doru3160 Postat Ianuarie 5 Partajează Postat Ianuarie 5 Acum 47 minute, PavelR a spus: Aş vrea să măsor nivelul radiaţiei şi al radonului, Si eu as fi vrut sa masor nivelul sau existenta radonului, dar sunt scumpe aparatele, si doar pt o determinare nu se justifica achizitia. Detectoare de radiatii se gasesc la preturi rezonabile acum, nu se mai pune problema. Cele mai sensibile sunt sondele cu scintilatie, dar iarasi vin si spun, daca nu ai tangenta cu aparatura din asta prin natura jobului, nu merita investitia. Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 5 Autor Partajează Postat Ianuarie 5 (editat) Acum 3 ore, doru3160 a spus: N-ai ghicit...nu e, am verificat. Cu ce? Cu un GM? @PavelRDa, se obisnuia ca in beton sa se aduge cenusa de termocentrala. Din pacate, cea mai mare parte din cenusa de termocentrala era contaminata cu produsi din uraniu si descendenti, deci Radiu si Radon. Uraniu/Radiu se poate detecta cu o sonda beta buna sau, mai bine, cu un detector cu scindilatie, cu un volum de catva cm cubi. Din pacate, pentru Radon treaba e mai complicata, trebuie aparatura speciala, pentru ca Radonul emite alfa si e mai greu de detectat. Dar, daca e Radiu, e sigur si Radon. @doru3160, ai dreptate, cum spuneam mai sus, Radonul se detecteaza mai complicat. Trebuie detectori cu membrana transparenta la gaze, pentru ca Radonul sa intre in detector. E apartura destul de scumpa si chiar nu merita investitia. Da, detectoare de radiatii se gasec, dar cele cu sonde cu scintilatie, sunt destul de scumpe. Cele cu detectoare GM au eficacitatea mica, sub 1% (a nu se confunda cu sensibilitatea!!!!) si energia detectata cam peste 100keV, din cuza filtrului. Deci masoara doar X, peste 100keV si gama, iar pentru beta traba e indoielnica, detectorul neavand fereastra. Poate (Sr-Y)-90, care are energia beta de 2 MeV. Pentru Radon solutia este aerisirea zilnica a camerei. Am experimentat asta la IFIN si functioneaza. Eu am un FNIRSI GC-01, luat de amorul artei. Din pacate nu am cu ce-l testa. Am masurat doar fondul natural de radiatii. Editat Ianuarie 5 de icar Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 5 Partajează Postat Ianuarie 5 Citat Cu ce? Cu un GM? Numecint 88 si sonda cu scintilatie. Daca nu erau radiatii acum 20 ani, ma indoiesc sa fi aparut pe parcurs... Link spre comentariu
PavelR Postat Ianuarie 5 Partajează Postat Ianuarie 5 Mulţumesc pentru răspunsuri ! Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 5 Autor Partajează Postat Ianuarie 5 Acum 29 minute, doru3160 a spus: Numecint 88 si sonda cu scintilatie. Da, e OK! Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Ianuarie 6 Partajează Postat Ianuarie 6 Acum 22 ore, PavelR a spus: Aş vrea să măsor nivelul radiaţiei şi al radonului, dar nici nu aş cheltui prea mult pentru informaţiile astea Pentru radon: Este pe net o firma din Romania numita safesolution. Inchiriaza aparat (adica vin ei si monteaza detectorul) pe o perioada la alegere 1 saptamana...1 luna, cu pretul 200...300 lei. Masurarea decurge nonstop, dupa o luna precizia rezultatului devine suficient de ridicata (la o saptamana, precizia este cam 40%). Radonul are densitate mai mare decat aerul, se acumuleaza in beci, subsol neaerisit (neventilat). Hainele te protejeaza la radiatia alfa a radonului, dar prin respratie intra in plamani si te iradiaza din interior. Caramizile cu cenusa de la termocentrale pot fi utilizate la garduri, dar la case produc acumulari de efecte in tesuturi in zeci de ani (efecte stohastice, cumva ca la fumat). Pe langa radon, astfel de caramizi emit radiatii beta si gamma, puse in evidenta cu un detector cu contor GM (cele mai simple costa in jur de 150 lei). Apropii un astfel de detector de caramizi si in cateva secunde iti afiseaza ceva peste fondul natural de radiatii. Contorul GM avand volum util de doar cativa cm3 trebuie apropiat cat mai mult de perete pentru a prinde ceva din fluxul de radiatii, ca ele se disperseaza in spatiu din ponctul de emitere, ca firele de apa ce ies din para dusului... Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 6 Partajează Postat Ianuarie 6 Eu mi-am cumpărat un detector GM exact ca să mă asigur că zidurile casei nou construite nu emit radiații. Nu indică nimic peste fondul natural.Am testat și vasele ceramice smălțuite, să văd dacă unele au ceva radioactiv, rezultat negativ.Alte surse posibile de radiații nu am prin casă, nici ceasuri cu fosfor tratat.Astea moderne se pare că nu sunt.. Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 6 Autor Partajează Postat Ianuarie 6 Repet, cu un GM gama este imposibil sa detectezi radiatia gama emisa de placile de ceramica sau ziduri. Eficacitatea detectorului este foarte scazuta la astfel de radiatii, in jur de 1%. Adica din 100 de "radiatii" emise, doar una este detecata. Daca exista un detector beta cu fereastra se pot pune in evidenta radiatiile beta emise de suprafata. Cel mai bun este un detector cu scintilatie de cel putin 5 cm^3 care are eficacitatea in jur de 20%. @validae, cum spuneam, acum se foloseste tritiu, Emax 18keV! Se ecraneaza in orice. Radonul, ca orice gaz, are propietatea de a se acumula in cavitati. La radon nu se pune problema expunerii externe, ci doar a dozei angajate. Radonul emite alfa de mare energie, 5,5 MeV, timpul de injumatatire fiind de 3,8 zile. Problema se pune la fiice, Poloniu, alfa, Plumb, beta, Astatiniun, alfa, Bismut, alfa si beta etc, care au timp de injumatatire mic, intre 3 minute si 26 de minute. Radonul se poate pune in evidenta, imdiat dupa inceperea ninsoii sau ploii, cu un dectector GM beta, cu fereastra. Prin anii 1970, 1980 s-au facut, probabil la Turda, scrumiere si vaze de flori, colorate frumos in galben fosforescent. Colorantul folosit a fost oxidul de uraniu. Link spre comentariu
Stefan Postat Ianuarie 7 Partajează Postat Ianuarie 7 Dacă discuția tot a deviat vă întreb care are "ciorap" ca al meu, interesant că a sosit prin poștă din nu mai știu ce țară Link spre comentariu
RealAlex Postat Ianuarie 8 Partajează Postat Ianuarie 8 https://en.wikipedia.org/wiki/Gas_mantle Link spre comentariu
Stefan Postat Ianuarie 8 Partajează Postat Ianuarie 8 Acum 4 ore, icar a spus: Cred ca-i facatura. Sunt uneori mai șugubăț dar nu mă ocupa cu dastea. Filmulețul respectiv este făcut de mine cu ceva timp in urmă, nu-i făcătură. Există o poveste mai lungă despre chestiile astea dar nu cred că-i locul potrivit pentru așa ceva. Link spre comentariu
RealAlex Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 Este fix ce am pus mai sus, fitil pentru lampa. Apropo, misto detectorul, am si eu un kit primit de la Radu. Link spre comentariu
Stefan Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 Am probleme cu el si posibil sa fie de la tub, nu am mai avut chef sa comand alt tub si nici nu stiu daca mai ajunge ceva din Ucraina. Link spre comentariu
Alic Postat Ianuarie 9 Partajează Postat Ianuarie 9 Poți comanda din Ucraina, poșta funcționează. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum