Ovidanie Postat Ianuarie 18 Partajează Postat Ianuarie 18 Asa arata panoul frontal al sursei. Tranzistorii sunt cu germaniu, sursa din foto este construita in 1974. Panoul frontal masoara aprox 200*310mm. Cateva foto cu cablajele, sunt perechi, canalul stang si drept, sunt construite "in oglinda" Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 18 Partajează Postat Ianuarie 18 Acum 7 minute, Ovidanie a spus: canalul stang si drept, sunt construite "in oglinda" Un mare neajuns pt depanare. La modelul cu M (modernizat), modulele sunt identice. Le poti schimba in voie intre ele. Se pare ca la inceputuri puneau accent pe estetica interna a produsului, dar tehnologic era mai complicat de produs doua repere diferite. Condensatorii aia cu dop din cauciuc (negru) au tinut neasteptat de bine. Am gasit prin aparate exemplare din anii 70 care inca isi faceau treaba. Cauciucul gri se facea plastilina. Link spre comentariu
hixpp02 Postat Ianuarie 18 Partajează Postat Ianuarie 18 Eu de-obicei acele cu dop de cauciuc le schimbăm fără sa mă uit la ele dacă-s bune sau nu. Si pe acelea verzi de la IPRS, cu toate ca încă măsurau neașteptat de bine. Noroc ca aici nu-s conzi tantal picătură… Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 18 Partajează Postat Ianuarie 18 Eu prin aparate de radio care merg ocazional, chiar ma bucur sa ii gasesc in toate mintile. Am luat de la cineva un Neptun 1 care a stat in capsula timpului cca 30 ani, uitat pe un dulap, plin de praf. Nu mica mi-a fost mirarea cand l-am alimentat si am vazut ca merge. Chiar nu m-am indurat sa intervin pe cablaj. La scule care merg zi de zi, ce sa zic, de la caz la caz, merita si schimbati. Link spre comentariu
Andrei24 Postat Ianuarie 18 Partajează Postat Ianuarie 18 1 hour ago, doru3160 said: Condensatorii aia cu dop din cauciuc (negru) au tinut neasteptat de bine. Am gasit prin aparate exemplare din anii 70 care inca isi faceau treaba. Cauciucul gri se facea plastilina. Datorita negrului de fum care era si este folosit intens in industrie. printre altele colorant, rezistent UV, un f bun stabilizator si nu in ultimul rand izolator! Link spre comentariu
hixpp02 Postat Ianuarie 19 Partajează Postat Ianuarie 19 Sursa “internațională” văd componente aproape de la toți producători de pe vremea aceea Link spre comentariu
Ovidanie Postat Ianuarie 19 Autor Partajează Postat Ianuarie 19 (editat) Bine punctat. Urma sa atrag atenția asupra acestui aspect. Pe panoul frontal, comutatoarele on-off sunt rusești. Comutatoarele rotative, tot rusești sunt? Rezistorii albaștrii, au precizie 1%, cunoașteți producătorul? Editat Ianuarie 19 de Ovidanie Link spre comentariu
hixpp02 Postat Ianuarie 20 Partajează Postat Ianuarie 20 Din pacate nu stiu cine este fabricantul acelor rezistoare albastre, cu toate ca mai am si eu in cutii acasa cateva. Cum componentele utilizate in aparat nu se limiteaza numai la fostele tari componente ale tratatului de la Varsovia... poate fi vreo firma vestica care numai exista demult. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 20 Partajează Postat Ianuarie 20 Prin mavo35 am mai văzut modelul ala de rezistențe cu toleranță mică. Poate din cei care au lucrat în Timișoara să știe câte ceva. Mai târziu, au fost înlocuite de binecunoscutele rpm de Argeș, care la precizie stăteau bine, dar foarte fragila fixarea terminalelor. Link spre comentariu
PavelR Postat Ianuarie 20 Partajează Postat Ianuarie 20 În cartea tehnică la lista componentelor erau trecuţi producătorii, dar corespundeau numai la primele aparate produse, după puneau ce aveau la îndemână. Rezistorii albaştri parcă erau de provenienţă franceză sau englezească, dar e posibil să mă înşel Link spre comentariu
Mitica M. Postat Ianuarie 20 Partajează Postat Ianuarie 20 Scrie in manualul sursei scanat de dl. Soldan aici pe forum: welwyn -> englezesti. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum