Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tpa3255 se incinge

Dj_Dog

Postări Recomandate

Acum 1 oră, DjLeco2021 a spus:

Asa e, o sursa, nu mai stiu cine o luase, a trimis-o la chinezoi (probabil) pentru reverse-engineering, culmea, fusesem contactat pe mail (un gmail) sa ma intrebe cite ceva din ce nu intelegea pe acolo, cica voia sa modifice tensiunile la iesire. 🤣Cind am cerut poza cu sursa sa vad exact care era (erau unele cu  filtraje la 200Vcc si altele cu 100Vcc pe railurile de forta), mi-a trimis o poza cu sursa aproape descompletata. 🫣Evident ca m-am prins de ce si cum, incercuise deja niste chestii, inclusiv trz polizati, sa ma intrebe🫠. I-am spus F... off+block!

Si da, amintiri...

Surse-Leco-Stiviute.jpg

Surse-Leco-Stiviute-2.jpg

Secretu de fapt nu e sa polizezi tranzistori, "secretu" e sa pricepi cum functioneaza schema respectica, cum functioneaza componentele din acel circuit.

Asta cu polizatu e pentru prostii care se mira -ce o face frate acolo, piesa aia neagra cu 3 crace ?

Link spre comentariu
Acum 4 ore, sesebe a spus:

Nu spun. Secret. Poti considera ca nu stiu daca asta te face sa te simti mai bine.

Ce raspuns de gradinita! Atunci ce rost a avut postarea?

Link spre comentariu
Acum 5 ore, maxente a spus:

Secretu de fapt nu e sa polizezi tranzistori, "secretu" e sa pricepi cum functioneaza schema respectica, cum functioneaza componentele din acel circuit.

Asta cu polizatu e pentru prostii care se mira -ce o face frate acolo, piesa aia neagra cu 3 crace ?

E, te cam minti singur, maxente, doar tu ai zis ca foloseai un tip de tranzistori IGBT cu care sursa ta nu iti functiona bine...😄

Sa inteleg ca incerci cumva sa bati un apropos cum ca n-as sti cum functioneaza o sursa, sau te referi la putzarii care nu stiu cum se deschide si se inchide corect un IGBT, daca nu scrie pe el HGTG 12345N6789, fiind polizat? 🤫

In functie de capacitatea IGBT, de deatdime-ul setat, daca are sau nu dioda incorporata, cit si tipul lor Ultrafast, Warp, etc, o sursa poate functiona bine sau prost, ca de functionat, teoretic functioneaza, pana iese fum (IGBT fac POC!).

Challenge-ul, apare cand tragi peste 20-25A din reteaua de 230Vac, pana iese fum din cablul de alimentare; asa surse de 800-1500W face orice "electronist" in zilele astea, cand au aparut sute de integrate specializate, unele chiar cu PFC incorporat in circuitul PWM pentru smps.

Ceva de gen, asa:

Tre sa stii te joci cu cateva chestii, ca sa obtii maxim de randament, minim de disipatie in gol, etc.

Dar astea sint alte mincaruri de pesti, pe care inveti sa le gatesti, in timp, pentru fiecare tip de IGBT, sunt cateva bibileli, snubbere, deadtime low-high, deadtime on-off, repet, sursa functioneaza cu orice IGBT capabil de 600Vce si citeva zeci de A la 25 grade!

Smecheria e sa o faci sa functioneze tita de mita, tzipla!

O schema calculata si simulata, poate da perfect in simulari, dar cu piesele pe placa sa fie un adevarat dezastru.

Si au fost ceva discutii pe forum, despre asa ceva.

Rog sa nu stergeti/editati postarea, nu am interese comerciale, nu vind nimic.

Hai, va las sa lipiti, sa aveti spor!

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Daca esti asa smecher in surse in comutatie dece nu faci incarcatoare auto care sa incarce cu 50-100KW/ora.

De acolo ies banii nu din niste pu...e de amplificatoare audio in clasa AB si variante.

Link spre comentariu

Colegu', astea sunt filmari de prin 2010-2016, unele repostate mai recent, pentru ca aveau diverse chestii pe YT si nu mai functionau.

Banii in fac muncind lejer, cateva ore pe zi, nu multi dar suficienti cit sa-mi fie bine, mie si familiei.

Angajat fiind, nimic extra.

Nu ma mai intereseaza sa muncesc mult pentru bani, la aproape 54 ani, prefer sa calatoresc, sa ma distrez, las pe altii sa faca bani din cositor topit, fum de saciz in nas si ochi omoriti pe placi.

Screenshot_20250125_235813_Gallery.jpg

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 41 minute, DjLeco2021 a spus:

E, te cam minti singur, maxente, doar tu ai zis ca foloseai un tip de tranzistori IGBT cu care sursa ta nu iti functiona bine...😄

Sa inteleg ca incerci cumva sa bati un apropos cum ca n-as sti cum functioneaza o sursa, sau te referi la putzarii care nu stiu cum se deschide si se inchide corect un IGBT, daca nu scrie pe el HGTG 12345N6789, fiind polizat? 🤫

In functie de capacitatea IGBT, de deatdime-ul setat, daca are sau nu dioda incorporata, cit si tipul lor Ultrafast, Warp, etc, o sursa poate functiona bine sau prost, ca de functionat, teoretic functioneaza, pana iese fum (IGBT fac POC!).

Challenge-ul, apare cand tragi peste 20-25A din reteaua de 230Vac, pana iese fum din cablul de alimentare; asa surse de 800-1500W face orice "electronist" in zilele astea, cand au aparut sute de integrate specializate, unele chiar cu PFC incorporat in circuitul PWM pentru smps.

Ceva de gen, asa:

Tre sa stii te joci cu cateva chestii, ca sa obtii maxim de randament, minim de disipatie in gol, etc.

Dar astea sint alte mincaruri de pesti, pe care inveti sa le gatesti, in timp, pentru fiecare tip de IGBT, sunt cateva bibileli, snubbere, deadtime low-high, deadtime on-off, repet, sursa functioneaza cu orice IGBT capabil de 600Vce si citeva zeci de A la 25 grade!

Smecheria e sa o faci sa functioneze tita de mita, tzipla!

O schema calculata si simulata, poate da perfect in simulari, dar cu piesele pe placa sa fie un adevarat dezastru.

Si au fost ceva discutii pe forum, despre asa ceva.

Rog sa nu stergeti/editati postarea, nu am interese comerciale, nu vind nimic.

Hai, va las sa lipiti, sa aveti spor!

M-am referit la aia care copiaza o schema fara sa inteleaga nimic din ea. Tu stii treaba asta ca aia nu pricep nimic si atunci le-ai polizat tranzistorii.

Eu mi-am gasit singur tranzistorii care ma multumesc in sursele facute de mine, nu m-au interesat cei polizati.

Oricum mi s-a parut aiurea de tot, imi aduce aminte de unu, prin anii 90 cand daduse de o chema de receptor analogic de satelit, le facea si le vindea cu componentele sterse, sa nu cumva sa copieze cineva schema si ala sa moara de foame. Destul de penibil, dar astia sunt oamenii.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Maxente, treaba e ca multi vor mura in gura. Pentru asta a existat revista tehnium si altele de gen, de unde am invatat toti, unii mai mult, altii mai putin, altii nici nu erau nascuti cind revista era cea mai iubita de catre amatori, in perioada ei de glorie, anii 80.

Cind muncesti sa realizezi ceva si vrei sa iti scoti banii pe munca prestata, adica sa beneficiezi de pe urma muncii tale, iti faci citeva "back-up-uri", mai polizezi un tranzistor, mai pui o piesa aiurea, etc.

Intelegi tu la ce ma refer, ca doar esti baiat destept.

Ca drept dovada, ce am facut eu pina acum ceva ani buni, n-a aparut nicaieri clonat, deci chinezoii au clonat pina si oul de gaina (inca nu pot scoate pui din el, dar chimic este identic).

Si, ca sa umblu un pic in trecut, stii doar cite mizerii au fost pe forum,acum 8-10-12 ani.

Hai, seara buna, ultimul tip de finali IGBT, care sint buni cu fum! :)

Screenshot_20250126_001416_Gallery.jpg

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 9 ore, DjLeco2021 a spus:

Si, ca sa umblu un pic in trecut, stii doar cite mizerii au fost pe forum,acum 8-10-12 ani.

Și de ce țineți morțiș să le scoateți de fiecare dată la lumină?

Link spre comentariu
9 hours ago, DjLeco2021 said:

Ca drept dovada, ce am facut eu pina acum ceva ani buni, n-a aparut nicaieri clonat

Bănuiesc că realizarile tale au la baza concepte si scheme electronice din cărți și de pe internet.
Adică, ai clonat (cu mici modificări) o schemă publică iar apoi ai protejat realizarea ca să nu o mai cloneze și alții.

Aceste scheme 'publice' de pe net conțin în general idei, concepte patentate (cu drept de autor).
Dar la nivel de amator, producție mică, nu sunt probleme.

Link spre comentariu
  • Shambala a închis acest subiect
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări