Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa IMPO


dan cod

Postări Recomandate

Am pus mana pe o sursa impo. De ce impo? Fiindcă mai am ceva aparate impo și vreau sa fac un mic stand doar cu impo. Îmi plac carcasele lor fiind galbene și eu am o slăbiciune pentru culoarea asta. 

Ce M-a surprins la sursa când am desfăcut-o este ca elementul serie este un 7812. Când am văzut am zis clar umblat în ea. Dar sursa funcționează perfect pentru ce a fost făcută. 0-12v/01A plus 6-0-6ca

Reglajul tensiunii de ieșire se face pe pinul de gnd al 7812. Pe în are 21V pe out cât este reglata. Eu nu am mai întâlnit asa ceva. De aceea am postat aici fiindcă pentru mine este o curiozitate. Poze cu ea am pus la amc surse de laborator. Edte cu un 741 făcută ca și integrat. Aș fi curios cum s-au gândit la asa ceva. 

Subiect de discuții. Cred ca voi face un upgrade la ea, sa pun un 7812 de 5A fiindcă am cu grămada, plus sa schimb puntea cu una de 5A și cred ca la cum arata traful va duce lejer 3A ceea ca ar fi super ok. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, dan cod a spus:

 

Reglajul tensiunii de ieșire se face pe pinul de gnd al 7812. Pe în are 21V pe out cât este reglata. Eu nu am mai întâlnit asa ceva. 

În osciloscopul Tesla BM556 se folosește același principiu pentru alimentarea cu 12V, realizat cu MA7812 și MAA741, are conectat un rezistor de 470 Ohm între pin2(MA7812) și Gnd.

 

tesla_bm556_oscilloscope_sch.pdf

Link spre comentariu

Intradevar nu vezi in fiecare zi o astfel de abordare, dar este absolut corecta. Nu este o inventie IMPO atat timp cat aceasta abordare este prezentata in datasheet.

Although designed primarily as fixed voltage regulators, these devices can be used with external components to obtain adjustable voltage and currents.

Explicatia pe scurt :

Orice stabilizator  are la baza o referinta de tensiune. Nici seria 78 nu face exceptie. Daca ne uitam in schema interna identificam zener-ul D1.  Punctul comun al circuitului este pinul GND, dar asta NU inseamna ca in montaj trebuie sa fie conectat la punctul comun de referinta al circuitului pe care il numim generic GND. 

Daca pe pinul GND al integratului ridicam tensiunea fara de regerinta montajului ( GND ) atunci tensiunea de iesire va creste iar daca o aducem sub GND ( adica negativa fata de GND) atunci tensiunea de iesire se reduce. 

Sunt convins ca sunt colegi care pot explica mult mai bine...

78.jpg

Link spre comentariu

Mi se pare simplist. Ce nu am verificat este cum se comporta în scurt. Pe sarcina la 1,2A era ok. E clar ca va fi de colecție dar cum am scris cred ca o voi duce la 3A(schimbând 7812 cu unul de 5A) traful sunt 100% ca duce atât. 

Link spre comentariu

Cam toate sursele care vin de înainte de anii 90 au traful dimensionat  pt funcționare continuă la sarcină maximă, fără încălzire excesiva. De asta se poate trage mai mult pe perioade scurte, fără nici un pericol. Artificiul cu mutarea referinței l-am folosit și eu când voiam o tensiune diferita, mai mare decât putea integratul. Mai ales când comandam un tranzistor serie, ca să compensez căderea de tensiune, bagam o dioda pe pinul de masă și compensam cei 0,7V care se pierdeau pe tranzistor. Cu tensiune negativă nu mi-a trecut prin cap sa-i dau, ca să scad tensiunea presetată  din fabrica. Nu că aș fi avut nevoie... 

Link spre comentariu
  • validae a schimbat titlul în Sursa IMPO

Un stabilizator de tensiune monolitic poate fi folosit în locul unui tranzistor, ca element regulator serie. Avantajul este că stabilizatorul are intern incluse protecții pt. temperatură și o limitare a curentului maxim debitat. La prima vedete cu un 7812 se poate face un stabilizator de la 12V în sus, până la tensiunea max suportată. Dar pe terminalul ADJ putem aplica o tensiune de -10V, astfel că pe ieșire vom avea 2V.

Link spre comentariu

Probabil primeste 12 V negativ si nu 10 cum spunea Ovidanie. E un artificiu mai rar folosit la stabilizatoarele din aceasta familie. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, dan cod a spus:

Sursa asta pleaca din 0 nu din 2V.Sper sa îmi fac timp sa o modific și atunci voi face mai multe măsurători. 

 

Am exemplificat așa,  să înțelegi ideea. Oricum tensiunea aplicată pe terminalul ADJ determină tensiunea de ieșire.

Am salvată o lucrare de licentă despre surse de alimentare, are un capitol intreg despre folosirea stabilizatorului monolitic ca element regulator serie. Acolo exemplifică cu LM317 dar e același lucru. Cand găsesc documentul, postez aici.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
Acum 3 ore, Ovidanie a spus:

 

Am exemplificat așa,  să înțelegi ideea. Oricum tensiunea aplicată pe terminalul ADJ determină tensiunea de ieșire.

Am salvată o lucrare de licentă despre surse de alimentare, are un capitol intreg despre folosirea stabilizatorului monolitic ca element regulator serie. Acolo exemplifică cu LM317 dar e același lucru. Cand găsesc documentul, postez aici.

Multumesc. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări