Alic Postat Ianuarie 22 Autor Partajează Postat Ianuarie 22 Cred ca o sa-l fac dupa chipul si asemanarea astuia... Link spre comentariu
Andrei24 Postat Ianuarie 22 Partajează Postat Ianuarie 22 Buna ziua. Ce pret ar fi pcb-ul, cu aproximatie? Multumesc. Link spre comentariu
PavelR Postat Ianuarie 22 Partajează Postat Ianuarie 22 Seamănă foarte mult cu Genion varianta cu ștecher în carcasă , făcut la electrocontact Botoșani . exemplarul asta este fără, dar alte exemplare pe care le-am avut aveau circuitul complet impregnat cu lac izolator , pe lateral are un fel de bornă la care se conectează firul suspendat de cupru eu l-aş face cu condensatoare cu folie fără pcb Link spre comentariu
deneinvins Postat Ianuarie 22 Partajează Postat Ianuarie 22 @Alic, dacă n-ați făcut comanda încă, înscrieți-mă și pe mine cu două cablaje. Mulțumesc ! Link spre comentariu
Alic Postat Ianuarie 22 Autor Partajează Postat Ianuarie 22 (editat) Ok. Anunt din timp cand ma pregatesc sa dau comanda. Nu ne alearga nimeni... O zi ,doua, trei in plus nu e mare lucru. Condensatorii ceramici vor avea distanta intre pini de 7.5mm. Diodele sunt 1N4007, rezistente de 1W cca. 11mm intre paduri. Mai vin cu detalii cand ma apuc de PCB. Acum 48 minute, PavelR a spus: aveau circuitul complet impregnat cu lac izolator Da, eu cred ca mai am putin intr-un spray pentru izolare electrica, prevenire Corona. 1 oră în urmă, Andrei24 a spus: Buna ziua. Ce pret ar fi pcb-ul, cu aproximatie? Multumesc. Pretul o sa fie cel de fabrica+ un plic+o cola per total. Nu ma arunc la profit ca nu e cazul. Sa-l termin de proiectat, vedem cate se aduna si pot comunica un pret. Probabil 17-18 lei o placa, zic asta din amintiri fata de ce am mai facut eu. Editat Ianuarie 22 de Alic Link spre comentariu
Alic Postat Ianuarie 22 Autor Partajează Postat Ianuarie 22 Acum 50 minute, PavelR a spus: eu l-aş face cu condensatoare cu folie fără pcb Alea sunt mult mai scumpe decat cele ceramice. Cine le are le poate folosi. Link spre comentariu
Tanase Ion Postat Ianuarie 22 Partajează Postat Ianuarie 22 Buna ziua, ma inscriu si eu cu 2buc, cu stima multumesc frumos. 1 Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Ianuarie 22 Partajează Postat Ianuarie 22 Ineficient sa maresti numarul celulelor la 30 (conform pdf atasat): ultimii condensatori se vor incarca cu tensiuni nesemnificative. Povara o duce primul condensator, el trebuie sa aiba ce trimite in sirul de celule, deci macar el trebuie sa aiba o capacitate de 100 ori mai mare decat ceilalti. Ideal ar fi sa existe o descrestere treptata a capacitatilor pe masura ce ne apropiem de iesire. Sa nu uitam ca sirul de celule trebuie sa asigure permanent un curent de scurgere prin firul care ionizeaza. Cresterea capabilitatii de putere (mentinerea valorii tensiunii la iesire pentru fir mai lung, numar mai mare de ioni pe secunda) se poate realiza cu un transformator ridicator la intrare, reducand astfel numarul de celule din sir, in plus realizand si o separare de reteaua de tensiune alternativa (protectie la electrocutare). Cat de mare sa fie tensiunea alternativa data de transformator rezulta din calcule, astfel ca diodele sa nu se arda, condensatorii sa nu se strapunga. In loc de bec cu neon pus la intrare pentru semnalizarea punerii in tensiune se poate aseza pe firul care ionizeaza un V din hartie, ca la electroscop. O metoda de a elimina curentii de scurgere in sirul de celule este sa se introduca montajul intr-o cutiuta de plastic si sa se umple cu parafina (alba, de calitate) calda si lasata sa se "solidifice". Link spre comentariu
PINTI Postat Ianuarie 22 Partajează Postat Ianuarie 22 (editat) Acum vreo 8 ani am facut si eu asa ceva cu 20 de diode 1N 4007 si 20 de condensatori 12nF/1600V. Totul a fost montat intr-o sticla de apa minerala de 0,5l, cu capac mare, pentru a putea fi introdus montajul. Radiantul a fost montat pe intreaga diagonala a unei incaperi cu dimensiunile de 6/4m, incapere unde am si eu coltul meu de electronica. Cum bine spunea si @validae, s-a format pe tavan o dunga neagra, lata de cca. 10 cm. Totul de la fumul rezultat de la lipituri. Mentionez ca in aceasta camera nu fumeaza nimeni. Editat Ianuarie 22 de PINTI Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Ianuarie 22 Partajează Postat Ianuarie 22 (editat) 2 hours ago, Sorin2015 said: Ineficient sa maresti numarul celulelor la 30 Din ce am mai citit, nu trebuiesc folosite tensiuni foarte mari pentru că apar descărcări electrice, deci mult ozon. Ozon care în cantitați mari nu este benefic sănătății. Oricum, în funcție de ventilarea încăperii și umidiatea din aer, aceste generatoare de ioni negativi ar trebui să aibă posibilitatea reglării tensiunii sau a perioadei de funcționare astfel încăt să nu se ajungă la generare de prea mult O3. Sau să fie ventilat forțat generatorul astfel încât O3 să se descompună cât mai rapit. Editat Ianuarie 22 de mihaiaurul Link spre comentariu
Alic Postat Ianuarie 22 Autor Partajează Postat Ianuarie 22 Am făcut 3/4 din pcb. Am închis laptopul ca-s cam obosit. .................. Mai pot reduce din celulele de dublare a tensiunii dacă este necesar. Ne putem limita la 3KV sau pe acolo. Cum decideți, că de ăia suntem mai mulți.... Sa nu rezulte nimic concret Link spre comentariu
deneinvins Postat Ianuarie 22 Partajează Postat Ianuarie 22 Lăsați cablajul așa, cu toate celulele. Pentru o încăpere mai mică, tensiune mai redusă, se montează mai puține. Pentru o încăpere mai mare, tensiune mai mare, mai multe celule montate. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Ianuarie 22 Partajează Postat Ianuarie 22 (editat) [...s-a format pe tavan o dunga neagra...] Da, daca apropii de fir putina vata medicinala scamosata, aceasta este atrasa, se atinge de fir, apoi este respinsa de fir (electrizare prin influenta, apoi prin contact). La fel, daca in loc de fir (polul - al inaltei tensiuni) pui un ac ascutit si, la 3...4 cm, este o placa metalica conectata la masa (polul + al inaltei tensiuni), flacara unei lumanari introdusa intre ac si placa va fi respinsa inspre ac (flacara este o plasma fierbinte cu atomi de carbon ionizati pozitiv). Sunt doua nuante aici: canalizarea pulberilor in fascicul dirijat si, pe de alta parte, producerea de ioni negativi in aer. Ioni negativi in aer poti sa produci sesizabil in cateva secunde dupa ce dai presiune la para dusului indreptata in sus (fantana arteziana in cada). Aici n-ai ce discuta de pulberi poluante. Taranii (aceia dispretuiti "prosti") puneau pe pereti covoare (asternuturi) din lana de oaie mitoasa - cam la fel cum sunt frunzele de brad sau de pin la munte, care produc ioni negativi). Lana produce ioni negativi, ca pinii de la munte. Noi, astia destepti, punem in incaperi pe parchetul sintetic covoare mitoase din plasic (sa se tavaleasca copilasii) = surse puternice de ioni pozitivi. Eventual, credem reclamelor si cumparam generatoare de ioni negativi, adica ceva care incearca sa anuleze dezechilibrul produs de electrizarile covoarelor sintetice (exact asa arata video unei sufragerii moderne: un covor mitos sintetic in zona de joaca a copilasilor si langa al un aaparat de in sfert de metru cub, pus in priza, care purifica si improspateaza aerul etc.). Editat Ianuarie 22 de Sorin2015 adaugire Link spre comentariu
Alic Postat Ianuarie 23 Autor Partajează Postat Ianuarie 23 Am cam tras pisica de coada cu cablajul. Treburi la birou, treburi la mosie... Seara cad lat. Am aranjat componentele a doua oara si acum sunt oarecum in linie dreapta. Poate reusesc diseara sa arat ceva. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 23 Partajează Postat Ianuarie 23 Eu le-am pus pe o plăcuță Perfoboard, deja caut o cutiuță potrivită, cel mai probabil va fi un ,,patcablu,, umplut cu silicon, fiindcă plăcuța mea are circa 15 x 2cm. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum