Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare boxe

Costa

Postări Recomandate

20250105-114115.jpg

Asta am acum,un microfon antic de casetofon cu mufa DIN5 si un electret cu amplificare,cablu de semnal cu jack si alim 5v facut de un coleg forumist,PC-ul nu are placa de sunet dedicata.

Sau comand microfon digital Umik 1 pret628lei.

Ori microfon analog Behringer ECM8000 pret 183lei si placa de sunet Behringer UMC 202 HD USB pret 411lei.

De data asta merg pana la capat sperand la ajutorul vostru .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

12

• sesebe

7

• Shambala

6

• Sharky

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 14 ore, Costa a spus:

Mai precis ,la ce va referiti? ,care modificare ar fi extrema ?

( wooferul lipit de panoul de sus ar arata urat ,conteaza si aspectul,dar tw langa medie e ceea ce am vazut la multe proiecte)

Ma refeream la modificarea cutiilor fata de cum sunt acum.

De ex. eu vad ca o extema taierea fizica din frontplate-ul tweeterului   (- nu este cazul la ale dvs).

Tesirea muchiilor incintelor este o solutie des practicata, dar nu se va simti cu difuzoarele dvs.

Rezolvati intai cu filtrele, este de departe cea mai mare problema.

PS - cutiile le-ati ranforsat intern ?   Ati lipit bine si rigid placile intre ele  ?

Link spre comentariu

foto-interior-ciare.jpg

Fixare in holsuruburi, lipirea,nu e graba ,doar cand stiu ca e varianta finala.

1 hour ago, Shambala said:

De ex. eu vad ca o extema taierea fizica din frontplate-ul tweeterului 

Nu mi-am propus asta.

Tw demontat ,cutia lui folosita la alt proiect ,tw montat in cutia in care este w130s unul langa altul cu inlocuirea panoului frontal actual,ridicat boxa mica pe verticala cu dif de medie primul de jos spre woofer.

Daca nu e bine pun totul la loc cum a fost.

Link spre comentariu

rew.png

Verde boxa toata prin filtre,rosu ciare singur,negru w130s singur,smoothing 1/6.

Microfon electret la 80-100cm in fata woofer, amplificator cu corectiile pe zero , placa de sunet on bord laptop HP.

Boxele pe un scaun in mijlocul unei camere mici 3/4m mobilata dar cu putine geamuri .

Sunt bune de ceva ? ce concluzii ar fi ?

Link spre comentariu

In primul rand trebuie sa testati microfoanele, sa vedeti care sunt limitele sub care cad drastic si daca au ceva cocoase sau gauri in raspuns. Altfel orice grafic poate fi grav pacalitor. 

In genral se pot face ceva masuratori fara mari pretentii si cu un banal telefon - in zona 200hz - 7khz.

Link spre comentariu

Înainte de orice test cu microfonul trebuie sa testați liniaritatea și banda plăcii de sunet. Mi se pare foarte ciudata limitarea la 100Hz în joasa frecventa. Nu cred că-i doar de la boxa. Si la fel si la inalta frecventa poate fi atenuare din cauza placii de sunet.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Total irelevante.

Cel mai important e sa ai o zona de 300 8k liniara cat sa potrivesti bine difuzoarele.

Gauri si nepotriviri majore le detectezi cu orice microfon. Dar ajustari fine ai nevoie de ceva precis.

Restul de banda e irelevanta si se regleaza urechiometric.

De exemplu camera sub 300 hz iti va provoca niste varfuri si goluri imense. Iar inalta suoerioara o reglezi dupa gust. Mai ales ca nu toti auzim la fel odata cu înaintarea in varsta.

Asadar cel mai bine e sa ai un raspuns de incredere in zona taierilor si inca o octava in stanga si in dreapta daca se poate.

Link spre comentariu
On 1/5/2025 at 7:51 PM, Shambala said:

se pot face ceva masuratori fara mari pretentii si cu un banal telefon - in zona 200hz - 7khz.

Measure Frequency Response using Smartphone Apps
https://www.youtube.com/watch?v=9AOpPa776Ho
App android necesare "Signal generator" "Spectroid" rezultatul arata asa

masurare-ciare-cu-app-android.jpg

Graficul rosu (cel galben nu stiu ce rol are) influentat de limitele unui telefon si fara a functia smoothing care ar face graficul mai usor de citit.

Testare microfon ,nu stiu o metoda sigura,cea pomenita mai sus de mine,acel link,e tot cu Rew ,e neclara,aproximativa,camera surda...

22 hours ago, sesebe said:

trebuie sa testați liniaritatea și banda plăcii de sunet.

Se poate cu gen de semnal si osciloscopul ? altfel ?

Era mai simplu daca atasati si o rezolvare langa aceste recomandari utile.

9 hours ago, Sharky said:

Asadar cel mai bine e sa ai un raspuns de incredere in zona taierilor si inca o octava in stanga si in dreapta daca se poate.

Cu microfoanele din poza de mai sus am facut multe incercari doua zile.

Stradanie fara rezultate,deduc dupa forma graficelor obtinute.

Link spre comentariu

O camera surda diy se face cu o masa sau chiar un scaun si doua plapumi ...  Pt. verificat un microfon sau un difuzor mai mic este suficient.

Se foloseste un generator de semnal, se pune voltmetrul la iesirea amplificatorului pt a stabili cei 2,83V, se introduce semnalul intr-un difuzor care poate reproduce o banda mai larga decat cea care se va masura si se baleieaza  banda de frecvente aleasa.  Folositi ambele microfoane, succesiv.  Daca apar diferente mari in unele zone e clar ca e de la unul din microfoane. La fel, daca apar caderi de 3-6dB sau mai mari spre capetele benzii masurate (sa zicem sub 70hz sau peste 10khz), inseamna ca sunt de la microfon.  Nu o sa stiti exact cat dar macar va faceti o idee despre limitele de masurare.

Dupa ce stiti cam ce pot - si ce nu pot - microfoanele, incepeti sa masurati camera - reflexii, rezonante, etc.

Abia dupa ce faceti toate acestea aveti ceva informatii despre ce trebuie adaugat sau scazut din graficile masurate pana acum.

Adica sa nu dam vina pe un difuzor  pt aberatiile introduse de camera.

Toate acestea sunt "gradinita" masurarii cat de cat corecte. Si tocmai pt ca 99,99% din cei care posteaza masuratori pe net nu au nici cea mai mica idee despre cum trebuie procedat, este bine sa fim extrem de rezervati in a accepta multitudinea de grafice ce umplu netul.

Link spre comentariu

Microfonul de la colegul forumist este chiar ce trebuie. Măsoară tot ce trebuie. Corect. Faceți setup.ul bine, 1 watt (pe 8 sau pe 4 ohmi, că e diferit) măsurat corespunzător. Aici este o chestiune, verigiditatea și acuratețea valorilor în banda de frecvente. S.a mai discutat, un versatester 502 este și generator și multimetru de c.a. destul de precis. Altfel peste câteva sute de hz doar un aparat de măsură rasat măsoară bine. Cam acolo trebuie insistat pentru o liniaritate bună. Rew.ul e suficient.

Link spre comentariu

La multi ani celor ce poarta numele Ion !

14 hours ago, Shambala said:

Toate acestea sunt "gradinita" masurarii cat de cat corecte.

Sunt informatii practice importante ce nu se gasesc pe net , multumesc.

Aveti dreptate.Si eu sunt la grupa mica si sigur fac multe greseli banale.

14 hours ago, Shambala said:

un generator de semnal, se pune voltmetrul la iesirea amplificatorului pt a stabili cei 2,83V, se introduce semnalul intr-un difuzor care poate reproduce o banda mai larga

Nu prea am ce-mi trebuie si cu "abilitatile din dotare" cel mai destept ar fi sa renunt.

Pt ca evident nu sunt atat de destept am sa-mi mai petrec ceva timp incercand.

-generator de semnal -aplicatie Android (are si "sweep" )

-ampliful este ce-l construit de mine sau un kit cl D

-multimetru doar DS9208A

-singurul difuzor BL e de 8inch pus in DDVP ,sa-l montez pe un panou minim...50x50cm ?

Microfonul vechi de casetofon are sensibilitate f scazuta si banda limitata(necesar preamp?).

Cel cu electret are inchis intr-o capsula un kit cu amplif mare pe care nu reusesc sa o gestionez fara sa am microfonie.

La laptop placa de sunet on bord e mai buna insa accesata prin jack-ul de casti-microfon cred ca are niste filtre care limiteaza banda la ambele capete.

Cu un adaptor care separa "microfon si out" nu am ce gresii,poate doar setarile Rew si Wind.

Placa de sunet de la PC e f slaba,introduce zgomot de fond f mare .

De pe "out" cu adaptor jack-rca am dus semnalul la amplif iar microfoanele au fost incercate

si pe "in" si pe "micro".

Cu dif montate in boxa am incercat pe rand separat fara filtre w ciare ,apoi media visaton.

Cand insa graficele obtinute pe PC sunt in mod repetat aproape identice pt w si medie ce sa mai zici decat "imposibil ,sigur e gresit"

16 hours ago, Shambala said:

incepeti sa masurati camera - reflexii, rezonante, etc.

Asta ar fi "acordul fin" ,e f departe ,pana acolo am sa mai caut ceva prezentari pe YT .

4 hours ago, mannx said:

Microfonul de la colegul forumist este chiar ce trebuie. Măsoară tot ce trebuie. Corect.

N-am nici o indoiala .

4 hours ago, mannx said:

...un versatester 502...

Poate sa fie bun pt cine stie sa-l foloseasca .

Link spre comentariu
Acum 19 minute, Costa a spus:

N-am nici o indoiala .

Poate sa fie bun pt cine stie sa-l foloseasca .

E foarte ușor și intuitiv de folosit. Important este să-l ai. Nu cred ca nu te vei descurca. Trebuie doar să știi ce vrei să masori cu el... intern sau extern. 

Link spre comentariu

Ne complicam și ne pierdem în detalii inutile.

Nu se poate sa înveți în 2-3 ani fără acces la aparatura decenta și fără un "profesor" live, sa faci aparatura high end (amplificator, boxe, preamp) și sa mai și ieși ieftin. 

Vrei niște boxe decente cauți, asa cum ți s-a mai spus și acum 1-2 ani cind ai început, un kit de boxe cu review-uri bune de la o firma decenta.

Daca vei continua cum ai început nu vei face decit sa cheltui bani și nici nu vei obține decit foarte tirziu ceva decent și la nicte costuri care ți-ar fi permis sa cumperi din start niște boxe bune. 

Link spre comentariu

@ Costa - n-ati inteles nimic din ce am scris eu.

Generator de semnal poate fi f bine si unul soft => cost 0 lei.

Voltmetru este cel pe care deja il aveti => cost 0 lei.

Difuzoare = cele pe care le aveti  => cost 0 lei.

Doar ca trebuie sa masurati la fiecare difuzor in interiorul limitelor gamei de frecvente pe care poate sa o reproduca.  Adica la woofer masurati pana la cateva sute de Hz,  la medii de la 150-200hz pana la o octava sub limita superioara reprodusa (break-up)  si la tw de la 3khz in sus.

Zgomotul de fond nu prea conteaza la masuratorile descrise.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări