ionut120v Postat Duminică la 06:58 Partajează Postat Duminică la 06:58 (editat) Am vazut un documentar despre cel mai vechi ADN, dar la fel de interesanta este si viata cercetatorului respectiv, Eske Willerslev. In tinerete a plecat sa traiasca vanator in Siberia, dar s-a confruntat cu un mediu ostil sarac in resurse, la un moment dat au sarbatorit anul nou doar cu apa incalzita, a revenit in lumea civilizata si a vrut sa se sinucida, dar privind viata din jur a reflectat la gandul ca aceasta nu a razbatut cu usurinta pana la el. Din punctul personal de vedere si lumea civilizata e la fel de ostila ca cea salbatica, unii aleg sa traiaca ca anexa la sistemul energetic al acesteia sau ca trofeu, citat din Eske Willerslev ,,doar primul conteaza al doilea e doar nota de subsol, cine e incantat cu statutul de nota de subsol?,, Nu e cazul meu, statutul de anexa nu e optiunea personala, ar mai exista optiunea sinuciderii, dar o reflexie la viata din jur identifica resurse care ma fac capabil sa traiesc in continuare, tehnologia te ajuta sa traiesti, viata e mai buna cu sistemul electric offgrid decat fara el, anexa la retelele bogatilor nefiind o optiune pentru mine, in aceste conditii viata poate continua atit timp cat pot gestiona astfel de sisteme, dar cat se mai poate, merita traita. Editat Duminică la 07:01 de ionut120v Link spre comentariu
Alic Postat Duminică la 07:22 Partajează Postat Duminică la 07:22 Altfel spus, e bine ca ai curent electric ca altfel alegeai calea sinuciderii. Unii sar pe geam pentru mai putin. De ex. sa le pice tiktok sau netul. Link spre comentariu
bolek Postat Duminică la 08:34 Partajează Postat Duminică la 08:34 (editat) Editat Duminică la 08:34 de bolek 1 Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Luni la 14:22 Partajează Postat Luni la 14:22 (editat) On 1/5/2025 at 8:58 AM, ionut120v said: Nu e cazul meu, statutul de anexa nu e optiunea personala, Sistemul offgrid de care vorbesti mai sus este achizitionat profitând de fonduri din partea statului ? Eu mi-am făcut ceva calcule din care a rezultat că la cât consum eu anual am nevoie de cam 10-12 ani pentru a amortiza o investiție de 5-6 Keuro. Cam ce garantie are un invertor, câte rezistă 10 ani ? Despre panouri solare nu intreb pentru ca nu cred ca are cineva experienta randamentului dupa 10 ani. Editat Luni la 14:23 de mihaiaurul Link spre comentariu
nel65 Postat Luni la 15:26 Partajează Postat Luni la 15:26 (editat) 1 oră în urmă, mihaiaurul a spus: l...la cât consum eu anual am nevoie de cam 10-12 ani pentru a amortiza o investiție de 5-6 Keuro... Eu as zice ca scopul principal este sa-ti asiguri independenta energetica(electrica),nu amortizarea.Presupun ca ai masina ,in cati ani o amortizezi?Sau la masina nu mai e valabil criteriul cu amortizarea? Editat Luni la 15:26 de nel65 Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Luni la 15:33 Partajează Postat Luni la 15:33 6 minutes ago, nel65 said: Eu as zice ca scopul principal este sa-ti asiguri independenta energetica(electrica) Cum se poate asigura independenta energetica offgrid ? Link spre comentariu
nel65 Postat Luni la 15:55 Partajează Postat Luni la 15:55 (editat) De exemplu ...cu baterii?!!! Editat Luni la 15:57 de nel65 Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Luni la 16:00 Partajează Postat Luni la 16:00 (editat) 8 minutes ago, nel65 said: De exemplu ...cu baterii?!!! Cu baterii nu mai ești independent, în sensul celor spuse de @ionut120v. Dacă cumperi baterii periodic ești o "anexă" a sistemului. Nu ? Prețul unei baterii serioase este echivalent cu pretul consumului din retea pe mai mulți ani. Editat Luni la 16:05 de mihaiaurul Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Luni la 16:10 Partajează Postat Luni la 16:10 Dar sunt și de acord că in cazuri de genul "The book of Eli" este bine ca fiecare să aibă lucrul său. Link spre comentariu
Alic Postat Luni la 21:21 Partajează Postat Luni la 21:21 (editat) Si daca ai avea lumina de la lumanare nu te poti considera independent. Dependent, da. Filosofic gandind ... Ca ai offgrid cu bacterii , eoliana, hamsteri invartind o roata sau mai stiu eu ce minuni, nu-ti da independenta energetica. Nici daca-ti curge cascada in fundul curtii... Esti conditionat permanent chiar de sistemul propriuzis. Ori poate chiar necesitatea in sine contravine ideii de independenta. Editat Luni la 21:22 de Alic xyz Link spre comentariu
eos Postat Ieri la 10:50 Partajează Postat Ieri la 10:50 Acum 20 ore, mihaiaurul a spus: Sistemul offgrid de care vorbesti mai sus este achizitionat profitând de fonduri din partea statului ? Eu mi-am făcut ceva calcule din care a rezultat că la cât consum eu anual am nevoie de cam 10-12 ani pentru a amortiza o investiție de 5-6 Keuro. Cam ce garantie are un invertor, câte rezistă 10 ani ? Despre panouri solare nu intreb pentru ca nu cred ca are cineva experienta randamentului dupa 10 ani. Oare la cati bani ne jupoaie statu prin taxe si impozite mai putem spune ca profitam de fonduri de la stat sau intindem mana la pomeni de la stat? Poi sistemele astea date prin programe de la stat sunt deja achitate de noi si vor fi si de acum in colo. Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Ieri la 15:20 Partajează Postat Ieri la 15:20 4 hours ago, eos said: Oare la cati bani ne jupoaie statu prin taxe si impozite mai putem spune ca profitam de fonduri de la stat sau intindem mana la pomeni de la stat? Statul percepe taxe pentru venituri obținute pe teritoriul său, pentru proprietăți, activități comerciale ... Teroretic se poate ca cineva să fie "offgrid" în relația cu statul unde locuiește. Dar este cam greu. Link spre comentariu
roadrunner Postat 23 ore în urmă Partajează Postat 23 ore în urmă (editat) Citat Teroretic se poate ca cineva să fie "offgrid" în relația cu statul unde locuiește. Dar este cam greu. Asta a incercat si "cercetatorul" in postul initial, numai ca i-a luat ceva timp sa-si dea seama ca era idiot. Chestia asta cu "off-grid" e o tema falsa si foarte agreata de cei care tin cu tot dinadinsul sa se planga de ceva. DIn punct de vedere financiar daca faci calcule corecte adica pui si dobanzile la banii pe care-i imprumuti si costurile de intretinere, puterea din grid e mult mai ieftina decat ce faci tu pe acasa cu cativa metrii de panouri sau eoliene cad adaugi si cheltuielile de intretinere/baterii etc. Cei care chiar isi permit sa faca o instalatie serioasa de obicei nu au motive s-o faca (ca nu te da pe spate cheltuiala cu energia daca castiga bine) totusi cei care o fac isi complica viata inutil. RR Editat 23 ore în urmă de roadrunner Link spre comentariu
validae Postat 23 ore în urmă Partajează Postat 23 ore în urmă Ca să îți faci un sistem ,,offgrid,, pe bune, trebuie să fii chiar nevoit, de exemplu dacă locuiești în vârf de munte și statul nu suportă costurile tragerii rețelei până la tine.Dar cine stă acolo, de obicei nu are bani de asta.Dacă stai bine cu banii și totuși îți faci așa ceva, e doar de moft, să arăți că poți și tu.Curentul generat pe cont propriu va fi mereu mai scump decât cel cumpărat de la producători.Iar chestia cu ,,certificatele verzi,, prin care cei mulți plătesc celor care își montează fotovoltaice 80% din investiție mi se pare o mare bătaie de joc.Cine vrea să-și genereze curent, s-o facă pe banii lui, nu pe ai mei.... Despre statul care ,,ne jupoaie,, cu taxele, hai să nu exagerăm totuși.Vrem spitale gratuite, școală la fel, dar alea cu ce să se facă ? În alte țări impozitele sunt mult mai mari ca la noi și nu se plâng ăia atâta.Că statul nostru nu folosește banii luați de la noi cum trebuie e altă problemă și cea mai mare de fapt.... Link spre comentariu
eos Postat 22 ore în urmă Partajează Postat 22 ore în urmă Asta cu facutu de spitale scoli si altele e adevara.Dar asta numai intr`o tara normala la cap nu la noi care au furat de au facut deficitu bugetar cat casa si tot noi prostii de rand o sa il platim din taxe si impozite si mai mari plus dobanzile banilor imprumutati extern De asta zic ca daca ai participat la un program din asta casa verde nu inseamna o pomana a statului data tie.Inseamna ca pe undeva tu ai platit si vei plati acel program din taxele si impozitele date la stat Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum