Stefan Postat 22 ore în urmă Partajează Postat 22 ore în urmă Nu-mi pot explica cum și de ce au ajuns așa acești condensatori. Sursa are aproximativ un an de funcționare, condensatorii sunt la 400V, fuzibila este arsa dar varistorul nu-i explodat, temperatura in tabloul electric nu depășește 40°C, sursa-i produsă în Germania. Să folosească menții condensatori fake? Parcă nu îmi vine să cred. Ce supratensiune să fie astfel încât varistorul să nu intre complet in scurt si fuzibila să reziste cel puțin câteva secunde bune. Momentan nu am sursa pentru a verifica și altceva. Link spre comentariu
dumitrumy Postat 22 ore în urmă Partajează Postat 22 ore în urmă Lipseste o detaliu important, are PFC? Link spre comentariu
antonvasileeee Postat 22 ore în urmă Partajează Postat 22 ore în urmă Calitate slaba . Sunt in primar ? Dezlipestei si vezi ce marcaje au . Am gasit intr-un invertor sinus , cu acumulator incorporat , de 300W 1000uF/35V la fel ,dupa cateva luni de functionare . Acum 1 minut, dumitrumy a spus: Lipseste o detaliu important, are PFC? Aveti dreptate , cu PFC au alt regim de functionare . Link spre comentariu
victor_cj Postat 21 ore în urmă Partajează Postat 21 ore în urmă The endurance of capacitors is reduced with internal heating produced by ripple current at the rate of halving the lifetime with every 5℃ rise. When long life performance is required in actual use, the rms ripple current has to be reduced. Link spre comentariu
Stefan Postat 21 ore în urmă Autor Partajează Postat 21 ore în urmă In momentul de față nu am sursa pentru a putea face mai multe poze. Nu am idee dacă sursa are PFC, m-am gândit la asta dar fiind o sursă de mică putere nu știu dacă era necesar. Este o sursă specializată pentru dispozitive așa zis smart KNX. În secundar există două ieșiri de 30V cu maxim 1,9A împreună (typ 1280mA). Sunt două ieșiri pentru că una este folosită atât pentru telealimentare cât și pentru transportul datelor pe o magistrală comună. Ieșirea a două se folosește strict pentru alimentare fără BUS. Bobina sau trafoul ăla din fundal, bine înfofolit cu banda galbenă, la care probabil v-ați gândit că este pentru PFC, este foarte aproape de ieșirea cu alimentare + BUS așa că presupun că este un filtru inductiv. Nemții sunt cam secretoși în a oferi detalii, noroc cu chinezii care au un produs echivalent și dau o schemă bloc din care o să înțelegeți ce-i cu bobina aia "înfofolită". Glumă: Cred că ăștia de la MW i-au sabotat pe nemți, le-a vândut conzi falși. Link spre comentariu
Stefan Postat 21 ore în urmă Autor Partajează Postat 21 ore în urmă Acum 22 minute, victor_cj a spus: The endurance of capacitors is reduced with internal heating produced by ripple current at the rate of halving the lifetime with every 5℃ rise. When long life performance is required in actual use, the rms ripple current has to be reduced. Asta cum se traduce in română? Proiectarea proastă? Totuși cât de proastă pentru o sursă de 60W, condensatorii par destul de mari pentru o așa putere. Link spre comentariu
q_acdc Postat 20 ore în urmă Partajează Postat 20 ore în urmă (editat) Stefan, nu cred ca proiectare proasta ,am nenumarate placi de surse cu condesatori explodati .Una din cauze este intrerupere de nul si sursa a lucrat cu tensiune mare pe intrare .(varistor sanatos ,mann well -lpp 100-r6)Vorbesc de echipamente noi instalate care nu au apucat sa lucreze .(santier nou) Editat 20 ore în urmă de q_acdc Link spre comentariu
victor_cj Postat 20 ore în urmă Partajează Postat 20 ore în urmă Controlul temperaturii este o sarcină importantă în proiectarea și funcționarea smps. Reducerea volumului menținând în același timp eficiența este un aspect important în sursele de alimentare. Odată cu creșterea densității, crește și disiparea căldurii de către elementele de putere. 1 Link spre comentariu
Stefan Postat 20 ore în urmă Autor Partajează Postat 20 ore în urmă @q_acdc nici sursa asta nu a lucrat prea mult. Un an de zile este nimic ținând cont că avem surse de la același producător care au cel puțin 5-6 ani de funcționare și de la alți producători de cel puțin 10 ani (mai mult nu știu eu). Totuși asta cu întreruperea nulului nu o înțeleg, sursa este monofazată. @victor_cj nu contest asta, nici nu am cum, dar eu am o reținere că aici a fost vorba de o temperatură așa mare încât să se facă popcorn. Link spre comentariu
q_acdc Postat 20 ore în urmă Partajează Postat 20 ore în urmă Sursa monofazata se trage din cea trifazica !Daca se intrerupe nulul din circuit vei avea retur de la ceilalti consumatori de pe celelate faze .Este un defect vechi nerecunoscut de electricienii din domeniu .(sa nu mai zic lampi arse ,calculatoare si echipamente distruse ) Cel mai mult detest testul de izolatie facute de electricieni unde imi blocheaza echipamentele ,distrug surse in comutatie unde nu se arde nici o siguranta ,zici ca este defect de fabrica .(la predare testez echipamentul la prelungitor deoarece instalatia electrica lipseste in momentul montajului) Link spre comentariu
validae Postat 20 ore în urmă Partajează Postat 20 ore în urmă Dacă apăreau 400V pe intrare, varistorul cauza arderea siguranței, cu mult înainte ca electroliticii să aibă timp să se umfle... Aș zice că bobina aia mare ar fi mai degrabă de la PFC decât la vreun filtru. Link spre comentariu
q_acdc Postat 20 ore în urmă Partajează Postat 20 ore în urmă La RETUR nu vei avea 400V ,tensiunea variaza in functie de ceilalti consumatori . Link spre comentariu
Stefan Postat 19 ore în urmă Autor Partajează Postat 19 ore în urmă @q_acdc aaa zici de NUL-iul general. Pai era un dezastru dacă se întâmpla asta, oricum din cunoștințele mele in tablourile mari de distribuție au descărcătoare. Astfel de surse există pe fiecare etaj, unele chiar mult mai vechi, doar asta a crăpat așa. Link spre comentariu
q_acdc Postat 19 ore în urmă Partajează Postat 19 ore în urmă Testele de la generatoare produc si ele pagube .(de sarbatori am fost anuntat de 9 echipamente nefunctionale in Cluj ) Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat 19 ore în urmă Partajează Postat 19 ore în urmă (editat) Daca aia sint condensatorii din primar si sint inseriati, iar traful se alimenteaza din jumatatea lor (ca in schema de mai jos, half bridge), ar trebui suntati fiecare cu cite un condensator nepolarizat de 1-2,2uF/400Vcc, de calitate care sa reziste la frecventa inalta. La multe surse reparate (cu defect asemanator) am facut asa si n-au mai avut moarte. Este vb probabil despre probleme ESR capacitori la frecventa mare. Folosind metoda asta, practic suntezi in HF, capacitorii. Daca capacitorii sint in paralel si sursa are PFC, pui doar un condensator de 1uF/500Vcc paralel, pe unul dintre ei, problema fiind asemanatoare. In caz de sursa cu PFC (cam asa ar trebui sa fie, daca filtrajele alea sint la 400Vcc si sint pusi in paralel), mai pot fi probleme la divizorul rezistiv din bucla de reactie (feedback-ul) care regleaza tensiunea primara la circa 385Vcc, tensiunea putind depasi ceea ce suporta condensatorii. Mai rar dar nu imposibil. Editat 19 ore în urmă de DjLeco2021 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum