Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare boxe

Costa

Postări Recomandate

La multi ani 2025!
Ascult muzica preferata pe boxe modeste construite de mine acasa la bloc .
Ultimele au fost pe 3 cai cu :

-ciare hwb200   P130w spl 90dB 8" 8ohm Fs 32  Fu30-5000  Dext=22.5cm
-visaton w130s  P50w  spl 87dB 5" 8ohm Fs 52  Fu52-12000 Dext=14.6cm
-monacor dt25n P40w spl 95dB 1" 8ohm Fs1600 Fu 1600-20k Dext=6.6cm

Sunt fixate in holsuruburi ca sa mai pot face modificari .

Trebuie sa repozitionez difuzoarele pe panoul frontal ,sa renunt la boxa separata pt tw si sa-l mut in boxa mediei pusa pe verticala.
(Filtrele actuale sunt cu taiere la 700hz si 3khz, tw impune 3.2-3.5khz )
Prima prioritate ar fi sa inlocuiesc w130s cu alt difuzor pt medii .
Cerintele ce-mi par mie potrivite: SPL 90dB ,40-50w ,8ohm ,Fs<150-200hz ,max 4",Fu 100-8000 ,pret din gama celorlalte doua mentionate.

Monacor SP-4/60PRO pare sa fie o alegere buna ,  ce ziceti ?
In afara de tw nu am mai lucrat cu difuzoare asa de mici .

foto-1boxa-cu-cuare-w130s-dt25n.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

11

• sesebe

6

• Shambala

5

• Sharky

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dece vrei sa schimbi media?

Schema filtrului nu o faci accesibila?

Cum ai ajuns la concluzia ca frecventele de taiere sint cele mentionate? Electric ar putea fi dar acustic ma indoiesc iar Tweeterul cere minim 3.2Khz acustic.

Link spre comentariu
1 hour ago, sesebe said:

Dece vrei sa schimbi media?

Pt spl mai mare -w130s are la 5.5k o crestere de 4dB care ma incurca-diametrul exterior mare de 14.6cm-curiozitatea pt ceva nou-oricum filtrele trebuiesc modificate.

Citat de pe forum :-"distanta intre centrele traductoarelor sa fie maxim 1/4 din lungimea de unda la frecventa de XO"

La 3.2k distanta c-c medie-tw ar fi 343(m/s)/3200hz=10.72cm /4=2.65cm

Simplificat,  sa fie cat mai apropiate tw si media.

1 hour ago, sesebe said:

Schema filtrului nu o faci accesibila?

filtru.png

Am multe salvate,sper sa fie cea reala ,  functionala dar... schema de incepator .

1 hour ago, sesebe said:

Cum ai ajuns la concluzia ca frecventele de taiere sint cele mentionate? Electric ar putea fi dar acustic ma indoiesc iar Tweeterul cere minim 3.2Khz acustic.

Taiere acustica,electrica,am citit cate ceva ACUM pe un referat "Electroacustica si sistemele audio-Universitatea Tehnica Iasi",zice ca pot sa difere.

Filtrul necesita corectie pt taiere tw la min 3.2k ,am precizat in primul post.

Ascult la puteri mici permise acasa la bloc ceea ce cred ca estompeaza mult din erorile de constructie,proiectare,executie si creeaza impresia-(f posibil falsa)- ca e bine.

Link spre comentariu

Asculți pe un SE pe tuburi? Altfel de unde obsesia asta cu SPL mai mare? 

Iar dacă asculți încet nu trebuie sa tai tweeterul asa de sus. Eu ascult de obicei tot relativ încet, sub 1W pe V-metrul statiei dar am momente cind se aprind și LED-urile de 500W la virfuri și nu s-a plin nici un vecin. Cu toate astea tweeterul este tăiat pe la 1Khz și ceva și nu s-a ars dar e tăiat cu un filtru de ordinul 4.

Tu acolo nu știu ce asculți dar prea bine nu poate suna pt ca breakup-ul difuzorului de medii nu este atenuat deloc și este la doar 3-4 dB sub nivelul total. Nu folosești filtre de ordinul 1 cu difuzoare ce au breakup asa de mare. 

Mai bine pui un condesator în paralel cu difuzorul de medii, 4.7uF.....22uF, mai atenuezi tweeterul și vezi cum se aude. Nu te arunca la schimbat difuzoare. 

Link spre comentariu

Pe medii nu este nevoie ca spl-ul difuzorului sa fie acelasi cu cel al wooferului.  In cele mai multe scheme practice este nevoie ca in filtrul de medii sa se inserieze o rezistenta.

SPL-ul difuzoarelor nu este niciodata cel scris in brosura comerciala si nici macar cel scris in pdf.  Intotdeauna este o functie variabila cu frecventa, a carei valoare este implcit modificata de filtrele electrice si mecanice care intervin. (Incinta este un filtru mecanic)

Asa ca niciodata nu se face  o "aliniere" simplista dupa cifre.

In cazul combinatiei de difuzoare mentionate de dvs diferenta de spl nu este o problema.  

Ceea ce este posibil sa cautati de fapt este un alt timbru al sunetului  pe medii,  ceea ce intradevar poate impune schimbarea difuzorului.

Dar asta nu se rezolva doar prin simpla incadrare in parametrii mentionati in primul post.  Si va necesita mult de lucru la testarea filtrelor.

Link spre comentariu
1 hour ago, sesebe said:

Asculți pe un SE pe tuburi?

Nu,si nu e obsesie sunt cautari ,prima experienta pe 3 cai ,prima medie ,nu ales ci refolosit din alta combinatie veche .

Un plus de spl poate sa surprinda in banda medie prin mai multe detalii sonore sau ,sa trebuiasca sa fie redus putin,nu pot sa aflu decat incercand.

1 hour ago, sesebe said:

prea bine nu poate suna pt ca breakup-ul difuzorului de medii nu este atenuat deloc și este la doar 3-4 dB sub nivelul total. Nu folosești filtre de ordinul 1 cu difuzoare ce au breakup asa de mare.

Asta imi propun sa rezolv odata cu modificarea filtrului,poate cu ceva ajutor de aici 

2 hours ago, sesebe said:

Mai bine pui un condesator în paralel cu difuzorul de medii, 4.7uF.....22uF, mai atenuezi tweeterul și vezi cum se aude.

Atenuare tw e simplu si e o idee buna pt a auzii mai bine dif de medii.

Nu inteleg insa ce ar face acel cond 4.7-22uF pe borne medie.

In Xsim raspunsul nu arata prea bine cu acel cond adaugat.

1 hour ago, Shambala said:

In cele mai multe scheme practice este nevoie ca in filtrul de medii sa se inserieze o rezistenta.

In cazul combinatiei de difuzoare mentionate de dvs diferenta de spl nu este o problema.  

Nu va contrazic ,asta-mi face treaba mai usoara .

Ramane tentatia de a incerca,de a explora si fara asta de unde sa castigi experienta ?

"Distanta intre tw si medie trebuie minimizata iar muchiile cutiei tesite" spunea dl shambala cu ceva timp in urma referitor la aceste boxe.(pe alt subiect)

Solutia ar fi sa mut tw lipit de medie si amandoua cat mai apropiate de woofer cu boxa mica intoarsa pe verticala .

Am de inlocuit si modificat panoul frontal pt boxa mare mutand wooferul catre marginea de sus si boxa mica renuntand la boxa tw.

Pt filtre mi-ar prinde bine sa aflu logica pt alegea fr de taiere de jos.

Wooferul are o mica problema la 1khz iar w130s are Fs 52hz deci taierea ar putea sa fie in zona 5-700hz ?

(undeva pe forum dl shambala zicea ca pt home use taierea se poate face astfel )

Link spre comentariu

Pozitionarea difuzoarelor dusa la extrem are extrem de putina importanta.  Eu am mentionat candva  principiul pt a avea un reper, o referinta. Nu este cazul sa exagerati,  nu veti simti nici o diferenta.

Eu as alege taierea spre 300hz sau chiar ceva mai jos - daca nu ascultati tare, pt a mentine cat mai mult din voci pe un singur difuzor.

Link spre comentariu

Nu iese bine doar cu modificarea aia, iese un Q prea mare cu supracrestere dar exista solutii.

Modificarea ar fi putin mai complexa:

HayY7ry.png

La inalte poti lasa rezistenta serie de 4.7Ω si sa redci rezistenta paralel de pe tweeter.

Iar la medie cred ca ar suna mai bine cu un condesator serie de 47uF. Media o sa preia astfem o parte mai nare din voce.

Sau asa daca iti place mai pe inalte: 

U2DdC2s.png

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Iar varianta optima dupa mine, fara a complica prea tare schema, este aceasta:

J1iQNuJ.png

Si daca tot m-am mai jucat, am mutat si frecventa de taiere la tweeter mai sus:

image.thumb.png.99d06274ff1067baea98e6665407c28c.png

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pozitionarea difuzoarelor dusa la extrem are extrem de putina importanta.  Eu am mentionat candva  principiul pt a avea un reper, o referinta. Nu este cazul sa exagerati,  nu veti simti nici o diferenta.

Mai precis ,la ce va referiti? ,care modificare ar fi extrema ?

( wooferul lipit de panoul de sus ar arata urat ,conteaza si aspectul,dar tw langa medie e ceea ce am vazut la multe proiecte)

Sunt muulte reguli de respectat pt a obtine boxe bune,cu cat raman mai putine ,cele strict necesare , cu atat mai bine.

Am sa incerc si taierea la 300hz ,cred ca w130s se descurca in acea zona.

(unii zic ca exista o zona sensibila pt ureche care trebuie evitata , 300-3000 ? )

Reproiectarea filtrelor mele cred ca e mai ales despre medie care trebuie sa preia mai mult si sus si jos.Si nu cu filtre de ord 1 ,mai am de studiat .

Link spre comentariu

Multumesc pt munca depusa,e un bun inceput.

Rp tw cred ca trebuie mentinuta peste un min de 8-10ohm cum zicea dl shambala pe subiectul meu despre filtre.

Dupa ce stiu ce modificari constructive am de facut ,am sa incerc sa modific filtrele.

Link spre comentariu

Singurul motiv de a schimba media e daca boxa suna ca si cand ai avea pus un covor peste ea.

Adica desi suna tare, parca nu are claritate, nu are prezenta.

Daca din filtru nu ai ce i face, schimbi difuzorul.

Tweeterul il duci in jos cat poti fara sa inceapa să guițe.

Adaptezi restu in functie de asta.

Apropierea difuzoarelor ajuta la o dispersie pe verticala mai buna si un raspuns mai coerent.

Sa nu ai variatii mari cand schimbi înălțimea de ascultare.

Pe de alta parte de la 8k in sus oricum ai variatii mari de inalte, pt ca asa sint difuzoarele. Asa ca....tu stii daca merita.

Daca asculti de departe nu merita bataia de cap daca ai deja facute cutiile.

Graficele alea au la baza masuratori? Sau ai importat de undeva caracteristicile?

Link spre comentariu

Pt aceste boxe camera de ascultare este de aprox 17mp, inaltime 2.5m, pereti beton armat,multa mobila si geamuri (geamuri=fereastra dubla,usa balcon,usa intrare, vitrina,ecran tv,monitor pc,tablouri),nici o pregatire acustica speciala, pe jos partial covoare .

Distantare dintre boxe 2m(in spate lor este mobila,laterale la 0.5m fata de pereti),puse direct jos pe parchet , pozitia de ascultare centrala ,asezat ,la aprox 3m ,urechea la 80-90cm inaltime.

Simularea filtrelor e facuta pe baza fisierelor frd,zma obtinute cu FPGraphTracer din PDF-uri producator.

Faza este creeata de Xsim cu click pe "select driver-phase souce-derived".

Link spre comentariu

Fa si niste măsurători reale.

Ca una e graficu producator alta e graficul in cutie, in special la medie. 

Aici intra difractia in schema fix in zona audibila.

La tweeter fiind tăiat sus deja poti considera ca e pe panou infinit.

Plus nu tot timpul ce iti dq producătorul bate cu ce ai in casa.

Pana nu afli care e realitatea...greu sa mergi mai departe.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări