Costa Postat Ianuarie 21 Partajează Postat Ianuarie 21 Mai erau si doua surse de PC ,una sigur buna. Pot sa fie folosite ca surse de incredere pt electronice audio ? Induc zgomote ? -se poate corecta asta? -cum se verifica ? Nu ma pricep ,presupun ca sunt surse in comutatie prevazute cu minimul necesar ca sa fie ieftine si compacte. Dar cand singurul traf liber are o tensiune prea mare ce alternative sunt ? (nu sunt electronist, f rar cateva incercari in audio ca hobby) Link spre comentariu
sla Postat Ianuarie 21 Partajează Postat Ianuarie 21 Ce fel de electronice audio vrei să alimentezi cu aceste incarcatoare/ alimentatoare? Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 21 Partajează Postat Ianuarie 21 Acum 55 minute, Costa a spus: Dar cand singurul traf liber are o tensiune prea mare ce alternative sunt ? Dai jos din spire în secundar, sau scoți o priză pt tensiune mai mică, dacă permite bobinajul. Link spre comentariu
Costa Postat Ianuarie 21 Autor Partajează Postat Ianuarie 21 1 hour ago, sla said: Ce fel de electronice audio vrei să alimentezi cu aceste incarcatoare/ alimentatoare? -kit Generator de semnal DDS Trigonometric 1Hz-65534Hz dc 7-9v -kit Preamplif stereo cu ne5532 dc 5-15v -preamp pt microfon deocamdata simulat in MicroCap dc 5-9v Asta concret acum ,altfel planuri noi mai apar. Uneori e necesara alimentare dubla 2x(12-30)v . 1 hour ago, doru3160 said: Dai jos din spire în secundar, sau scoți o priză pt tensiune mai mică, dacă permite bobinajul. Este toroidal 2x36.5v/80va, ar fi pacat sa alterez un lucru bine facut. Ma gandeam la un ?regulator? dublu cu 2 bipolari , tens reglabila 2x(5-35)v/1-2A Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 21 Partajează Postat Ianuarie 21 Acum 10 minute, Costa a spus: Este toroidal 2x36.5v/80va, ar fi pacat sa alterez un lucru bine facut. Atunci merge sigur scoasă o priză fără a altera nimic. Răspunsul era cu privire la traf pt că așa a fost pusă intrebarea. Sigur că sunt și soluții alternative. Link spre comentariu
Costa Postat Ianuarie 22 Autor Partajează Postat Ianuarie 22 Prudenta in masurarea cu osciloscopul la surse in comutatie : https://www.elforum.info/topic/112510-cum-se-foloseste-osciloscopul/page/2/ Va intreb ca sa nu gresesc ceva,pot cu osciloscopul sa vad tensiunile livrate de sursele din foto ? -in gol si in sarcina-brum,riplu E riscant ,sunt necesare conditii speciale ? (iese din discutie sursa de PC ) O singura sonda conectata DOAR la mufa exterioara,tensiuni intre 3-24v. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 22 Partajează Postat Ianuarie 22 Vreti sa luati contact cu probleme de electronica picatura cu picatura. Daca traim destul, veti constata ca se aduna cu sutele. Mixati cu elemente de baza: ce este sursa de alimentare si cu ce se mananca ea? Sursa trebuie sa dea tensiunea necesara montajului. Dar pentru toate cele ce intra in contact ohmic cu omul face si separarea galvanica. Daca omul nu atinge montajul, nu este neaparat nevoie de separare. Este cazul iluminarii cu LED-uri sau cunoscute de batrani, televizoarele alb-negru romanesti. Asa ca tot ce ati pus in poze este in contact cu omul, au separare galvanica si se poate pune fara grija sonda pe ele. Atentie, cele cu impamantare ne obliga sa punem masa sondei la masa sursei. Invatati bazele putin cate putin ca nu este nevoie la nivel de inginer, este suficient la nivel de liceu. ADAUGARE: daca sursa nu este separata galvanic, tot o putem masura cu oscul dar cu regulile scrise de zeci de ori la tema "osciloscopul si impamantarea". 1 Link spre comentariu
Alic Postat Ianuarie 22 Partajează Postat Ianuarie 22 Giarselor alea de surse le poti gasi alta intrebuintare. Scoate cateva spire din secundar si gata. Pari ca mai rau iti complici existenta... Link spre comentariu
Alic Postat Ianuarie 22 Partajează Postat Ianuarie 22 Edit. Din ce inteleg ai nevoie de o sursa de alimentare cu tensiuni diferite. Unele mici, altele mai mari folosind un singur traf cu o unica tensiune, aia mare. Cred ca daca te uiti pe la vanzari, sigur gasesti cateva trafuri mai adecvate. Sursele ale in comutatie necesita o filtrare suplimentara, ti-o spun garantat. Altfel vezi tot felul de balarii alimentand generatoare de semnal si alte ''finetzuri'' . Link spre comentariu
Alic Postat Ianuarie 22 Partajează Postat Ianuarie 22 Acum 19 ore, Costa a spus: Ma gandeam la un ?regulator? dublu cu 2 bipolari , tens reglabila 2x(5-35)v/1-2A E cam mare diferenta si trebuie disipata undeva tensiunea aia pe care uneori n-o folosesti. Doua montaje cu LM317 HV si cateva tranzistoare cred ca te poate ajuta. Sau asta https://www.sigmanortec.ro/modul-coborator-tensiune-pwm-xh-m401-4-40v-la-125-36v-8a-200w- Link spre comentariu
Costa Postat Ianuarie 22 Autor Partajează Postat Ianuarie 22 8 hours ago, dumitrumy said: Asa ca tot ce ati pus in poze este in contact cu omul, au separare galvanica si se poate pune fara grija sonda pe ele. Atentie, cele cu impamantare ne obliga sa punem masa sondei la masa sursei. Trebuie sa citesc macar in diagonala despre surse in comutatie ca sa inteleg cum se face separarea galvanica ,multumesc pt raspuns. 7 hours ago, Alic said: Sursele ale in comutatie necesita o filtrare suplimentara Am vazut niste varfuri ciudate pe sinusoida la iesirea din generator, de aici subiectul si intrebarile. 7 hours ago, Alic said: E cam mare diferenta si trebuie disipata undeva tensiunea aia Asa este dar o situatie similara nu este si la sursele reglabile de laborator ? @Alic -multumesc pt solutiile oferite,n-am sa optez pt alte surse in comutatie ,nu stiu ,nu ma bag . Cu inca doua trafuri acopar cam toata gama de tensiuni pt micile mele proiecte. Link spre comentariu
Alic Postat Ianuarie 22 Partajează Postat Ianuarie 22 Eu am inteles ca vreti a folosi doar acel traf cu tensiune mare. Punct. --------------------------------------------------------------------------------------------- De fapt imi dau seama ca nu inteleg mare lucru... Puteti face un step-down la modul clasic cu disipare pe tranzistoare, multe... Ori poate ca doar puneti intrebari... Imi vad de treaba. La 21.01.2025 la 16:22, Costa a spus: Dar cand singurul traf liber are o tensiune prea mare ce alternative sunt ? La 21.01.2025 la 18:50, Costa a spus: Este toroidal 2x36.5v/80va, ar fi pacat sa alterez un lucru bine facut. Ma gandeam la un ?regulator? dublu cu 2 bipolari , tens reglabila 2x(5-35)v/1-2A Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 23 Partajează Postat Ianuarie 23 7 hours ago, Costa said: ca sa inteleg cum se face separarea galvanica ,multumesc pt raspuns. Orice alimentare care contine un tranfsormator, este o forma de sursa cu izolare galvanica. Ideea este sa izolezi montajul alimentat de faza retelei, si orice tip de transformator care are o forma de primar si una sau mai multe de secundar, asigura separare galvanica, asta pentru ca nu exista legatura electrica intre bobina primar si bobina/bobinele secundar ( sunt izolate ). Exceptie fac autotransformatoarele ( variacul spre exemplu, sau stabilizatoarele de retea ), acelea nu au izolare galvanica. Link spre comentariu
Costa Postat Ianuarie 23 Autor Partajează Postat Ianuarie 23 @Alic-"gioarsele" sunt ramase de la div aparate,merg inapoi la cutie sau primesc o noua utilizare,cu (traf)alim clasice sunt mai confortabil. 19 hours ago, Alic said: Sursele ale in comutatie necesita o filtrare suplimentara Cum? cu ce ? (doar daca e simplu) Intreb unde nu stiu ca apoi sa aleg functie de limitele personale -cunoastere,preferinte,dotari,buget... Esti tanar ?-de data asta "bunicu" nu a urmat sfaturile tale ,sper sa intelegi de ce. 2 hours ago, Marian said: Orice alimentare care contine un tranfsormator, este o forma de sursa cu izolare galvanica. Bine venite explicatiile ,multumesc ,alaturate celor ale dlui dumitrumy le-am completat cu : EEVblog #279 - How NOT To Blow Up Your Oscilloscope! https://www.youtube.com/watch?v=xaELqAo4kkQ Pt obtinerea unei tensiuni mai mici dintr-una mai mare am nevoie de scheme f simple cu BJT,una 1x...V si alta 2x...V ,incep sa caut de aici: https://www.elforum.info/topic/100402-regulatorul-liniar-de-tensiune-proiect-didactic/ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum