Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tpa3255 se incinge

Dj_Dog

Postări Recomandate

De fapt treaba cu miezurile e ceva mai simpla si anume ca nu exista un miez cel mai bun ci orice miez e bun daca e folosit conform specificariilor din foaia de catalog si nu e scos din parametrii in timpul functionarii.

Miezurile alea chinezesti nu au materialul respectiv pe care il are un miez american de la micrometals -2.

In testele mele cu miezurile chinezesti, bobinele aveau aproximativ aceeasi valoare la numarul de spire, dimensiunile fizice la fel, dar cel chinezesc se incalzea destul de tare pe cand cel micrometals de la tme era rece.

Link spre comentariu

Marian, nu ma intereseaza ce ai scris, e treaba ta ce scrii, dar ma deranjeaza ca m-ai quotat facind un fel misto ieftin, asa un pic mai voalat  cat sa pari tu atotcunoscatorul, iar eu, ala mai fraierica. Hai sa-ti mai spun citeva chestii si inchei, n-am chef de dezbateri, nu am de ce si pentru ce. 

Am postat pe acest topic ca sa il ajut pe Dog, care imi este prieten.

Am postat o solutie, pe care am mai aplicat-o la jucarele chinezesti, asemanatoare, ce sufereau de aceeasi problema, din cauza inductorilor de pe iesire, subdimensionati si ca miez si ca inductanta (economie de materiale ca sa fie ieftine).

Repet  scriu asta din experienta proprie.

Afla ca la clasa D, nu poti face "cea mai buna bobina fara miez", pentru bobina de iesire pentru ca ai face un emitator pe sute de kHz de toata frumusetea! Sa nu mai vorbesc de armonici! Dar banuiesc ca stiai asta si incercai doar sa impartasesti din teorie, sa arati ca stii, care este bobina ideala. E, uite ca la clasa D, teoria (strict in acest caz particular al inductorului de la iesire), nu prea se pupa, "bobina ideala"!

Iar ca sa te simti si tu un pic cam cum m-am simtit eu, afla ca acum ani buni de zile, am scos personal dintr-un montaj paianjen, facut in aer, 114Vrms pe sarcina de 4 ohmi, tensiune sustinuta, dintr-un amplificator in comutatie, constructie proprie, derivat dintr-un amplificator V1, alimentat dintr-o sursa SMPS, constructie proprie, +/- 155Vcc, care avea si PFC activ de 4000W, cu un integrat ce se folosea ca PFC la ballast de neon, un rahat de UCC, care avea datasheet pentru PFC de 80W. 

Si nu, nu era un etaj final in bridge, ci simplu!

Ceea ce tu, cu toata teoria ta si cu tot ce vrei tu, NU vei realiza vreodata!

Si, stii de ce?

Pentru ca, pur si simplu NU POTI, nu ai experienta practica necesara!

Si nici tupeul sa te inhami la asa ceva!

Stiu, o sa spui ca nu este in aria ta de interes!

Asa spune oricine nu poate face acel ceva!

E,  eu am facut asta acum 12-13 ani, daca nu ma insel.

Cind vei realiza si prezenta asa ceva, atunci ma poti quota si mistocari!

Chiar iti fac o provocare, macar 100Vrms, curati, sa vad ca obtii, pe 4 ohmi, dintr-un etaj final in comutatie, hai, poti folosi si driver specualizat!

Pana atunci, hai sa ne vedem fiecare de ale lui!

Spor in toate!

No offence!

Rog sa nu stergeti/editati postarea, multunesc!

Editat de DjLeco2021
Mici corecturi.
Link spre comentariu
Acum 56 minute, maxente a spus:

De fapt treaba cu miezurile e ceva mai simpla si anume ca nu exista un miez cel mai bun ci orice miez e bun daca e folosit conform specificariilor din foaia de catalog si nu e scos din parametrii in timpul functionarii.

Miezurile alea chinezesti nu au materialul respectiv pe care il are un miez american de la micrometals -2.

In testele mele cu miezurile chinezesti, bobinele aveau aproximativ aceeasi valoare la numarul de spire, dimensiunile fizice la fel, dar cel chinezesc se incalzea destul de tare pe cand cel micrometals de la tme era rece.

Maxente, confirmi exact ce am scris mai devreme. Apropos, cum a fost miezul -2 trimis? A facut treaba, ca nu mi-ai spus ce rezultate ai obtinut...

Link spre comentariu

Cu multe armonici subunitare .Daca nu s-a subinteles .Adica  . . . mai mici decat. . . .

Cu mine nu se cearta nimeni ??

Ca nu e bodeguta aci .

Este sectiune de amp audio .

Sa faca un moderator curatenie in off off si sa ramanem pe subiect .

Daca vreti sa postati luati un modul faceti teste si postati ce ati masurat si eventual reztate pozitive dupa modificarea filtrului taie sus din schema producatorui .

Eventual dezmembrati filtrul de pe modulul vostru si puneti valorile utilizate de cinezul in declin sa vedem si noi cat a economisit .

Editat de antonvasileeee
Link spre comentariu

La mine nu miezu era buba, ca oricum aveam luate de la tme cu -2, ci tranzistorii, ca foloseam unii mai prosti. Tu mi-ai dat unii polizati  sa nu aflu de care sunt si nu i-am folosit. Dupa ce am folosit IGBT-uri GT50JR22 si metoda descrisa de @iop95 cu aflarea frecventei de rezonanta, am facut o gramada de surse de m-am saturat, si cu ETD59, si cu ETD49 si fara bobina pe miez -2, inductanta de pierderi necesara rezonantei am facut-o din bobinarea despartita a primarului fata de secundare.

Acum 20 minute, DjLeco2021 a spus:

Maxente, confirmi exact ce am scris mai devreme. Apropos, cum a fost miezul -2 trimis? A facut treaba, ca nu mi-ai spus ce rezultate ai obtinut...

Link spre comentariu
Acum 14 ore, Marian a spus:

.....................

Deci fara miez magnetic este fizic imposibil ca inductanta sa se incalzeasca in gol, pentru ca in gol nu cuprul se incalzeste ci miezul, si daca n-ai miez, n-ai ce incalzi. 

....................

Marian, fara contraziceri aiurea dar sa stii ca sint cazuri de surse la care se incalzeste inductanta mai tare in gol decit in sarcina. Depinde de modul de lucru al sursei.

Pt afirmaia de mai sus am martori mai multi colegi pe care i-am lasat in birou (cit am iesit cu o scurta treaba) ca sa supravegheze camera de thermoviziune pusa pe bobina unei surse ce avea incarcare doar ~5% din sarcina nominala. In alea 5-6 min cit am lipsit, de plictiseala colegii au modificat sarcina la ~75-80% iar bobina in loc sa se incalzeasca mai tare defapt i-a scazut temperatura cu 5-6°C.

Motivul si explicatia este simpa dar nu am sa o pun aici din cauza discutiilor care se vor crea.

Mentionez ca nu se pune problema de tipul si calitatea miezului si nici de saturatia lui, curentul fiind perfect triunghiular iar maximul era de 3 ori mai mic decit ar fi putut suporta bobina.

De atunci a ramas si o vorba in birou: cind ceva nu merge asa cum te-ai fi asteptat repede cineva spune ca ai pus bobina invers (pt ca s-a racit la cresterea sarcinii in loc sa se incalzeasca mai tare). Astami-au spus colegii cind m-am intors in birou.

Acum 5 ore, Marian a spus:

Bobinele nu se incalzesc mai mult in gol daca au inductanta mai mica, cu atat mai putin daca miezul e fake ( rasina asa cum spui ), ba din contra, de-ar fi asa ar fi fizic imposibil sa se incalzeasca in gol. 

Link spre comentariu

Florin poti sa ma suni .

Continuam in privat analiza.celor 2 module si vedem ce lipseste.

Vad ca trolii nu se dezmint .

Nu toti cei care au postat off off sunt troli ,doar unii care se perpetua in toate  topicurile. ( Cu : sa-ti spun EU ce sa faci ) .

Cand lucram in depanero am intalnitc un analfabet cu 8 clase care nu stia de cos de fi ,de fapt nu stia nimic de curentul alternativ ,dar urla la  toti ca watii sunt watti si sa nu deschidem noi gura in fata lui .Se auto intitula cel mai tare electronist din Ro .

Nu a stiut sa explice cele 2 valori tiparite pe un ups KVA SI KW .

Persoanele de fata se exclud , evident!! 

Editat de antonvasileeee
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări