Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generatorul de ioni negativi . Benefic pentru sanatate? :)

Alic

Postări Recomandate

Ma tem ca va jucati cu focul folosind electrod de inox/nicrom ca electrod negativ...aerul contine apa, umiditatea dintr-o incapere de locuit are 45...55% nivel de saturatie cu vapori de apa, practic, se produce o electroliza subtila in aer, in care catodul doneaza ioni din masa lui, otravind aerul cu diverse tipuri de ioni de crom, inclusiv cel hexavalent!

https://en.wikipedia.org/wiki/Hexavalent_chromium

"Toxicity

Many hexavalent chromium compounds can be carcinogens (IARC Group 1), especially if airborne and inhaled where they can cause lung cancer. Positive associations have also been observed between exposure to chromium(VI) compounds and cancer of the nose and nasal sinuses.[8] Workers in many occupations are exposed to hexavalent chromium. Problematic exposure is known to occur among workers who handle chromate-containing products and those who grind and/ or weld stainless steel.[9] Workers who are exposed to hexavalent chromium are at increased risk of developing lung cancer, asthma, or damage to the nasal epithelia and skin.[5] Within the European Union, the use of hexavalent chromium in electronic equipment is largely prohibited by the Restriction of Hazardous Substances Directive and the European Union regulation on Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals.[10]

https://phoenixmodels.ro/ro/88-tije-carbon

Mai bine dati 10-15 lei pe o tija de carbon si stati fara grija.

Link spre comentariu
Acum 37 minute, Spitfire a spus:

Ma tem ca va jucati cu focul folosind electrod de inox/nicrom ca electrod negativ...aerul contine apa, umiditatea dintr-o incapere de locuit are 45...55% nivel de saturatie cu vapori de apa, practic, se produce o electroliza subtila in aer, in care catodul doneaza ioni din masa lui, otravind aerul cu diverse tipuri de ioni de crom, inclusiv cel hexavalent!

Ma bagati in sperieti. Iau tija de carbon acum. Vad ca au si de un milimetru.

Asta nu se mai descompune?

Link spre comentariu

O fi bun de ceva? 

Înțeleg că sunt niște fire subțiri de carbon [ chinezesc :) ]  acoperite de un tub siliconic. 

Lițele  alea de carbon ce diametru au?  Fă-i o poză  să văz  mai bine  minunea.

Tu pentru ce l-ai luat,  să încălzești ceva?

Link spre comentariu

Le fac o poza diseară, sunt subțiri dar nu știu sa zic ce secțiune. Initial doream sa-mi fac un fel covoraș încălzit alimentat printr-un dimmer, abia după ce am citit mesajele voastre cu bara de carbon m-am gândit la firul asta.

Link spre comentariu

Pare interesant cablul asta. 

O sa fac o comanda de 20 m.   Poate incerci sa-l bagi in priza si sa masori temperatura + curentul. Nu e mare lucru sa pui un cablu cu stecher.

Ce  usor este sa-i spun altuia ca nu-i mare lucru...  La cate am eu de facut si nu le mai termin.🤣

Editat de Alic
Link spre comentariu

Uite ce fac unii cu acest cablu. 

Il rog pe validae sa mute intr-un topic nou chestia asta.  Cred ca poate fi utila pentru unii mai indemanatici.

Link spre comentariu

@Alic trebuia să te las pe tine să-l testezi primul.

Acum 10 ore, Alic a spus:

niște fire subțiri de carbon

Până acum nu dezizolasem capetele. Firele de carbon sunt extrem de subțiri și îmi e imposibil să măsor diametrul unei fibre, firele de păr uman (din cap) par groase în comparație cu astea.

IMG20250212.jpg

Prima dată l-am alimentat câteva secunde pentru a verifica dacă nu ia foc din prima. După aceea, l-am lăsat un minut și ceva, dar nu am mai rezistat nici la mirosul greu de suportat, deși sunt răcit și abia respir pe nas, și nici de teama că ceva ar putea lua foc. Nu am înțeles dacă siliconul mirosea așa sau praful alb (talc?) care era aplica și cumva a dispărut, oricum nasol cu aerisitul la ora asta și pe caniculă.

https://streamable.com/e5e72h

Am văzut fir pentru degivrare electrica și arătat mult mai serios și sigur in exploatare și nici nu se incalzea în halul ăsta. Degivrarile pe care le-am văzut aveau controler de temperatura dar ăla monitoriza doar punctul de temperatura minimă pentru a știi când să conecteze alimentarea cablului.

Curentul măsurat de contor pentru 10m este de 0,756-0,753A.

Link spre comentariu

Cablul de incalzire are o anumita putere disipata/metru liniar ; am folosit 2 buc.x8m (33ohm/m, eticheta cf-12r-50r) in paralel pentru a repara un panou radiant, acum un an; conteaza mult modul in care se face sertizarea .

Se pot face panouri radiante folosind placi ceramice , ca in clip; se pot gasi si cu termostat incorporat, ucrainene .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări