Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

bas reflex si cum functioneaza el?

Vizitator strutu

Postări Recomandate

Vizitator strutu

Salut!Unde anume trebuie pozitionat portul de bas-reflex? Exista anumite zone (optime) unde poate (pot) fi amplasat acest port? Care ar fi zonele unde nu este indicat acest lucru? In ce masura se pune burete la interiorul incintei cu bas-reflex?PS: Multumesc! :wink:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• andreime

2

• Sharky

1

nu stiu daca exista neaparat o zona anume...importante sunt diametrul si mai ales lungimea :twisted: chestii usor de calculat daca ai "anumiti" parametrii, anume thiele-smallacesti parametri au fost "inventati" pe la 1970 de catre doi ingineri,A.N.Thiele si H.Small datorita lipsei unor metode riguroase de evaluare a difuzoarelor.asadar acesti parametrii,Thiele-Small, ne ofera date esentiale in vederea proiectarii/constructiei incintelor acustice. cam acestia sunt(nu te alarma,la dif-urile chinezesti n-ai asa ceva...sau n-aveai pt ca multumita lui vasile:))) 8) acum vom avea):fs-frecventa de rezonanta in aer liber(fara incinta)re-rezistenta masurata in curent continuu a bobineile-inductanta masurata la 1000hzvol de aer dislocat de conul difuzoruluixmax-excursia maxima a bobineiebp-se imparte fs la qes,determina tipul de incinta recomandat.putere,gama de frecvente,eficienta(pressure level)parametrii Q:qms,qes,qts;altceva?

Link spre comentariu
Vizitator strutu

Salut!Unde anume trebuie pozitionat portul de bas-reflex? Exista anumite zone (optime) unde poate (pot) fi amplasat acest port? Care ar fi zonele unde nu este indicat acest lucru? In ce masura se pune burete la interiorul incintei cu bas-reflex?PS: Multumesc! :wink:

Ma interesa un raspuns concret vis-a-vis de pozitionarea portului pt ca am luat 2 subwoofere kenwood KFC-WF303 de 30 cm, iar cutiile (paralelipipedice si nu cubice) in care sunt montate sunt prevazute cu portul de bass intr-un colt diametral opus difuzorului si nu in apropierea lui cum am vazut in cartea tehnica a difuzorului. Plus de asta, cutiile sunt ceva mai mari decat la catalog. Cred ca este suficient de gros palul de 3 cm pt difuzoarele astea. Este necesara montarea buretelui in incinta ( la boxele cu port) ? Multumesc oricum pt raspuns! Astept si alte pareri!
Link spre comentariu

ti-am zis mai sus,nu vreau sa ma repet...

depinde de parametrii ca sa calculezi portul, si de cum vrei sa-ti ''tunezi'' tu wooferul,adica ce frecventa vrei sa aiba=>volumul optim pt frecventa dorita.

e recomandat sa pui material fonoabsorbant nu neaparat burete, poti sa pui si vata minerala,mai degraba.cum vrei.daca mai ai alte nelamuriri zi!

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Ideal ar fi sa il pozitionezi in mijlocul incintei pentru a beneficia de gainul dat de planul vertical ( Pi/2 ) . Din pacate , ca aspect ar fi cam naspa . Incearca sa il pui cat mai departe de marginile incintei .

Link spre comentariu
Vizitator strutu

Multumesc pt raspuns! Aveam o vaga banuiala ca asa trebuia pozitionat, dar inca o parere nu strica. Acum referitor la difuzoarele de inalte, care sunt mai potrivite din punct de vedere al calitatii sunetului si al rezistentei la amplificari mari (100-150 W)? Electrodinamice sau cele gen buzer? Este justificata prezenta difuzorului de medii in boxa sau difuzorul de bas preia si functile (banda de frecventa) acestuia?Care ar fi puterile indicate la difuzoarele de inalta si medie raportat la dif de bas?Multumesc!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator motzu'

Legat de topicAm de la Vasile 2x8pw3 de la Selenium .Faine difuzoare da stau la mine pe masa deocamdata caci asteapta niste "inalte" si ST 324 xzero stoc .Poate imi recomandati altceva decat 324 ...Vasile a fost over dragutz si a facut un project in BBPro din care reiese o incinta de cca 20 litri bass reflexDa sa mor daca stiu unde trebuie pozitionat portul si daca e flare end sau normal si ce dimensiuni arePe de alta parte in pdf-ul lui 8pw3 se specifica ca testele au fost facute cu o incinta de 19 litri si un port bass reflex 3"grosime x 2" lungime ceea ce e aproape de proiectul lui Vasile mai putin pozitionarea care e o nebuloasaDJ DNA si Vasile daca aveti ceva vreme si nervi dati si voi un sfat sa le pun odata in cutii . Personal mi-a placut proiectul lui DJ DNA cu P-AUDIO E12 100S si PHT 411 dar alea par de disco , eu vreau ceva mai caldutz de muzica clasica.A, si alta intrebare : crossover-ul din proiectul cu P-Audio poate fi folosit pentru 8pw3+ceva inalte ?Zi buna

Link spre comentariu
Vizitator motzu'

Vasile sarumina pentru raspunsDa' cred ca te iau pe personala ca ai sarit exact partea legata de topicUnde pun flow-ul de Bass reflex ?Cam cat de mare ? Sa tin de dimeniunile celor de la Selenium ? Ca mie clar ca la BBPRo nu ma pricep sa ma jocA si vad ca PHT 413 oha stoc ?! Cum facem ?Zi buna

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator dementialman

din cate stiu io portul de bass reflex poate fii asezat oriunde datorita faptului ca el lucreaza intr-o gama ingusta de frecventa,de obicei fiind folosit la frecventele joase la care lungimea de unda este mare si nu exista factori de influentare,conteaza cum daca tie ti se pare frumos cu tubu la vedere sau nu.Cred ca nu am reusit sa ma fac de ras :mrgreen:

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Pot sa-ti trimit PAudio PST - 995 . Este similar cu ST-324 de la Selenium si se va comporta excelent in combinatie cu 8PW3 . Filtrul este bun si pt. aceasta comfiguratie dar trebuie modificate rezistentele de atenuare pt. inalta pt. a se echilibra sistemul .Iti pastrez o pereche de PHT-413 si o perche de PST-995 in caz ca vrei sa comanzi . Pot sa iti recomand si varianta cu PHT-407 pt. ca este mai potrivit pt. auditie decat celelalte variante . Are calota din titan , bobina din conductor plat de aluminiu cuprat si suna liniar pana pe la 20Khz . Preturile nu difera prea mult ( cativa euro in plus sau minus ) asa ca este doar o chestiune de preferinta si gust ce anume crezi ca iti este potrivit .Regret ca nu ai putut sa definitivezi proiectul inceput . O sa incerc sa iti onorez comanda cu maxima operativitate si pt. a compensa faptul ca ai asteptat :oops: , transportul o sa fie suportat de firma noastra .In clipa cand vrei sa comanzi da-mi un mail si in 24 - 48 ore o sa ai coletul acasa . Plata o poti face prin banca ( cel mai mic cost de expediere a banilor ) cu foaie de varsamant ( cel mai simplu ) pt. persoana fizica sau transfer normal pt. persoana jurisica catre :

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

din cate stiu io portul de bass reflex poate fii asezat oriunde datorita faptului ca el lucreaza intr-o gama ingusta de frecventa,de obicei fiind folosit la frecventele joase la care lungimea de unda este mare si nu exista factori de influentare,conteaza cum daca tie ti se pare frumos cu tubu la vedere sau nu.Cred ca nu am reusit sa ma fac de ras :mrgreen:

exista factori de influentare.. daca il pui langa perete apare fracarea aerului de perete iar portul se va comporta ca si unul mai lung decat este el in realitateam facut experimente si lungimea aparenta ajunge sa fie cu 30-50% mai mare decat lungimea reala(am experimentat cu tuburi de 5,7,12 cm diametru, toate de 10cm lungime)deci nu plasa tubu f aproape de margini ca atunci calculele facute nu mai is valabile
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări