djvas Postat Ianuarie 20 Partajează Postat Ianuarie 20 (editat) De ceva timp s-au inmultit Spectrum-urile la mine... Mi-as fi dorit si inca mai doresc sa am o varietate mai larga din cele romanesti... Dar cum nu mi le pot permite, ma multumesc si cu originalele. Am cautat cate unul cam din fiecare versiune, ar mai fi de gasit modelul ToastRack dar din pacate licitatiile sar de 200 euro de fiecare data. M-am apucat prima oara de +3 cum e si normal, doar este cel mai ''potent' dintre toate. Primu lucru a fost curatarea tastaturii : Calculatorul este functional asha ca nu a necesitat nici o interventie. Alimentarea si iesirea video RGB sunt chestii banale si nu are rost sa vb despre ele. Pasul urmator a fost conectarea unei unitati de floppy disk. Pentru cine nu stie, ZX +3 este echipat cu o unitate de 3" inventie Amstradt care este un pic inutila si extrem de scump pentru a o putea folosi. Ca ordin de marime... va doresc succes sa gasiti o discheta noua de 3" sub 20 EURO, si pe langa asta mai trebuie si o unitate de 3" conectata la calculator pentru a putea face transfer de date. Asa ca solutia este folosirea unei unitati de 5.25 sau 3.5". Primul test a fost cu 5.25 pentru a verifica functionarea corecta. Urmatorul pas.. 3.5". Mai departe voi descrie modalitatea gasita de mine pt de a conecta corect FD de 3.5" Floppy discurile compatibile IBM PC sunt de 2 tipuri din punct de vedere al interfetei : 1. Interfata IBM XT ( Sughart) 2. Interfata IBM AT cea pe care o stie toata lumea. Diferenta majora intre cele 2 modele este semnalul de pe pinul 34. La XT acest semnal se numeste Ready, iar la AT se numeste Disk Change. Spectrumul functioneaza cu semnal de Ready . La unitatile de 5.25 nu este o problema deoarece absolut toate au acest semnal. Cele mai moderne ( adica de la mijlocul anilor 80) sunt dotate atat cu Ready cat si cu DC configurabil din jumperi. Unitatile 3.5" stiu doar semnal DC ( disk change). Am citit pe undeva ca ar fi existat unitati de 3.5 care aveau atat Ready cat si DC configurabil, dar eu personal nu am avut sau vazut una. In concluzie unitatea de 3.5 nu este direct compatibila cu Spectrumul. Pentru a putea fi folosita trebuie recreat Ready sau pacalit cumva. Am vazut pe net tot felul de solutii care de care mai inventive sau mai proaste cum ar fi Ready tot timpul la activ, comutator manual sau chiar modificare unitatii de floppy. Toate aceste O scurta precizare inainte de a continua : Toate iesirile unitatii de floppy sunt de tipul open collector, toate intrarile au pull up. Asta inseamna ca ACTIV = 0 logic, INACTIV =1 Logic. Diferenta intre cele 2 semnale ëste urmatoarea: Ready este INACTIV atunci cand discul nu este prezent. Devine activ in urmatoarele 2 conditii : discul este introdus, MOTOR ON este ACTIV ( si mai exact dupa max 500ms pentru a avea timp ca motorul sa ajunga la turatie) DC este activ in urmatoarele conditii : Lipsa disk si DISK SELECT activ. La introducerea discului acesta NU trece automat in inactiv, urmatoarele conditii sunt necesare pentru a fi INACTIV: - disk prezent - DISK SELECT activ - Motor ON - 1 pulse pe STEP. Odata ce am inteles cum functioneaza implementarea este relativ simpla : Pentru o mai buna intelegere am desenat si o diagrama logica : De ce semnalul DISK CHANGE arata ca mai sus ca in poza de mai jos? Deoarce explicam mai sus ca el este ACTIV doar cand Drive-ul este selectat. Poza de mai jos este DRIVE SELECT . De ce face ZX +3 asta chiar daca nu cer nimic de la drive ? Nu am explicatia clara dar cred in proportie de 99% ca este vb despre decodarea porturilor in stilul SPECTRUM... Cum functioneaza: Avem nevoie de 1 pulse pe care il compunem din DC si MOTOR cu o poarta OR. Aceasta va fi 0 doar cand cele 2 semnale sunt 0. Acest semnal trebuie aplicat pe STEP la floppy. Din pacate iesirea STEP din spectrum nu este open collector ca la cele romanesti asha ca nu este recomandat sa venim in paralel. Semnalul de STEP din ZX impreuna cu cel creat de OR sunt combinate intr-o poarta AND a carei iesiri se conecteaza pe semnalul de STEP-ul al unitatii. Odata deactivat DC-ul acesta are valoarea 1 asha ca trebuie sa-l inversam ca sa fie Ready. Din nevoia de un inversor in schema am decis sa folosesc NAND in loc de AND pentru a rezolva problema doar cu 2 IC-uri. Solutia functioneaza perfect cu unitati SONY si NEC. La TEAC momentan sunt un pic de probleme din cauza ca nivelul pe pinul de DC este undeva pe la 3V cu un pull up de 680 ohmi. Dar problema cu Teac-ul este inca in studiu. Alte modele de Floppy nu am. Ramane sa vad cum montez mecanic un floppy de 3.5 intern si sa fac un pcb adaptor. Sper ca informatia sa fie de ajutor si altora si deasemenea sper ca explicatia a fost destul de clara. Daca exista interes pot explica si partea de SOFT pentru folosirea dischetei, inclusiv formatare si trasfer de date intre Spectrum si PC. Intre timp am facut si update la ultima verisune de soft adica +3e. Urmatoare ''lucrare'' va fi interfata cu tastatura PS2 pentru ca oricat am incercat..nu ma pot obisnui cu tastatura de Spectrum. Editat Ianuarie 20 de djvas corectare greseli ortografie 6 Link spre comentariu
aureli67 Postat Ianuarie 20 Partajează Postat Ianuarie 20 Felicitari pentru mica colectie si tot inainte !!! Ne inmultim pe zi ce trece , noi astia cu Spectrumuri , adica foarte foarte bine . Baga-le acum si o interfata de IDE , si te poti juca si cu cf-carduri sau HDD-uri pe ele ( am pus si una si alta pe Cobra mea cu 128K memorie compatibila +3 , un vis frumos devenit realitate pentru mine ) Fa-le si niste iesiri pe VGA , baga si tastatura pe PS2 si / sau USB , si atunci sa vezi distractie . Cat despre cele romanesti , le poti construi de la zero , avem cu ce , scheme , placi , piese ( in curand vor fi disponibile chiar si carcase de Cobra si HC2000 , mai avem pana la cele de HC85 - 91 ) , doar timp si chef de ele sa ai . Spor la mestereala !! Link spre comentariu
BIZONUL66 Postat Ianuarie 20 Partajează Postat Ianuarie 20 Buna seara ! Asa cum te-a felicitat Aurel te felicit si eu si te invit intrun grup foarte mare si potent in retro calculatoare . Acest grup este constituit pe WHATAPP https://www.youtube.com/@Ro-Micro/videos Ma poti contacta pe whatapp la 0722355536 Seara buna Link spre comentariu
djvas Postat Ianuarie 21 Autor Partajează Postat Ianuarie 21 Multumesc pentru aprecieri. Astazi am terminat si adaptarea mecanica, nu este cea mai buna lucrare a mea dar se potriveste, se inchide carcasa corect si am reusit sa umplu si spatiul care ramanea liber. Si toate fara a da vreo gaura suplimentara in carcasa ! Este un fel de suport realizat din plastic. Testele initiale au fost din placa HDPE de 8mm, finalul este de 10 mm din alt material la care imi scapa numele. Sub el sunt 2 fasii pe post de distantiere. Inaltimea totala placa plus fasii este 18mm. A mai ramas sa fac PCB-ul adaptor. Inca nu-s hotarat daca portile logice sa fie smd, tht, sau sa le combin intr-un GAL pentru a iesi cat mai compact. Adaptor_Floppy.DXF 5 Link spre comentariu
djvas Postat Ianuarie 24 Autor Partajează Postat Ianuarie 24 M-am apucat si de "ala micu" adica de Spectrumul de 48K. Verificat tensiuni, verificat video complex si dat pe ecran. Pare functional doar ca are tenta de albastru. Asta se rezolva la final si e o problema de obicei din reglajele codorului PAL. Din pacate am nimerit versiunea 2 , cea cu TR6 peste procesor. Placa pregatita pentro o baie cu ultrasunete : In partea de upper RAM am avut "norocul" sa gasesc o combinatie de memorii de diversi printre care si OKI la care este necesara inca o modificare, mai exact inversat pinul 10 cu 11 de la IC26. Modificarea realizata de fabrica a fost cum se vede in poza, adica au scos pinul 11 in afara soclului si l-au legat la VCC iar pe spate au facut scurt intre 10 si 11. Am gasit pe net ca au fost unele serii care au avut un pcb adaptor in soclul lui ic26 si astfel puteau configura mai elegant in functie de ce memorii aveau. Nu prea imi place cum e la mine asha ca am 3 variante : 1. Las asha 2. fac un pcb adaptor 3. Scap de toate mizeriile de memorii 4532 si le inlocuiesc cu 4164. Ce ma sfatuiti sa fac ? 1 Link spre comentariu
aureli67 Postat Ianuarie 25 Partajează Postat Ianuarie 25 ai 8 memorii acolo de 4 feluri , aiurea total cat de bine pot sa mearga imperecheate asa ? baga niste 4164 de la acelasi producator , mai ales ca ai si socluri la ele , parca eu asa as face si l-as muta si pe TR6 ala de peste procesor plus as pune niste radiatoare de M2 pe el si pe ULA Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum