Vasile5 Postat Marți la 22:54 Autor Partajează Postat Marți la 22:54 Voi deschide un topic separat pentru asta. Cred că merită topic separat, să lămurim odată pentru totdeauna. Link spre comentariu
SangueSeti Postat 22 ore în urmă Partajează Postat 22 ore în urmă (editat) Rezolvare chinezeasca in jasicul amicului. Simplu si durabil... Editat 22 ore în urmă de SangueSeti Link spre comentariu
Ovidanie Postat 22 ore în urmă Partajează Postat 22 ore în urmă Explica te rog ce vedem in poza aia. Borna de pe panou, ma refer la prima fotografie, este cupru sau alama? Aiconectat platbandul de Al pe mufa de alama si ai dat vopsea peste? Link spre comentariu
SangueSeti Postat 21 ore în urmă Partajează Postat 21 ore în urmă (editat) Pai din cate stiu, bornele sunt de alama. Dar nu bag mana in foc, poate sa fie orice aliaj a considerat producatorul chinez ca rentabil. A se citi ieftin. Bronz, alama, nu stiu exact, sunt galbene la culoare ca si mufa tata de pe cablu. Practic, au spoit o vopsea mai groasa, sa pasiveze acel contact aluminiu- cupru sau aliaj, de mediul umed extern. Si se pare ca tine in timp. Editat 21 ore în urmă de SangueSeti Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat 20 ore în urmă Partajează Postat 20 ore în urmă Conectorii DINSE sint din alama. Link spre comentariu
SangueSeti Postat 19 ore în urmă Partajează Postat 19 ore în urmă Acum 2 ore, Ovidanie a spus: ...................................... Aiconectat platbandul de Al pe mufa de alama si ai dat vopsea peste? Am citit pe "sarite", in graba, scuze. Eu nu am conectat nimic. Este Jasicul amicului meu. Am zis mai sus de "rezolvarea chinezeasca". Sau, sa ma exprim altfel, ce se vede, e de fabrica. Link spre comentariu
Vasile5 Postat 19 ore în urmă Autor Partajează Postat 19 ore în urmă (editat) Eu nu stăpânesc această problemă, dar din ce-am citit, coroziunea galvanică se produce doar dacă există o cale întoarcere a curentului care se generează la contactul CU-AL (vei poza atașată). Cu alte cuvinte, joncțiunea CU-AL în sine nu este problema, trebuie să existe umiditate în zona acestor contacte, umiditate care să completeze circuitul și prin acest strat de umezeală care face contact cu ambele metale se completează circuitul și apare coroziunea galvanică (vezi poza). Ori, simpla acoperire a zonei în care care s-a făcut legătura (printr-o vaselină de genul alcupral), prin vopsire, stanare sau orice altceva cred că este suficient ca să oprească coroziunea galvanică. Desigur, vopseaua poate să sară și să nu reziste în timp, din acest motiv ar fi potrivită stanarea sau o altă acoperire mai trainică. Cred că aceasta este chiar metoda aleasă de producători pentru clemele sau papucii duali CuprAl (cupru aluminiu). Acești papuci (din cîte am dedus eu) nu sunt făcuți din două metale, ci sunt de cupru însă pe jumătate stanați (ca și cum ar fi vopsiți pe jumate, dar stanarea e ceva mai rezistentă). Desigur, prin sertizare, din cauza forțelor de contact la interiorul papucului stratul de stanare se distruge și, papucul fiind de cupru face contact direct cu aluminiul. Pentru a elimina acest "inconvenient" producătorii recomandă ca papucii de genul alcupral să fie umpluți cu vaselină "specială" atunci când sunt sertizați. Această vaselină nu face altceva decât să protejeze zonele în care cuprul (din care e făcut papucul) intră în contact direct cu aluminiul la interior, în microzonele în care prin sertizare s-a distrus stratul de staniu cu care e placat papucul. Practic această vaselină elimină umeazeala din zona aceea în care oricum cele două metale intră în contact direct. Fiind placați pe suprafață relativ mare, rolul vaselinei este să înlăture problema doar din zona de contact unde prin presare/sertizare se produc mici fisuriîn stratul de stanare, deci stanarea în zona adiacentă care rămâne relativ intactă ajută și ea să creeze o barieră prin care să fie eliminată umezeala. Cred că acești papuci/conectori cupral, nu sunt nimic magic, sunt niște papuci de cupru "vopsiți (stanați)" pe jumătate. Aceeași poveste se întâplă și la șaibele (cupr-al). Ele nu sunt decât șaibe obișnuite de cupru dar care au fost jumătate acoperite ("impropriu să le zicem vopsite") fie prin placare electrolitică, fie prin alt procedeu cu un strat subțire de protecție. Atunci când se strâng papucii cu aceste șaibe, evident prin forța de strângere acest strat micrometric se străpunge și cele două metale intră în contact, dar asta nu deranjează cu nimic deoarece rămâne în jur strat intact care protejează zona de contact de umezeală. Vă rog să mă contraziceți dacă am înțeles greșit. Analizând poza atașată, observăm că pentru eliminarea coroziunii galvanice este suficient să acoperim cu ceva zona în care scrie Electrolyte. Fie vopsind/stanând măciulia nitului de cupru din imagine, fie chiar vopsind/acoperind cu vaselină atât măciulia cît și o porțiune din tabla de aluminiu în care e bătut nitul. Ori în această situație chiar dacă nitul intră în contact direct cu aluminil, având măcuiulia vopsita nu va coroda. Editat 18 ore în urmă de Vasile5 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat 17 ore în urmă Partajează Postat 17 ore în urmă (editat) Acum 2 ore, Vasile5 a spus: Cred că acești papuci/conectori cupral, nu sunt nimic magic, sunt niște papuci de cupru "vopsiți (stanați)" pe jumătate. O sursa de informatii, ceva sau globul de cristal? P.S. Klauke au informatii despre ce si cum. Toti papucii din Cu sint stanati total daca sint stanati, de ce credeti ca ar trebui sa lasa un capat liber. Papucii stanati se pot folosi cu succes la realizarea conexinii cu Al la sectiuni mici si puteri mici, problema la sectiuni mari si puteri mare este de alt tip, incalzire si factori de dilatare diferiti... De aia cei facuti de Klauke au coada de Al si ochetele de Cu. https://link.springer.com/content/pdf/10.1186/s40712-015-0037-8.pdf Info de la Klauke simplificat https://www.klauke.com/ko/en/correctly-connecting-al-and-cu Editat 16 ore în urmă de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Vasile5 Postat 9 ore în urmă Autor Partajează Postat 9 ore în urmă @Ion_Bumbu, am citit, ai dreptate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum