Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatori explodați! Nu găsesc explicația.

Stefan

Postări Recomandate

Sursa nu are pfc, poza ar trebui sa fie foarte clara la aspectul asta. 
In spatele conzilor alora se vede filtrul de retea ( usor de identificat prin proximitatea cu cei doi condensatori Y2 si un X2 plus ceea ce pare a fi un Varistor, plus un conector ), iar in fara conzilor e traful. 

Cand ai PFC activ arhitectura e diferita.

E normal ca varistorul sa scape, chiar daca siguranta a pocnit, explicatia e simpla, conzii cand au cedat au pus scurt pe retea prin siguranta, varistorul n-are treaba. 

Posibil ca puntea de retea sa se fi strapuns, si asta ar explica cedarea electroliticilor, desi e putin probabil pentru ca siguranta ar ceda foarte rapid ( mai rapid decat conzii ).

Condensatorii sunt Nipon-Chemicon, se vede clar din poza logo-ul lor, seria KXG, sunt de 400V si in mod evident nu sunt inseriati, asa cum la fel de evident e ca sursa nu e semipunte, ci cel mai probabil flyback ( n-are sens altceva la puterea asta ).

Nu vad in poza si valoarea in uF dar judecand dupa puterea mica, mai mult de 47, poate 68uF nu are sens, si in pdf-ul lor vad un riplu de curent maxim suportat suficient de mare, atat la frecventa retelei cat si la 100khz, deci putin probabil ca ESR-ul sa fie cauza.

KXG-Series.pdf

Posibil motivul sa fie ori conzi fake sau foarte vechi, fie regimul termic suprasolicitant din carcasa inchisa.

Supratensiunea e exclusa tocmai de varistorul intact.

Eu as merge pe varianta regimului termic, carcasa e inchisa, conzii sunt intre un traf si ceea ce ar putea fi o inductanta dubla, si dimensiunile mari sugereaza ca se si incalzeste. Tot langa ei ( practic lipit ) e si filtrul de retea si nici ala nu sta rece...

Solutia nu stiu care ar putea fi ( n-are nici o legatura cu shuntarea lor cu neelectrolitici ), par a fi de 105*C deci...

Daca totusi o analiza cu camera IR arata ca nu exista puncte "calde" semnificative prinauntru atunci altele sunt cauzele, si-ai putea reveni la ipoteza conzilor falsi.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Marian a spus:

Solutia nu stiu care ar putea fi ( n-are nici o legatura cu shuntarea lor cu neelectrolitici ), par a fi de 105*C

Esti tu absolut sigur?

Daca tot combati o parere, poti sa o si argumentezi?

Daca nu stii care ar fi solutia, (ca asa ai scris), de ce te bagi doar ca sa combati parerea altora?

Ca, in aceasta postare n-ai aduc nimic constructiv, doar cauti rica!

Tu, le stii pe toate, dar nu stii care ar putea fi solutia...  😅

Oare inginerii astia au fost prosti, asa-i?

Untitled.jpg

P.S. la italieni, n-ai sa vezi electrolitici umflati pe surse, probabil ca stiu ei ceva, ceva.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Dar nu e vorba de contrazis, Mariane, as dori sa argumentezi, ce ai contrazis! Cu o posibila solutie, nu vorbe goale!

Eu am postat o posibila rezolvare a problemei expuse in acest topic, tu, ai postat DOAR ca sa contrazici!

Nimic constructiv!

Da o solutie, viabila, posibila, esti in stare?!

Eu unul astept, altfel te-ai bagat in postarea lui Stefan, absolut DEGEABA, doar ca sa faci flame!

Cum ai facut si in postarea lui Dj Dog cu bobinele de la clasa D, absolut identic, ba chiar cu mare aer de superioritate, care nu-si are rostul.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
17 minutes ago, DjLeco2021 said:

Eu am postat o posibila rezolvare a problemei expuse in acest topic, tu

Iar eu iti spun ca nu are nici o legatura.

De ce? 

Pentru ca spre deosebire de tine eu stiu teorie.

Tot ce am scris eu in prima postare aici este bazat pe experienta proprie, si pe intelegerea teoriei surselor.
Si topicul lui Dj tu l-ai facut praf cu circul tau.

Asa esti tu, ori de cate ori cineva iti contrazice obiectiv afirmatiile, iei foc si incepi cu circul si cu tirada neprovocata.

Eu n-am facut decat sa contrazic niste afirmatii tehnice, fara sa dau nume sau sa citez ceva.

Tu in schimb indata te-ai otravit si ma tot musti de dos!

PS: Sa stii ca rabdarea mea are limite, mai ales perioada asta, m-am saturat pana peste cap sa vomiti tot felul de invective la adresa mea, asa ca nu-mi mai pierd vremea cu tine, ci iti zic doar ca daca nu te opresti cu insultele, PROMIT ca te trimit la plimbare! 

Link spre comentariu

Acum 22 minute, Marian a spus:

Pentru ca spre deosebire de tine eu stiu teorie.

Tot ce am scris eu in prima postare aici este bazat pe experienta proprie, si pe intelegerea teoriei surselor.

Eu n-am facut decat sa contrazic niste afirmatii tehnice, fara sa dau nume sau sa citez ceva.

Esti tu atat de sigur ca eu nu stiu teorie?

Sa o iau ca jignire directa sau ca pe o constatare, strict a ta?

Experienta ta proprie, care, experienta proprie?

Sursele postate la vinzari si citeva surse PC reparate sau modificate la feedback pentru alte tensiuni in secundar?

Cite surse SERIOASE ai construit tu?

Ia pune 2-3 poze sa vad si eu, ca m-ai facut curios!

Cite amplificatoare SERIOASE cu alimentare in comutatie cu sursa defecta, ai reparat tu sau macar ti-au trecut prin mini?

Ca sa nu mai vorbesc de amplificatoare clasice cu surse pe transformator.

Ai contrazis afirmatii tehnice?

Care, ca vad ca m-ai contrazis pe mine, direct.

Ia uite cam ce ai scris:

"Solutia nu stiu care ar putea fi ( n-are nici o legatura cu shuntarea lor cu neelectrolitici ), par a fi de 105*C deci"....

Tu, vezi sau macar realizezi ce scrii cind "contrazici" postarile mele?

Te simti jignit de mine?

Woaw!

Atunci asta nu este "invectiva vomitata" la adresa mea?

"Pentru ca spre deosebire de tine eu stiu teorie".

Eu zic sa-ti vezi de treaba ta, iar daca ai vreo obiectie la ceea ce postez, vino cu argumente tehnice nu cu bete prin gard.

Nici in postarea asta si nici in cea a lui Dog, n-ai aduc nimic constructiv ci doar mi-ai atacat postarile facand misto.

Link spre comentariu
46 minutes ago, Marian said:

PS: Sa stii ca rabdarea mea are limite, mai ales perioada asta, m-am saturat pana peste cap sa vomiti tot felul de invective la adresa mea, asa ca nu-mi mai pierd vremea cu tine, ci iti zic doar ca daca nu te opresti cu insultele, PROMIT ca te trimit la plimbare! 

Leco.png

Link spre comentariu
La 26.01.2025 la 12:43, Stefan a spus:

Proiectarea proastă? 

Capacitors, similar to many other components have a certain lifetime with a changing performance over the time. The change in the performance is very much dependent of the quality of the material used, the storage conditions before used in an application and the position on the PCB. The placement of the component can influence the entire expected lifetime of the application. The temperature on the surface and in the core of the component largely defines the lifetime. This temperature can rise above the defined temperatures in the application due to a hotspot or it can be kept at a defined level through active cooling.

Link spre comentariu

Hai că sunteți culmea, lipsește omul oleacă și voi începeți războiul. Astăzi am primit sursa dar nu am avut timp de absolut nimic, doar am desfăcut-o și dintr-un tic nervos am apăsat "capacele" condensatorilor de parcă așa se reparau.

Îmi cer scuze că nu am făcut  alte poze, pur și simplu am uitat pentru că a fost o zi foarte aglomerată (acum sunt in drum spre casa)

@bolek 82uF/400V KXG 105°C

@xubi nu știu dacă e mai productiv sa discut cu producătorul și nici măcar nu sunt sigur că "producătorul" este producătorul real. Am mai avut în trecut niste întrebări și răspunsurile primite au fost foarte generice.

Probabil așteptați mai multe detalii de la mine. Sigur că acestea o să vină dar trebuie să aveți răbdare, nu cred că există un concurs cu cine postează mai repede. Revin cu detalii, nu rămâne nimic în coadă de pește.

Link spre comentariu

Sunteți incredibili oameni buni, nu m-am supărat și nici nu înțeleg de ce am lăsat această impresie. Într-adevăr poate după o zi de muncă, uneori într-un mediu mai agitat, am o exprimare mai ciudată dar nu m-am supărat pe nimeni.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, DjLeco2021 a spus:

P.S. la italieni, n-ai sa vezi electrolitici umflati pe surse, probabil ca stiu ei ceva, ceva.

Am și cu italienii niște probleme... dar îmi e frică să mai întreb ceva pe forum că de la discuții tehnice se ajunge la săbii.

@Marian îmi pare rău că s-a ajuns la așa ceva. Dacă știam asta nici nu mai deschideam subiectul, tocmai din acest motiv am decis să folosc această secțiune pentru o discuție mai relaxată dar no...

Link spre comentariu
Acum 17 ore, xubi a spus:

Dacă sursa-i  produsă în D nu ar fi mai productiv să întrebi direct producătorul?
Unele firme din D își cultivă clientela mai ales în vremurile astea.

Pana trimiți echipamentul la italieni  (transport dus întors) mai economic este să-l repari local .Neamțul nu îți repara ci înlocuiește echipamentul daca este în garanție.Discutii cu producătorul sunt pistol cu apa (mici măcar nu răspund la mail.Turcii sunt o alta rasa .(se fac ca nu înțeleg)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări