar acel condensator era defect, pe testere apare ca rezistenta. L-am schimbat cu un electrolitic de 4,7uF. Am mai schimbat cativa condensatori, care aveau, ori capacitatea foarte mare fata de cea declarata, ori aratau ca niste rezistente, pe testere. Aparatul are un dispozitiv curios/ingenios. Se vede in imagine. Cand se actioneaza potentiometrul de control ton inalte, printr-o sfoara si doi scripeti, transmite miscarea la un excentric care, la randul lui, misca stanga, dreapta o parghie care, la randul ei, roteste...ceva? Nu se vede ce, pare a fi ceva din trafurie de FI. Partea nasoala e ca sfoara e rupta/desprinsa de pe axul potentiometrului si nu inteleg cum a fost legata. Practic are doua puncte de legare, fixe, unul pe axul potentiometrului, celalalt pe excentric. Sfoara pare a nu fi rupta/scurtata dar, oricum o pun, nu face miscarea completa/corecta. Am cautat pe net vreun manual de service, dar in afara de scheme nu gasesc nimic. Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 12 Partajează Postat Februarie 12 Sunt comutatoare...pun diferite valori de conzi în circuit. Link spre comentariu
QQme Postat Februarie 12 Partajează Postat Februarie 12 Parghia ce intra in filtrul FI modifica cuplajul intre 2 filtre modificand banda de trecere,selectivitatea,si banda audio,,,selectivitate mare, banda ingusta, se taie inaltele. Link spre comentariu
icar Postat Februarie 13 Autor Partajează Postat Februarie 13 @QQmeDa, asta cred ca era ideia! Treaba e ca nu stiu cum naiba era imbarligata ata aia.... Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 13 Partajează Postat Februarie 13 icar.Caută pe cineva ce stie germană şi deschide un topic la cei din link. https://www.radio-bastler.de/forum/index.php?board/18-reparaturen-restaurierungen/ Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 13 Partajează Postat Februarie 13 Cred ca merge și cu traducere google de postat... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Luni la 16:57 Partajează Postat Luni la 16:57 Aproape sigur am acest aparat în colecție. Dacă puteți aștepta până săptămâna viitoare, pot să fac câteva poze. Link spre comentariu
icar Postat Marți la 08:52 Autor Partajează Postat Marți la 08:52 @BRANCA, nici o graba, cand se poate. Multumiri. @doru3160, o sa incerc si varianta asta, multumesc. Link spre comentariu
doru3160 Postat Marți la 09:27 Partajează Postat Marți la 09:27 Eu asa activez pe un forum în SUA unde postează din toate colturile lumii. I-am dat în ce limba să afișeze, și nu am probleme. Eu citesc și scriu în română. Probabil vor fi ceva inconveniente de traducere, cum am observat și eu din alte limbi în română, dar nu de natură să nu înțeleg ce a vrut să zică. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum