Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator electronic se incalzeste in altă locație

fgbogdan

Postări Recomandate

Buna,

am facut un amplificator cu alimentare electronic transformer (asa ceva http://www.seekic.com/circuit_diagram/Basic_Circuit/Electronic_transformer_circuit_diagram.html)

merge foarte bine pe boxele/input de test - in atelier.

Cand il aduc in casa se incalzeste alimentarea foarte tare.
Test (unde merge) - sursa audio - un Mp3 player de 2 lei, boxe din niste difuzoare adunate - 6Ohm

In casa (unde se incalzeste) - sursa audio  - Laptop PC - iesire USB - Boxer open baffle 4 Ohm

am incercat sursa USB player - la fel - se incalzeste

am incercat cu MP3 player total decuplat de calculator - la fel ! ...se incalzeste.

Intradevar in casa sunt 20 de grade si afara in atelier sunt 4 ...insa l-am lasat in atelier sa functioneze si 2 ore si nu s-a incalzit deloc.

IDEi ?

stiu - schmema e de 2 lei - insa merge .. si a mers ani de zile pe ceva cu 12V intr-o boxa agatata de perete vara/iarna.

Diferentele sunt:

- transformatorul e bobinat sa fie 2x24V (inainte era 1x12V)

- audio alimentat din alta parte (PC sau alimentator 5V de telefon)

- boxele au 8 Ohm in loc de 6 Ohm

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fgbogdan

6

• Marian

2

• Dxxx

2

• Alic

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

salut - nu - nu am masurat. Oricum ma gandesc ca e mai mare acolo unde se incalzeste - DAR ... o sa masor si revin cu valori concrete.
Pe mine ma duce gandul la ceva interferente cu alimentarea de la Laptop - adica SMPS de la amplificator induce ceva interferente in tandem cu SMPS de la computer si o ia razna de tot.
Am EMI filter pe amplificator - deoarece fara el era nebunie.

Link spre comentariu

Acel "electronic transformer" merge cel mult la sarcini total insensibile gen becuri cu incandescenta... si cam atat.

Foloseste o sursa SMPS adevarata, cu bucla de feedback pentru controlul tensiunii de iesire... sau mai bine o sursa liniara.

In rest am citit de 3 ori ce "explici" la configuratia de test si nu se intelege nimic.

Oricum este de bun-simt ca toti parametrii sa fie exact la fel daca doresti sa faci o comparatie, nu boxe si sursa diferita.

Ce amplificator este, crezi ca nu este important?

Evident ca niste masuratori minime gen tensiune si curent DC de alimentare sunt esentiale, bun ar fi si un osciloscop (sa nu auto-oscileze).

Link spre comentariu

corect - ai dreptate - acel SMPS nu e ce trebuie - doar ca era mic si incapea in cutie.
Mai multe ma "roade" de ce se comporta asa.

Amplificatorul e un banal 2SC5200 + 2SA1943

O sa ii pun transformator clasic - si mai pot sa testez cu un SMPS bazat pe ir2153 (ca am mai multe) si revin cu date.

Link spre comentariu

De ce crezi tu ca SMPSul este atat de complicat, uzual cu bucla de feedback cu optocuplor, cu protectii functionale, cu deprazitare in+out, cu multe componente sau cu unele dedicate?

Toate astea lipsesc la "solutia ta"... Solutie care nu este de fel recomandata pentru nici o aplicatie cu minim de pretentie.

Nu este greu sa presupui ca instabilitatea si nerepetabilitatea pentru testele tale, vin de la un component incert, si component incert exista in mod clar.

Link spre comentariu

ar merge si ala mai bine daca ai adauga cate un inductor din transformator pana in puntea de diode, si ai folosi diode schottky la 100v, ai obtine astfel topologia unesi surse forward, alfel tranzistoarele se incalzesc foarte tare in rgimurile tranzitorii iimpuse de incarcarea condensatorelor pe direct.

Sunt familiar cu fenomenul descris de tine la surse autooscilante asemantoare pentru diferite utilizari ex generator ultrasonic, bipolarele intra in deriva termica peste o anumita temperatura, trbuie tinute reci sa fie totul OK, am incercat diverse variatiuni cu mosfeturi cu carbura sau cu GAN fet, unele au reusit.

Link spre comentariu

"SMPSul este atat de complicat" - asa e ... al naibii de complicat.
Am folosit SMPS doar pentru amplificatoare cu lampi unde consumul e destul de liniar (datorita filamentelor cred).
Ma gandeam insa ca totusi la un consum mic (asa cum e in cazul montajului meu) - n-ar trebui sa fie probleme.
ce spune Ionut120v are foarte mare sens - la rece - e posibil sa se comporte altfel.
Cum ziceam - revin sapt viitoare cu date concrete (consum si poate oscilograme)

Link spre comentariu
  • validae a schimbat titlul în Transformator electronic se incalzeste in altă locație

Ai specificat că în atelier ai difuzoare cu impedanța mai mare decât în casă.Respectiv în atelier au 6 Ohmi și în casă 4 Ohmi.Deci regimul de lucru în cele două locații diferă.

Link spre comentariu
5 hours ago, fgbogdan said:

Diferentele sunt:

- transformatorul e bobinat sa fie 2x24V (inainte era 1x12V)

De 4 ori mai multa putere trasa din primar. 
Ar fi culmea sa nu ia foc jucaria...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări