Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Baie, statie ultrasunete 300 Khz

ionut120v

Postări Recomandate

Baile industriale fuctioneaza la 40 KHz sau 20KHz , dar pentru unele aplicatii e nevoie de frecventa mai mare, cum ar fi spalatul pieselor foarte mici, sau realizarea extractelor la rece fie din plante sau din diferite materiale biologice in vederea testarilor de laborator.

Pentru realizarea traductorului am folosit o pastila piezoceramica din PZT din acelea pentru traductoare sandwich grosimea este de 7 mm, lipita pe un vas de sticla cu fundul de 2 mm rezoneaza undeva in jur de 300 KHz, overtone pe armonica 3 se poate folosi la 900 KHz aproape 1 MHz dar randamentul e slab.

Pana pe la 300 KHz randamentul traductorelor poate trece de 50%.

Am folosit o pastila veche romaneasca la care metalizarea este crom sinterizat direct pe fetele pastilei nu se exfoliaza si se poate lipi cu cositor folosind ca decapant acid ortofosforic.

Pastila acesta cu metalizarile sinterizate poate fi considerata stramosul condensatoarelor MLCC cu terminale de crom sinterizate,  au fost facute in Romania la IFA.

Lipitura trebuie executata cat mai bine, eu am folosit resina epoxidica pentru metale de la bisson, suprata sitclei am asprit-o cu acid fuorhidric  si rasina am incalzit-o la 80 grade 30 min.

Electronica este inrudita cu sursele LLC in care circuitul rezonant serie e format din traductor in serie cu un inductor, acordat pe frecventa de rezonanta mecanica, inductorul poate fi inclus intr-un transformator cu cuplaj slab, asa erau cele nemtesti de prin anii 70 pe miez ,,U,, cu intrefierul in dreptul secundarului, so poate folosi un trafo de sursa LLC pus invers, dar mai simplu e cu inductor separat cum sunt cele chinezsti din zilele noaste.

Sursa trebuie sa scoata in jur de 200v RMS in secundar

Se poate realiza in varianta autooscilanta cum am facut-o eu sau cu controller  PWM, dar in acest caz ar fi utila o bucla PLL mai ales la frecvnta mare unde driftul termic conteaza, pentru a scapa de durerea de cap cu PLL-ul am ales autooscilant cum sun de fapt majoritatea.

Topologia realizata pentru acest aparat, push pull, alimentare 12 v 2x sic mosfet 20 mohm, stat cu trigger cu tranzistor unijonctiune programabil.

DSCN3154.JPG

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionut120v

2

• modoran

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu toata lumea are acces la acid fluorhidric cum ai tu si nici nu recomand nimanui sa umble cu asa ceva.  Alti acizi tari pe langa ala par o joaca de copii.

Link spre comentariu

Asa este, se poate aspri si mecanic apoi curatit la ultrasunete sa se desprinda resturile, e destul de bine si asa.

Pentru baile de 40 Khz este potrivita o oala de inox cu aluminiu brazat pe fund, capsula de inox se da jos, merge cu ajutorul unei barde sau topor bine ascutit, se frezeaza plan, pentru a suda stifturile filtetate direct de inox se frezeaza in locurile respective, aluminiul se curata prin imersare in solutie de hiroxid de sodiu apoi se spala bine, dupa care se pune rasina, traductorii se infilteaza pe stifturi si se lipesc cu rasina, apoi se incazeste la 80 grade 30 min.

Lipirea direct pe inox nu prea tine deorece aluminul si inoxul au coeficeinti de dilatare diferiti din experinta personala epoxidica adera mai puternic la aluniu decat la inox.

Asprirea inoxului se poate face folosind amstec de acid azotic cu acid sulfuric, dar numai afara deorece se degaja oxid nitros.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări