xubi Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 Am o astfel de centrală cu actuatorul din link. https://www.arca-caldaie.ro/piese-de-schimb/actuator-termostatic-arca-aspiro.html?srsltid=AfmBOopucIm4K1CJL-xSFmB553mtCjXqIt2j_c4xy380eCIOphhYpDKA Aș vrea să-i fac o reumplere cu parafină pentru că probabil a pierdut-o-n cei 19 ani de când am centrala. Știe cineva ce parafină se folosește și de unde să o cumpăr? L-am deschis rece și a curs o picătură lichidă, mirosul este de produs petrolier. Desigur pot să cumpăr actuatorul dar nu știu când se termină centrala și mi se pare hazardat să dau 550de Lei Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 9 Autor Partajează Postat Ianuarie 9 (editat) Rog un moderator să corecteze actuatoarul cu actuatorul. Aș fi recunoscător. Editat Ianuarie 9 de xubi Link spre comentariu
manolo Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 Nu vei gasi acea "parafina" formula oricum este secreta. Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 10 Autor Partajează Postat Ianuarie 10 Mulțumesc @manolo, nu cred că-i formulă secretă ci un produs industrial destul de comun, cu tensiune superficială redusă pe care-l cumpără și-l bagă-n tubul capilar. Probabil sonda are chiar parafină solidă la 20C și doar capilarul are lichidul ăsta. Speram că cineva a fost mai rapid decât mine la câte Aspiro sunt pe piață Link spre comentariu
daniels Postat Ianuarie 10 Partajează Postat Ianuarie 10 Cauta un termostat auto care se deschide la aceiasi temperatura. Din ce stiu eu acolo e ceara amestecata cu grafit. Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 10 Autor Partajează Postat Ianuarie 10 Mulțumesc @daniels dar nu-i on /off ci răspunde proporțional cu temperatura pe o lungime de 8mm închizând mai mult sau mai puțin o clapetă. Deocamdată experimental am constatat că l-am umplut cu 10-15ml de diluant pentru motorină așa că presupun că are ceară-n bulb și doar în capilar și elem de execuție are nevoie de fluidul ăsta Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 11 Autor Partajează Postat Ianuarie 11 L-am făcut și deja a mers 3 cicluri de încălzire/răcire pe toată cursa de 8mm. Am folosit un fluidificator de Diesel avut pe acasă dar cred că mergea și petrol lampant sau ceva parafină lichidă la temperatura camerei. Mă gîndisem și la lichid de frână dar nu am încercat. Varianta lungă pentru cei care eventual ar avea problema asta; elementul de execuție argintat are în capătul liber un căpăcel și-n acesta se vede ceva mai adînc o bilă de aprox 2 mm. Bila este băgată presat din exterior în gaura conică. N-am reușit să o scot altfel decât scoțând căpăcelul care este cositorit înfundat în burduful argintat. Am bătut bila afară din gaura conică dinspre interior. Cu burduful încă deschis am umplut burduful cu sonda răcită la -1/-2C cât era afară. Capilarul are un volum infim iar burduful, vorbisem de 10ml, dar este probabil de doar 1-2ml. La încălzirea sondei la 80C am scos tot fluidul semn că parafina în sondă, funcționează. Am scurs burduful și l-am lăsat câteva ore să se evpore(să nu-l aprind la recositorire. Am remontat capacul prin cositorire și am umplut cu o seringă burduful până a dat pe afară, prin orificiul conic al capacului. Pentru a stimula intrarea fluidului în capilar am răcit sonda cu Freeze de -50C. Cu sonda încă rece și fluidul ușor ieșit din gaură, am bătut cu un dorn bila în gaura conică . Am testat comportarea burdufului la încălzirea sondei și am obținut o cursă de 7mm. Probabil dacă întindeam puțin burduful(trebuia un dispozitiv să-l țină întins) și apoi umpleam cu seringa obțineam o cursă mai mare și o mai mare certitudine că nu am prins aer. Deocamdată funcționează și împinge pârghia cu arc a modulatorului pe care trebuie să o acționeze. Link spre comentariu
draku Postat Ianuarie 11 Partajează Postat Ianuarie 11 sa ne spui si cat timp functioneaza reparatia asta...... Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 12 Autor Partajează Postat Ianuarie 12 Am un dubiu despre cât de etanș am bătut bila la loc fără un dispozitiv adecvat de susținere a burdufului. Dacă nu se duce mai repede revin abia prin Mai. Am notat în planner Link spre comentariu
xubi Postat Ianuarie 30 Autor Partajează Postat Ianuarie 30 La 11.01.2025 la 23:36, draku a spus: sa ne spui si cat timp functioneaza reparatia asta...... Azi 30.01 actuatorul funcționează normal Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum