Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatori explodați! Nu găsesc explicația.

Stefan

Postări Recomandate

7 hours ago, Stefan said:

Am și cu italienii niște probleme... dar îmi e frică să mai întreb ceva pe forum că de la discuții tehnice se ajunge la săbii.

@Marian îmi pare rău că s-a ajuns la așa ceva. Dacă știam asta nici nu mai deschideam subiectul, tocmai din acest motiv am decis să folosc această secțiune pentru o discuție mai relaxată dar no...

Nu-i problema, oricum n-a fost cearta, doar spectacolul tipic, si regret ca a trebuit sa intervin pe alta sectiune dar m-am saturat de circ.

In fine, in pdf exista doar o varianta de 82uF la 400V, si suporta 610mA la frecventa retelei si 1500mA la 100khz, si cum sunt doi in paralel ( generoasa sursa la capitolul asta ) este exclus ca ESR-ul sa fie motivul pocnirii lor, riplul de curent se imparte la cei doi conzi, si la 60W e prea mic sa puna probleme.

Ramane dilema de ce s-au dus, si n-am decat 3 ipoteze.

1. Fie s-a strapuns puntea si conzii au cedat inaintea sigurantei ( totusi pare putin probabil un astfel de scenariu ).

2. Regim termic solicitant care i-au uscat in timp, in pdf se specifica o durata de viata maxima de 10000 de ore la 105*C si curent de riplu maxim, asta inseamna 500 de zile, dar fara indoiala ca aici n-au functionat la stres maxim ( nici riplu si nici temperatura ), si durata de viata creste exponential pe masura ce nivelul de stres scade, ceea ce ar sugera ca ar fi trebuit sa reziste ani buni acolo.

3. Lot de electrolitici falsi sau de productie veche.

Posibil sa mai existe si alte scenarii care sa-mi scape acum.

Oricum sursa ar trebui sa fie reparabila, si daca o repari atunci eu as face asa cum sugeram anterior, un test de sarcina maxima si analiza cu camera IR cu carcasa inchisa ( asta in cazul in care nu ai facut, situatie in care ignora fraza asta ).

PS: Conzii sugerati de catre Leco sunt mai degraba o chestie optionala, si teoretic pot ajuta, pot filtra o parte din zgomotul de comutatie ( cat de bine filtreaza depinde de curba lor de impedantta versus frecventa ), pot chiar asista electroliticii mari la riplul de curent de inalta frecventa, dar asta nu inseamna ca fara ei electroliticii sunt condamnati, sunt o multime ( al naibii de multe ) de surse care nu decupleaza electroliticii din primar, si totusi functioneaza permanent ani si ani ( in special sursele ATX ). Adica ajuta, dar nu sunt indispensabili, sa zicem ca sunt un upgrade, dar nu din lipsa lor au cedat conzii, pdf-ul arata clar ca suporta 1,5A la 100khz, deci 3A in total, exclus sa fie la o sursa asa mica un riplu asa mare de curent la frecventa de comutatie, si ce este peste ( zgomot de comutatie ) are amplitudine mare dar nu are durata.

De asta am contrazis ipoteza lui Leco cu acei conzi de decuplare, pacat ca el s-a aprins atat, dar e problema lui.

Link spre comentariu

Uneori  electroliticii sunt de proasta calitate, am mai patit pe diverse invertore, inlocuit si fuctineaza de ani fara probleme.

Cat despre echipament industrial germania nici o data nu m-am stressat pentru lucruri ieftine, am rezolvat pe loc. Nemtii nu se compara cu americanii la electronica, acum nici macar cu chinezii.

Am exemple negative si cu Danemarca, iar acolo sunt scumpe rau, calitatea e comparabila China, dar cand se ia pe fonduri europene trebe de la ai nostrii chiar daca ei le importa din china si le rebrenduiesc.

Link spre comentariu
Acum 14 ore, Marian a spus:

Oricum sursa ar trebui sa fie reparabila, si daca o repari atunci eu as face asa cum sugeram anterior, un test de sarcina maxima si analiza cu camera IR cu carcasa inchisa ( asta in cazul in care nu ai facut, situatie in care ignora fraza asta ).

Condensatorii sunt in paralel și o să încerc repararea și tot ce mi-ai sugerat dar mai durează.

Controllerul este o așchie neagră TSOP-6 pe care disting cu greu ACCDG.

Link spre comentariu

Să ne anunțați peste 2 ani cum se prezintă.

Legat de Nichicon la smps fără PFC seria de condensatoare CS au comportamentul cel mai bun în timp, în special dacă sau utilizat cei la tensiunea de 450V față de 400V clasic. În poza 82uF/450V testat la 100Hz după ani buni de activitate.

20250205_173718.jpg

Link spre comentariu

Salut,

ESR=1,3ohm e mare.

Eu am masurat un 220uF /25V si are 0,15 ohm cu M328-T4.

PS: Am masurat si la 100 Hz cu penseta RLC si are ESR=0,58ohm, iar la 10Khz are 0,218ohm

PS2:Am masurat un 100uF cu penseta RLC si la 100Hz are ESR=1,5ohm si 89uF iar la 10Khz are ESR=0,58 dar indica eronat capacitatea (66uF).

Deci condul lui Victor_cj e ok.

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu
La 28.01.2025 la 8:21, ionut120v a spus:

Uneori  electroliticii sunt de proasta calitate, am mai patit pe diverse invertore, inlocuit si fuctineaza de ani fara probleme.

Cat despre echipament industrial germania nici o data nu m-am stressat pentru lucruri ieftine, am rezolvat pe loc. Nemtii nu se compara cu americanii la electronica, acum nici macar cu chinezii.

Am exemple negative si cu Danemarca, iar acolo sunt scumpe rau, calitatea e comparabila China, dar cand se ia pe fonduri europene trebe de la ai nostrii chiar daca ei le importa din china si le rebrenduiesc.

Ce parere ai despre sursele de la Traco Power    ?

Editat de q_acdc
Link spre comentariu

Au sosit condensatorii.

IMG20250210215343.jpg

IMG-20250210.jpg

Nu am mai văzut până acum NTC după puntea redresoare, probabil au ales acesta variantă pentru al "ștrapa" cu MOSFET-ul ăla bătut de vânt.

IMG-20250210.jpg

Mâine o testez pentru că am uitat placa digitală la muncă.

Link spre comentariu

Sursa funcționează și am făcut cateva poze cu camera de termoviziune. După ce a stat jumatea de oră în sarcină "maximă", adică 1,3A dar poate mai multa până se aprinde LED-ul de supracurent, pare că nu se încălzesc prea mult condensatorii. Cu carcasa pusă sigur se încălzește mai puternic dar totuși aceștia nu mă îngrijorează așa cum o face MOS-FET-ul SMD din primar (76°C)

Primar, 

IMG-20250211-WA0061.jpg

Secundar

IMG-20250211-WA0063.jpg

Trebuia să pun un punct de măsură și pe condensatori dar m-am grăbit să scap de ea așa cum vreau să scap de gripa care mă chinuie de ieri.

Link spre comentariu

Trebuia făcut o măsurătoare de temperatura pe condensatori cu carcasa închisă folosind câte o sondă de temperatura tip K lipită pe fiecare cu sarcina ce o alimentează conectată. O măsurătoare a tensiunii de riplu de pe ei era interesantă, tot așa cu sarcina conectată și carcasa închisă.

Link spre comentariu

Nu știu dacă mai am chef / timp pentru sursa asta așa că nu promit nimic, poate se aliniază planetele și măsor riplul.

Sursa are un senzor de temperatură și poate genera o alarmă dar nu-i lipit de condensatori, este la aproximativ 2 cm de aceștia. Oricum nu am cum să măsor temperatura fix unde era ea montată.

Astăzi am avut un nou inculpat:

IMG-20250215.jpg

Link spre comentariu

Am si eu o jucariedin asta de tester dar din pacate este mai mult didactic.Pentru condensatoare electrolitice trebuie neaparat un esr metru.

Daca bagi un igbt de putere in jucaria aia de aparat afiseaza o dioda si o capacitate.

Alta data am bagat niste tranzistoare cu germaniu si imi arata doua diode.Nu era instare sa le identifice ca niste tranzistoare bipolare

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări